Vince van der Veen(VVSV'09): Een voetballer met zelfkritiek

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Vince van der Veen is een jonge voetballer met zelfkritiek. De linkerspits van VVSV’09 vindt dat hij namelijk nog genoeg te leren heeft. Een druk bezette voetballer is de 18 jarige Zoutkamper ook waar hij in onderstaand vraaggesprek uitgebreid over vertelt.
1377769557N994566 428505030601240 1454922127 n

Vince jij voetbalt nu voor VVSV’09. Kun jij VVSV’09 eens voor ons omschrijven: VVSV ’09 is een leuke club waar oog is voor iedereen. Dat zeg ik, omdat er bij ons heel uitgebreid wordt gekeken naar het jeugdvoetbal, zowel jongens als meisjes. Maar ook hebben we twee dameselftallen en vijf herenelftallen. De vereniging wordt ook steeds meer een vereniging, als je begrijpt wat ik bedoel. VVSV ’09 is namelijk in 2009 ontstaan door een fusie tussen S.V. Zeester uit Zoutkamp en U.V.V. ’70 uit Ulrum. In het begin, zoals eigenlijk bij elke fusie, was het allemaal even wennen, even zoeken. Er waren wat vervelende dingen gebeurd, daardoor werd het allemaal een beetje onrustig binnen de vereniging. Nu dat allemaal achter de rug is kunnen we rustig verder gaan waar we mee bezig moeten zijn, namelijk het focussen op het voetbal, want daar doen we het allemaal voor.

Jullie begonnen vorig seizoen sterk aan het seizoen maar zakten vervolgens ver terug. Wat moet er volgens jou gebeuren om dat dit seizoen te voorkomen: Als je naar de ranglijst keek, kan je zeggen dat we vorig seizoen sterk begonnen. Na drie wedstrijden hadden we de volle negen punten behaald. Maar als je kijkt van welke tegenstanders we wonnen, was het eigenlijk niet zo bijzonder. Daarom kregen we ook een stevig pak slaag uit tegen Engelbert en werden we goed met de neus op de feiten gedrukt. Toen begonnen de blessures, en even later de schorsingen, te komen en merkte je dat we een te kleine selectie hadden om onze basisspelers op te vangen. Hierdoor stroomden we verder en verder naar beneden op de ranglijst en zijn we uiteindelijk als tiende geëindigd. Dit jaar gaat het anders. We gaan vaker alleen met de selectie trainen. Ook krijgen we een selectie van ongeveer achttien man, zodat wij telkens met veertien fitte jongens kunnen voetballen. We hebben een goede voorbereiding gehad en binnen het team gaat het ook prima. Als de competitie straks begint zullen we gewoon weer lekker gaan voetballen en dan zien we wel waar we staan aan het einde van het seizoen, maar dus wel hoger dan afgelopen seizoen!

VVSV’09 zette zich dit jaar in voor KIKA. Wat was jouw bijdrage om de actie tot een geslaagde actie te maken: VVSV ’09 voor Kika was echt een geweldige actie! We hebben het net afgesloten en hebben een geweldig bedrag opgehaald met de vereniging. Zelf zijn we met de C2, waar ik afgelopen seizoen trainer en leider van was, auto’s gaan wassen. Ook ging ik enkele weddenschappen aan, zoals welk team ‘De Klassieker’ ging winnen. Normaal wedden we dan om een krat bier, maar nu moest de verliezer twintig euro doneren aan Kika (helaas verloor ik bijna alle weddenschappen…). Ook heb ik meegeholpen met het klaarzetten van het 24 uur durende toernooi, wat als afsluiting van de actie betekende, en heb ik meegeboden op de veiling. Zo hebben we allemaal ons steentje bijgedragen voor dit geweldige doel en kwamen we op een geweldig bedrag uit. Mijn complimenten naar de organisatie, geweldig gedaan!

FC Groningen werd door de nederlaag tegen Cambuur met de neus op de feiten gedrukt. Het wordt spelen tussen plaats 10 en 15: Hier ben ik het niet mee eens. Het is een derby tussen twee clubs uit het Noorden en met derby’s weet je het maar nooit. FC Groningen werd tegen Cambuur wel even met de neus op de feiten gedrukt, maar dat komt allemaal wel goed. Ze hebben leuke spelers en spelen best leuk voetbal. De concurrentie is ook minder. FC Utrecht en N.E.C. bijvoorbeeld, die zijn dit seizoen veel minder dan F.C. Groningen. Ik denk dat ze een serieuze kans maken op het behalen van de finale van de play-offs voor een Europa League ticket. Ik ga voor plek zeven.

