Daniel Bies(Amicitia VMC): Meer gecharmeerd van de analyticus Van der Looi dan van de schreeuwer Maaskant.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Daniel Bies is met zijn 42 jaar de oudste speler van het eerste team van Amicitia VMC. Als geboren Marumer kwam hij ook voor SV Marum uit en is daarnaast ook al tien jaar als sponsor bij FC Groningen betrokken. Daar en over nog veel meer vertelt hij in onderstaand vraaggesprek dat Puurvoetbalonline met de als een echte sportliefhebber bekend staande ondernemer had.
1384863420N222308 107364899350582 2983929 n 1Daniel jij voetbalt nu voor Amicitia VMC maar dat is niet de vereniging waar je qua voetballer bent opgegroeid: Nee Johan, ik ben opgegroeid in Marum en heb daar bijna 30 jaar voor de SV Marum gespeeld, waarvan de laatste 20 jaar in zaterdag 1. Prachtige club.

Wat betekent Amicitia VMC voor jou als vereniging: Amicitia is een hele gezellige vereniging waar veel ex-studenten voetballen. Toen ons eerste kind geboren werd, ben ik bij SV Marum gestopt en bij Amicitia mee gaan trainen omdat ik daar een paar mensen kende en het bij mij naast de deur is. Na een half jaar ben ik lid geworden.

Ik las dat jij met je eigen bedrijf RendeMentors actief bent in de wereld van bedrijfsprocessen. Een wereld waarvan ik denk daar wordt soms veel te moeilijk gedacht. Wat bedoel ik daar volgens jou mee: Ik las onlangs nog een uitspraak van iemand die noemde dat er wel 500 boeken over management zijn dus ik begrijp je opmerking helemaal. Beroepsmatig probeer ik altijd te kijken wat het doel is van een organisatie, hoe we dat doel kunnen halen en wie welke competenties heeft. In voetbaltermen: hoe wil ik voetballen en wie kan dan het beste op welke positie staan? Inzicht in de kwaliteiten van mensen is hierbij erg van belang.

Jij vertelde een keer dat je ook als sponsor/lid investeringsfonds bij FC Groningen betrokken bent. Wat is daar de reden van geweest: Als voetballiefhebber kwam ik altijd al veel bij FC Groningen en zakelijk ben ik ca. 10 jaar geleden er als sponsor ingestapt. Dit heeft mijn netwerk erg vergroot en ook heb ik bv trainingen (teamontwikkeling, verandermanagement) mogen geven aan de Verkoopafdeling van FC Groningen. Ik vind het verder een erg warme, laagdrempelige club.

Jij bent van oorsprong een Marumer. Verbaasd het jou dat Marum dit seizoen al in de tweede klasse speelt: Nee, Marum heeft altijd veel talent gehad alleen had je “in mijn tijd” nog de splitsing tussen zaterdag en zondag voetbal. Tegenwoordig is alles op de zaterdag gericht en mede doordat de huidige generatie veel in de zaal voetbalt, is de basistechniek prima alleen fysiek is het wat minder momenteel. Ik kijk zaterdags overigens nog altijd direct hoeveel Marum heeft gespeeld. Hopelijk kunnen ze snel wat stijgen en zich handhaven.

Velen vinden dat het amateurvoetbal in de stad Groningen niet leeft. Komt dat door teveel clubs of heeft dat een andere oorzaak of valt dat wel mee: Er zijn veel clubs natuurlijk en in een dorp heeft het hele dorp wat met de voetbalclub. In de stad leeft een club over het algemeen alleen bij de leden.

Jij bent een echte sportliefhebber. Als jij moet kiezen tussen een bezoek aan het WK of de Olympische Spelen die beide in Brazilië georganiseerd worden waar valt jouw keuze op en waarom: Hoewel ik liefhebber van veel sporten ben, is voetbal toch wel nummer 1 en zou ik naar de WK gaan. Als ik naar de OS zou gaan, dan zou ik de 100 meter sprint of de wielerwedstrijd willen zien.

