Ben Breukelman: Viboa gaat een mooie toekomst tegemoet

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

 Voor Ben Breukelman was zijn voetbalcarrière bij voetbalvereniging Oranje Nassau al op 11 jarige leeftijd ten einde toen hij moest kiezen tussen de muziek en het voetballen.

 Voor Ben Breukelman was zijn voetbalcarrière bij voetbalvereniging Oranje Nassau al op 11 jarige leeftijd ten einde toen hij moest kiezen tussen de muziek en het voetballen.

foto_ben_breukelman

 

 

 Ben Breukelman op de velden van Viboa  foto: Coen van der Molen Winsum

,,Mijn moeder was al op jonge leeftijd weduwe waardoor ik moest kiezen tussen mijn twee hobby, s en koos ik uiteindelijk voor de muziek. Ondanks dat ik stopte als voetballer bleef ik wel een trouwe supporter van Oranje Nassau en bezocht alle wedstrijden, zowel uit als thuis, van het eerste elftal. Dit heb ik jarenlang volgehouden maar na verloop verwaterde het toch een beetje en slokte de muziek steeds meer van mijn vrije tijd op.” Toen zoon Bas bij de F-pupillen van Viboa ging voetballen keerde Ben Breukelman weer terug in de amateurvoetbalwereld om als leider van de F-pupillen te gaan fungeren.

,,Op die manier ben ik bij Viboa begonnen en ben er tot op de dag van vandaag  niet meer weggeweest.”  Vanaf de F-pupillen tot nu in de A-junioren zijn er dan ook een vijftal die Ben Breukelman al die jaren als leider hebben meegemaakt en waarvan de  leerlingenbegeleider en leraar Nederlands op het AOC Terra in Winsum zegt dat hij ze bijna als zijn eigen kinderen beschouwd.

, Ik zeg dat weleens want Maikel Lahdo, Tom de Vries, Robert van Urk en Jeroen Carmio ken ik bijna net zo goed als mijn zoon Bas want deze vijf jongens voetballen al vanaf hun F-pupillen tijd samen.”

Dat vind de coördinator van de A en B jeugd van Viboa de grote kracht van de Christelijke voetbalvereniging uit Winsum. Binnen de jeugdafdeling is er  weinig verloop  qua spelers want waar veel verenigingen bijvoorbeeld niet over A-junioren beschikken gaat het wat dat betreft bij Viboa crescendo volgens Ben Breukelman.

, Wij hebben opdat gebied  geen klagen en zullen zoals het er nu naar uitziet het volgend seizoen met alle eerste jeugdteams in de hoofdklasse spelen. Dat is iets waar je als vereniging trots op mag zijn waar op bestuurlijk niveau dan ook veel aandacht aan besteedt wordt.”

Zo heeft Viboa een aparte commissie in het leven geroepen onder de naam C.V.Z.( Commissie Voetbal Zaken) die alle technische voetbalzaken voor haar rekening neemt. Een commissie waar de coördinator A en B-jeugd en leider van de A1 oprecht blij mee is.

, Dat is een uitstekende beslissing geweest om deze commissie in het leven te roepen want nu worden de vragen op het technisch vlak beantwoord door personen met een voetbalachtergrond waar het voorheen goed willende jeugdbestuursleden waren en er dan vaak onduidelijkheid was bij ouders en spelers. Een voorbeeld is als een jeugdspeler enkele wedstrijden wissel staat en  ouders verhaal gaan halen. Die vragen worden nu goed onderbouwd uitgelegd. waar hij zelf, gezien zijn dagelijkse werkzaamheden, ook een belangrijke rol in speelt maar zich er bijvoorbeeld nooit mee heeft bemoeid als zijn zoon Bas door de trainer wissel werd gezet.

, Bas vroeg mij dan uiteraard wel eens mijn mening maar dan was mijn antwoord altijd dat hij op de trainingen het ongelijk van zijn trainer moest bewijzen en moest proberen zich weer in de basiself te spelen.”

Die mentaliteit mist hij wel een beetje bij de huidige generatie ouders die zich naarmate de jeugd ouder wordt zich steeds minder laten zien bij de verenigingen waar hun kinderen actief zijn

, Dat is iets wat ik niet begrijp en onze coördinator D-junioren, Patrick Pearle, maakt zich daar wel eens zorgen om qua vervoer naar de uitwedstrijden wat soms een probleem is.” Want er moeten iedere zaterdag nog al wat teams vervoerd worden van de uit bijna 500 leden bestaande voetbalvereniging. Daarbij komt het dat de voetballers niet alleen uit Winsum komen maar ook uit de omliggende dorpen uit de regio.

, We merken duidelijk dat we regionaal een duidelijke aantrekkingskracht hebben wat natuurlijk gevoed wordt door het feit dat onze hoofdmacht in de 1e klasse uitkomt en onze jeugdafdeling goed aangeschreven staat. Gescout wordt er echter niet door de Winsumers en verhalen die daar de ronde over doen worden door Ben Breukelman pertinent bestreden.

