Jurjen Kaper: Je moet je eigen stijl als scheidsrechter altijd blijven volgen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Op 14 jarige leeftijd floot Jurjen Kaper zijn eerste wedstrijd als clubscheidsrechter bij de voetbalvereniging VAKO uit Vries. Acht jaar later is Jurjen op 22 jarige leeftijd een van de jonge scheidsrechters die in het ontwikkelingstraject van de KNVB is opgenomen en fluit hij tegenwoordig zijn wedstrijden in de eerste en tweede klasse van het zondagvoetbal.

jurjen

Bron: Oostermoer                                      

In 2004 kreeg Jurjen Kaper het verzoek of hij een duel van het jeugdteam waar hij als trainer aan verbonden was wel wilde fluiten omdat de ingeroosterde clubarbiter verhinderd was. Uiteraard voldeed de clubman aan dit verzoek maar het fluiten van zijn eigen team werd éénmalig verteld de inwoner van Vries. ,,Tijdens het fluiten van dat duel merkte ik dat ik bij een wedstrijd van het jeugdteam wat ik trainde teveel coach was. Dat werkte natuurlijk niet maar tegelijkertijd kwam ik er wel achter dat ik het fluiten van een wedstrijd wel heel erg leuk vond. Dus heb gezegd dat ik wel vaker wilde fluiten, maar dan geen wedstrijden waar mijn eigen jeugdteam bij betrokken was. Dat gebeurde vervolgens ook niet en in de seizoenen daarna klom ik via de F-pupillen en E-junioren naar de hogere leeftijdscategorieën binnen het jeugdvoetbal.”

Ook het fluiten van de oudere jeugd beviel hem uitstekend zodat de jonge arbiter voorzichtig aan een toekomst als KNVB-scheidsrechter begon te denken. ,,Omdat ik er steeds meer plezier in kreeg dacht ik op een gegeven moment, ik wil eigenlijk wel door als scheidrechter richting de KNVB. Ik had op een gegeven moment in de drie jaar dat ik clubscheidsrechter was de nodige ervaring opgedaan en besloot eens wat informatie in te winnen bij Henk Abrahams en Hendrik Mulder die beide als scheidsrechter hun sporen hebben verdiend en ook al jaren bij VAKO rondlopen. Ik wist natuurlijk niet hoe alles in zijn werk ging en beide gaven mij de juiste adviezen mee richting een eventuele loopbaan als KNVB-scheidrechter.”

Zondagvoetbal

Toen de beslissing eenmaal genomen was om voor de KNVB te gaan fluiten was het ook direct duidelijk dat de aan de ALO in Groningen studerende Jurjen Kaper voor het zondagvoetbal zou kiezen. ,,Ik voetbalde zelf op de zaterdag en toen ik op mijn 18e als scheidrechter naar de KNVB overstapte was de keuze voor de zondag snel gemaakt. Ik ben een echte sportliefhebber en besloot dat ik het fluiten naast mijn eigen voetballoopbaan wilde doen en niet wilde gebruiken als vervanging van.”

De carrière van de Vriezenaar verliep voorspoedig want zelfs presteerde hij het om in een seizoen twee keer te promoveren en waar Jurjen wel een verklaring voor heeft. ,, Naast de tips van Henk Abrahams en Hendrik Mulder had ik in eerste instantie veel steun van Tom van Wijk als coach van de KNVB. Nu ik in het ontwikkelingstraject van de KNVB opgenomen ben is Henk Meuleman de persoon waar ik regelmatig contact mee heb. Aan hem stuur ik namelijk mijn reflectierapporten en aan de hand van mijn eigen ervaringen tijdens de wedstrijden, en het soms bezoeken van duels waar ik de leiding heb, kan dhr. Meuleman mijn verbeterpunten bepalen. Verder vind ik trouwens het totaalplaatje van de KNVB richting de begeleiding van ons als scheidsrechters meer dan prima is want met alle verdere vragen kun je altijd bij de bond terecht en dat mag na deze ook voor de KNVB verschrikkelijke maand december ook weleens gezegd worden.