Wie is jouw voorbeeld als spits en waarom: Dat is voor mij Zlatan Ibrahimović. Hij is erg groot en sterk, is een echte spits, maar kan ook meevoetballen. Doelpunten maken, daar is hij goed in, maar hij geeft ook steeds vaker een assist. Nu heeft hij wel bij Ajax gevoetbald, wat een beetje jammer is, maar voor de rest is hij mijn voorbeeld als spits. Zelf ben ik namelijk ook erg groot en ik ben ook wel iemand die regelmatig scoort. Als er uit een assist van mij gescoord wordt, vind ik dat net zo geweldig als wanneer ik zelf een doelpunt maak en dat zie ik bij hem bij PSG ook terug. Ook speelt hij soms erg gemeen. Ik wil niet zeggen dat ik gemeen speel, maar soms heb ik wel eens een lichte confrontatie met mijn tegenstander, maar dat is na de wedstrijd dan allemaal weer goed. In het veld is niemand van de tegenstander mijn vriend, maar na de wedstrijd is dat weer over. Volgens mij was dat van Rinus Michels: ‘voetbal is oorlog’.

Het dames/meisjesvoetbal wordt steeds populairder. Dat is terecht want voetballen is ook voor dames en meisjes: Voetbal is voor iedereen, dus ook voor dames en meisjes. Ik vind het leuk om te zien dat er meer aandacht voor is, maar als ik moest kiezen tussen een wedstrijdje tussen de dames van Heerenveen en Ajax of de heren van Pelikaan S en Zuidhorn, valt de keuze voor mij al snel op de laatstgenoemde wedstrijd. Ik ben namelijk geen fan van het damesvoetbal, het gaat te langzaam vergeleken met het herenvoetbal. Nu moet ik wel zeggen dat er bij de meisjes van VVSV’09 aardig wat talent rondloopt. Ik ben er daarom ook voorstander van dat de meisjes tot en met de A junioren bij de jongens in het team zitten, daar worden ze veel beter van. Helaas denkt niet iedereen daar zo over. Laatst zat ik op de televisie naar vrouwenvoetbal te kijken. Dan tikken ze lekker die bal rond, komt er een leuke actie en dan wil de rechtsvoor een voorzet geven. Die bal vliegt zo de tribune in. Toen heb ik de televisie maar weer uitgezet. Ik heb gewoon niks met vrouwenvoetbal, maar dat neemt niet weg dat ik een grote voorstander ben van dames in een vereniging. Die zorgen voor iets extra’s, zijn erg enthousiast en je kunt ze er prima bij hebben. Zonder vrouwen is een vereniging niet compleet.

Wat vind jij in de eredivisie een ondergewaardeerde voetballer en waarom: Kamohelo Mokotjo van PEC Zwolle. Zelf ben ik fan van Feyenoord en heb hem altijd al een leuke voetballer gevonden. Helaas heeft hij in de jaren dat hij bij Feyenoord speelde weinig speeltijd gekregen en werd er vaak wat te makkelijk over hem gepraat. Ze vonden hem te klein. Ook had hij natuurlijk enorme concurrentie. Nu hij bij PEC Zwolle elke week in de basis staat voetbalt hij prima. Iedereen bij PEC Zwolle trouwens, en dat vind ik mooi om te zien. Dat zegt ook weer iets over Ron Jans vind ik, prima trainer. Ik denk dat we in de toekomst nog wel wat leuks van Mokotjo mogen verwachten. Niet dat hij bij Manchester United of Barcelona komt, maar een transfer naar een leuke club in Duitsland of Engeland lijkt me wel mogelijk als hij zich zo blijft ontwikkelen.

Wat doet Vince van der Veen in het dagelijks leven: Ik ben student aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik studeer Sport, Gezondheid en Management. Ik werk in mijn woonplaats Zoutkamp voor Jan Zijlstra. Deze man is zwaar lichamelijk gehandicapt en ik ben één van zijn begeleiders. Ik help hem in zijn schuur, doe klusjes in en rondom het huis, ga met hem naar de stad en meer van die dingen. Erg leuk om te doen. Ook werk ik af en toe bij Heiploeg als vakantiemedewerker. En dan komt het voetbal er nog bij. Ik ben jeugdtrainer en leider van VVSV ’09 D1 en ik speel zelf voor VVSV ’09 1. Zo heb ik elke week wel genoeg te doen.