, We scouten alleen maar binnen onze eigen vereniging en dat wil zeggen dat een spelertje van bijvoorbeeld E4 die zich gaande het seizoen prima ontwikkelt zomaar bij de D-junioren in de D2 ingedeeld kan  worden. Mooi voorbeeld is eerste elftalspeler Olivier van der Klei die als jeugdspeler in geen enkel standaard elftal heeft gespeeld maar op latere leeftijd pas echt doorbrak. Spelers die echter van buitenaf komen moeten zichzelf aanmelden.  Flaviou Fatima kwam hier op latere leeftijd  voetballen en werd toen geweldig door de groep opgevangen.” Dat is ook de kracht van de in 2011 het negentig jarige jubileum vierende Viboa vind Ben Breukelman die dan ook met alle plezier elke zaterdag op het sportcomplex aan de Schouwerzijlsterweg te vinden is.

, Al is het de vrijdagavond nog zo laat geworden ik ben elke zaterdagmorgen tussen half acht en acht uur present. Dan zit ik met het illustere gezelschap, de nog steeds iedere zaterdag om zeven uur de vlaggen ophangende oud-voorzitter Jan Wichertjes, gastheer Otto Mekel, Cor Pol, Jur Smit en niet te vergeten Ard Torrenga heerlijk aan de koffie. Dat zijn prachtige momenten op een dag die dan rond zes uur s, avonds eindigt.”

Als hij dan thuis komt is hij, zoals Ben zelf zegt helemaal afgedraaid, want naast zijn activiteiten voor Viboa die nu als voorzitter van de jubileumcommissie nog meer zijn uitgebreid is hij ook in de muziekwereld actief gebleven.

Als dirigent van de Christelijke Showband Excelsior uit Groningen en van de Oldkampbloazers is de echtgenoot van Anneke en vader van Jacqueline, Esther en Bas een druk bezet man maar krijgt hij vanuit het gezin alle medewerking wat door hem dan ook zeer waardeert wordt .

, Anneke moet ik daar alle credits voor geven want zonder haar had ik dit nooit allemaal kunnen doen.”

Daarom had hij zich ook voorgenomen, nu Bas volgend seizoen de stap naar de senioren maakt, er wat betreft het leiderschap een rustjaar van te maken. De CVZ had echter andere plannen en werd de vraag opgeworpen om als leider van de B-selectie te willen fungeren omdat er maar liefst dertien A-junioren volgend seizoen doorstromen naar de senioren.

,Toen ik werd gevraagd kon ik eigenlijk geen nee zeggen omdat ik het heel belangrijk vindt dat de jonge spelers bij hun doorstroming naar de senioren goed begeleidt worden. Hoe vaak hoor je wel niet dat ze na korte tijd bij de senioren te hebben gespeeld afhaken en de vereniging ze nooit meer terug ziet.”

Zo heeft hij ook waardering voor  spelers die naast hun werkzaamheden met welk baantje dan zich nooit afmelden voor wat betreft het voetballen.

,,Daar hebben wij bij Viboa geen last van wat natuurlijk mede komt omdat het hier allemaal uitstekend geregeld is. Als ik alleen al kijk wat ons wedstrijdbureau op zaterdag voor uitstraling geeft is dat gewoon fantastisch.

In Cor Pol hebben we een persoon die dat allemaal op een geweldige manier bewerkstelligd en ik denk dat we op dat gebied voor veel verenigingen in de regio een voorbeeld zouden kunnen zijn.”  De toekomst van de bijna negentig jarige vereniging ziet hij dan ook met veel vertrouwen tegemoet maar vind Ben  het ongelofelijk jammer dat de samenwerking tussen Hunsingo en Viboa wat de jeugd betreft afgeblazen is.

,, Dat is absoluut een gemiste kans geweest en Viboa had alles rond maar toch liep het op het laatste moment spaak. Ik ben er van overtuigd dat we met die samenwerking tussen de beide Winsumer verenigingen in de toekomst een stabiele hoofdklasser hadden kunnen worden. Dan had de FC Winsum  een geweldige regionale functie kunnen betekenen voor alle talentvolle voetballers die willen proberen zo hoog mogelijk te voetballen.” Want dat is iets wat binnen alle geledingen van Viboa duidelijk te zien is men gaat voor het hoogste wat iets is waar de in april 2008 door Koningin Beatrix koninklijk onderscheiden Ben Breukelman uitermate trots op is.

,, Als je ziet wat hier de laatste jaren allemaal gerealiseerd is mag je daar als vereniging trots op zijn. Kijk alleen maar naar de nieuwe kleedkamers en onze  prachtige kantine wat door veel zelfwerkzaamheid tot stand is gekomen en waardoor de uitstraling van Viboa nog steeds toeneemt.” Mooie woorden van Ben Breukelman over de vereniging die hem via zoon Bas weer deed terugkeren in de Groninger Amateurvoetbalwereld en waar hij tot op de dag van vandaag nog geen minuut spijt van heeft gehad.

,, Ik heb door mijn werk veel met kinderen te maken wat ik prachtig vind en ook in de muziek en voetbalwereld tref ik steeds jongeren aan die in zichzelf willen investeren. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen want er is niets mooiers dan als je ziet dat iemand zijn doelstellingen behaald. Dat geeft mij namelijk de energie waardoor ik al mijn activiteiten voor de volle 100% kan doen waardoor ik een gelukkig mens ben.”