FC Groningen presteert tot nu toe prima. Merken jullie daar als sponsoren/investeerders ook direct iets van: Behalve dat de resultaten goed zijn dit jaar, zijn de wedstrijden ook veel leuker dan de afgelopen twee jaar. Uiteraard heeft dat zijn invloed op de sfeer in het stadion en na afloop van de wedstrijd.

Moeten de supporters bang zijn dat FC Groningen in de winterstop weer, leeg getrokken’ wordt of gaat het een dergelijke vaart niet lopen: Ik denk niet dat Groningen in de winter belangrijke spelers zal gaan verliezen. De meest opvallende spelers zijn Kostic en Zivkovic en ik denk dat het voor Zivkovic in ieder geval goed is het seizoen af te maken in Groningen.

Guus Hiddink wordt als kandidaat genoemd om Louis van Gaal op te volgen als bondscoach. Een goede kandidaat of een coach die over zijn top heen is: Het gaat om de totale trainersstaf en dan zou Hiddink de ideale kandidaat zijn. Hij is tactisch sterk en weet mensen te motiveren. Hij zou er een paar jonge veldtrainers bij moeten betrekken zoals in het verleden met Cocu en De Boer.

Velen zien het eredivisievoetbal afglijden naar een bedenkelijk niveau hoe kijk jij daar tegenaan: Ben ik het wel mee eens. Ik vind dat vooral ook bij de traditionele topclubs veel middelmaat rondloopt. Veel spelers zijn echter ook nog jong en hebben wel talent zoals bv Rekik, Veltman en Depay maar hebben ook nog tijd nodig. In 1986 haalden we het WK ook niet terwijl we twee jaar later Europees Kampioen werden met bijna dezelfde groep.

Het mediacircus rond Oranje draait op volle toeren. Draaft iedereen een beetje door of zeg jij, het kan mij niet gek genoeg: Sommige mensen hebben wel iedere keer hetzelfde verhaal, zoals bv Derksen. Met het “zomaar wat roepen” heb ik niet zoveel mee. Daarom ben ik ook veel meer gecharmeerd van de analyticus Van der Looi dan van de schreeuwer Maaskant.

Er is veel te doen om de visuele controle van de spelerspas. Wat is jouw mening wat dat betreft: Blijkbaar is het nodig en dat is natuurlijk al triest genoeg. Ook in deze zijn de goede altijd de dupe van het slechte maar zolang je nog excessen als bij SVZ hebt, is het nodig om hard en streng te controleren.

De Jupiler League zoals het nu is ook volgens jou een afgang voor het voetbal in Nederland: Wel met de 2e elftallen waar geen publiek op af komt. Ik denk dat je beter clubs als IJsselmeervogels of Katwijk kunt hebben qua publiek. Voor de ontwikkeling van jonge spelers, zoals nu bv Van Nieff bij Dordrecht, is het echter wel goed.

De vele praatprogramma’s op de diverse Tv-zenders zorgt niet voor een positief beeld van de bedrijfstak, betaald voetbal: Het is vrij eenzijdig. Bij VI-TV roepen ze iedere week hetzelfde en bij Studio Voetbal gaat het 90% van de tijd over Ajax of PSV. Persoonlijk kijk ik dan ook bijna niet meer naar deze programma’s.

Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij nog wel graag kwijt: Het verbaasd mij al jaren dat er binnen het voetbal niet meer gekeken wordt naar het mentale aspect van spelers en bv leiderschap. Voetbal ligt hierin ver achter bij diverse andere sporten en hier is zeker nog winst te behalen. Verder wil ik jou veel succes wensen met Puurvoetbalonline. Hoewel ik het niet altijd met je stellingen eens ben, vind ik het knap van je dat je datgene bent gaan doen waar je hart ligt.