De jonge scheidsrechter bedoelt hier het verschrikkelijk drama in Almere mee waar op zondag 2 december grensrechter Richard Nieuwenhuizen dusdanig werd geschopt door jonge voetballers dat hij uiteindelijk een dag later aan zijn verwondingen overleed. Na dit enorme drama en de daardoor bij veel mensen loskomende emoties heeft Jurjen Kaper nooit overwogen om te stoppen als scheidsrechter. ,, Los van dat het tragisch gebeuren zeker ook op mij de nodige impact heeft gehad, en wat voor iedereen binnen de voetbalwereld het geval was, heb ik zelf geen moment overwogen om te stoppen als scheidsrechter. Dat komt doordat ik in de acht jaren dat ik nu actief ben nog nooit een vervelende ervaring heb meegemaakt. Als scheidsrechter weet je dat je het bijna nooit goed doet want er is natuurlijk altijd wel iemand die het niet met een beslissing van jou eens is. Daar was ik natuurlijk voor gewaarschuwd en ik daar moet je vervolgens je voordeel mee doen. Daar bedoel ik mee dat je als scheidrechter je niet moet laten leiden door emotionele kreten uit het publiek. Je moet je eigen koers bepalen in een wedstrijd en wat dat betreft was het duel Peize-Roden in het seizoen 2011-2012 wel een prachtige ervaring. Alle ingrediënten die een derby als deze bijzonder maken waren aanwezig en daar ben ik heel eerlijk in, daar geniet ik dan met volle teugen van.

Ambitie

Dat brengt het gesprek automatisch op de ambities van Jurjen Kaper als scheidrechter. ,,Ook daar ben ik heel eerlijk in, ik zou graag de top als scheidrechter willen bereiken maar besef mij heel goed dat zoiets niet een voor zichzelf sprekend iets is. Een blessure kan wat dat betreft al roet in het eten gooien richting je ambities en persoonlijk vind ik wel dat je dat altijd in je achterhoofd moet houden. Maar richting de nabije toekomst wil ik, nadat ik mijn studie aan de ALO heb afgerond, toch proberen om een combinatie te maken van een aantal uren gymles geven en mij nog meer richten op mijn scheidsrechterscarriere. Als je ambitie hebt moet je ook in jezelf durven te investeren en dat wil ik dan ook zeker gaan doen.”

 Jurjen Kaper is niet de enige Noord-Drent die in het ontwikkelingstraject van de KNVB zit want ook de talentvolle Sam Dröge uit Zuidlaren is een van zijn collega’s. ,,Met Sam heb ik regelmatig contact en wisselen we onze ervaringen uit. Dat is iets wat ik ook heel mooi vind, het uitwisselen van ervaringen met collega’s. Wat dat betreft verheug ik mij erg op het weekend van 11 t/m 13 januari als we met een groep scheidsrechters van de scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken een trainingskamp op Ameland beleggen. Daar zijn dan veel scheidsrechters aanwezig waar wij als jongere arbiters nog veel van kunnen leren namelijk. Dan is het leuk dat in een weekend zoals op Ameland daar rustig de tijd voor is om eens met elkaar van gedachten te wisselen. Want vaak kom ik collega’s niet echt tegen omdat ik niet op de centrale trainingen aanwezig ben. Ik sport door mijn studie al veel en train daarnaast ook nog een keer in de week met mijn eigen team en dat moet in mijn ogen voldoende zijn. Je moet namelijk wel uitkijken dat je wel naar je lichaam luistert en dan heeft het geen zin om ten koste van misschien een blessure ook de centrale trainingen nog eens bij te wonen.

Uitstraling

Een duidelijk verhaal van een jong aankomend talent, dat drie maanden na zijn 18e verjaardag al zijn rijbewijs haalde, en precies weet wat hij wil, maar ook duidelijk aangeeft wat hij niet wil. ,,Ik wil mijn eigen stijl blijven volhouden en waarbij ik wel eens de opmerking krijg dat ik misschien eerder een kaart had moeten trekken. Als het moet doe ik dat zeker maar ik probeer het toch ook graag verbaal op te lossen. Ik heb dan ook niet echt een voorbeeld als scheidrechter hoewel ik Bas Nijhuis wel een scheidsrechter met de juiste uitstraling vind. Je moet echter nooit een bepaalde stijl willen kopiëren. Dan ga je alleen maar geforceerd lopen fluiten en ik weet zeker dat zoiets mijn prestaties niet ten goede zal komen.”