VVSV’09 op termijn naar vierde klasse, is een reële optie: Hier ben ik het absoluut mee eens. Dit jaar hebben we een sterke competitie met onder andere Pelikaan S als een van de tegenstanders. Daarom weet ik niet of het dit jaar lukt, maar ik ben er heilig van overtuigd dat wij met VVSV ’09 over een paar jaar in de vierde klasse voetballen, want de spelers om dat te bereiken hebben we wel. Als iedereen goed blijft trainen, dan komt het helemaal goed met VVSV’09

Jij bent, althans dat begreep ik, ook jeugdtrainer bij VVSV’09. Welk team train je en wat is daar leuk aan: Zoals ik al zei train ik dit seizoen de D1 van VVSV ’09. Ik vind het leuk om met de jeugd bezig te zijn. Als ik zie dat de spelers plezier hebben is het voor mij al goed. Dan komt er ook nog eens bij dat ik ze dingen mag leren. Ik had vorig seizoen de C2, die hadden best een leuk team, maar het positiespel was niet goed. Ik trainde daarom veel op positiespel. Een paar wedstrijden verder tikken ze er een team uit met geloof ik 6-2, door gewoon goed te voetballen. Dat geeft je als trainer echt een fijn gevoel. Er is niet leukers dan kinderen dingen te leren waar ze beter van worden.

Denk jij ook dat FOX het niet gaat redden in Nederland: Ja. FOX is internationaal goed bezig, maar in Nederland denk ik niet dat ze het gaan redden. Ik hoorde op de radio dat ze een aanvaring hadden gehad met het voetbalprogramma Voetbal International. Het programma mag geen stukjes van het weekend meer laten zien (doelpunten, overtredingen, komische stukjes etc.), omdat FOX het allemaal zelf wil uitzenden. Dan gaat het al fout, toch? Ook hoorde ik dat de prijzen weer hoger werden. Ze hebben op FOX elke maandag om half negen één of ander praatprogramma, tegelijkertijd met Voetbal International. Het lukt ze nooit om zo populair te worden, dus kan dat financieel al niet uit, lijkt me. Ik moet het allemaal nog zien, maar ik denk dat FOX binnen een paar jaar weer verdwenen is uit Nederland.

Jij bent een gemakkelijk scorende spits maar wat vind jij zelf jouw specifieke kwaliteiten: Ik sta momenteel linksvoor. Ik heb aardig wat snelheid en heb een heel goede conditie. Ook is mijn mentaliteit erg goed vind ik zelf. Mijn lange bal is vaak wel goed en ik kan wel een actie maken. Verdedigend ben ik niet heel sterk en koppen kan ik al helemaal niet. Ik word wel sterker aan de bal, maar ik kan nog genoeg leren. Ik ben nog jong, dus het komt allemaal nog wel, maar je moet er wel voor willen gaan. Daarom mis ik vrijwel nooit een training, omdat ik gewoon het beste uit mezelf wil halen, maar zoals ik al zei, ik moet nog veel leren. Ik kwam in december 2012 bij het eerste elftal en heb toen tien doelpunten gemaakt. Vorig seizoen heb ik achttien doelpunten gemaakt, dat vind ik veel te weinig. Het moet allemaal veel beter.

Louis van Gaal ziet het alleen maar als investeren wat hij nu als bondscoach doet. Dat vind ook jij onzin: Gedeeltelijk wel, maar gedeeltelijk ook niet. Zoals ik al zei ben ik een fan van Feyenoord. Ik vind het dus mooi dat er veel talenten van onder andere Feyenoord mee mogen met het Nederlands Elftal. Ik vind ook dat Louis van Gaal dat kan doen tegen landen als Turkije, Roemenië, Estland en Andorra. Maar als straks het WK begint en we staan nog met al die jonge jongens in de basis tegen Spanje, Duitsland, Italië of Engeland, dan verlies je gewoon met een nulletje of vijf. Wat Louis van Gaal nu doet zal hem komende zomer in Brazilië bezuren ben ik bang.

Met welke Nederlandse sportvrouw wil Vince van der Veen wel een keer vlaggetjesdag vieren: Dit vind ik een leuke, maar ook een moeilijke vraag, dus vind je het erg als ik er gewoon drie mee naar Zoutkamp neem? Dan ga ik voor Annette Gerritsen (de schaatsster), Anouk Hoogendijk (de voetbalster) en Ellen Hoog (de hockeyster). Drie leuke dames waar ik wel vlaggetjesdag mee zou willen vieren. En als ik nog even mag terugkomen op de vraag over het damesvoetbal: voor Anouk Hoogendijk blijft de televisie altijd wel aan hoor.