Toernooidirecteur John van Dalen: Eurovoetbal 2012 wordt een feest op de Esserberg

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Van 26 t/m 28 mei staat voor de 36e keer het Eurovoetbaltoernooi op het programma. Tijdens het Pinksterweekeinde zal er op de Esserberg door tien jeugdteams gestreden worden op aan het eind van de finaledag als winnaar van de 36e editie van dit wereldberoemde jeugdtoernooi gehuldigd te worden. Een toernooi met naast een geweldige historie ook een prachtige toekomst waarover Puurvoetbalonline sprak met debuterend toernooidirecteur, John van Dalen.

1336384168Njohn

 Toernooidirecteur Eurovoetbal John van Dalen

Drukke weken zijn het voor John van Dalen de weken voordat op zaterdag 26 mei de 36e editie van Eurovoetbal van start gaat want Van Dalen is op dit moment fulltime bezig met de organisatie van het prestigieuze jeugdtoernooi dat overal ter wereld een uitstekende reputatie heeft opgebouwd.,,Op dit moment is het alleen maar Eurovoetbal wat de klok slaat want ik streef in alles wat ik doe naar perfectie en laat bij mijn debuut als toernooi directeur werkelijk niets aan het toeval over.”

Veranderingen

John van Dalen noemt het zelf al even want inderdaad de 36e editie zal zijn debuut worden als directeur van een toernooi worden dat tien jaar ouder is dan de nu nog voor ACV, maar volgend seizoen voor WKE, voetballende John van Dalen zelf. Een feit waar John zelf ook wel om moet lachen maar waar hij even later serieus op reageert.  ‘Dat het toernooi al zesendertig jaar georganiseerd wordt geeft aan dat de opzet door de jaren heen prima is geweest al zijn er in de loop der jaren wel wat wijzigingen uitgevoerd, wat overigens ook weer geldt voor de komende editie. Zo gaan we qua leeftijd toch weer terug naar de leeftijdsgroep onder de 19. Enkele jaren speelden we met jeugdteams tot 17 jaar maar we merkten dat het publiek de oudere jeugdspelers mistte. Soms had een talentvolle speler zijn debuut in het eerste team gemaakt wat het natuurlijk extra aantrekkelijk maakte als hij dan ook nog eens op de Esserberg te bewonderen is. Daarom zijn we dan ook teruggekeerd naar de leeftijdscategorie onder 19.

Verder zijn er dit jaar nog enkele wijzigingen doorgevoerd zoals het terugbrengen van het aantal deelnemende teams. Waren dat er in de voorgaande jaren steeds twaalf, dit jaar zijn dat er tien waar John van Dalen een duidelijke verklaring voor heeft. ‘We wilden het toernooi compacter maakten. Daar bedoel ik onder andere mee dat we alles weer op de Esserberg wilden afwerken. Het nieuwe van het spelen in Emmen, Assen, Leeuwarden en de Euroborg was er bij het publiek wel een beetje af en als organisatie wilden we ook graag terug naar de situatie dat alles zich op de Esserberg afspeelde.”

Middelpunt

De Esserberg dus weer drie dagen lang in het middelpunt van de belangstelling maar wat niet meer van ’s morgens vroeg tot ’s middags laat zal gebeuren want ook de aanvangstijden zullen met ingang van dit jaar aangepast worden verteld de een studie sportmanagement volgende John van Dalen. ,,We kregen steeds meer signalen dat de toeschouwers toch steeds wat later op de dag naar de Esserberg kwamen. Andere verplichtingen dwongen hun tot die keuze en daarom hebben we besloten om zaterdag 26 mei om 13.00 uur met het toernooi te beginnen. Zondag en maandag start het programma beide dagen om 11.00 uur zodat iedereen in alle rust naar de Esserberg kan komen.”

Guus Hiddink 

Veranderingen die het publiek drie dagen lang naar de Esserberg moet brengen waar PSV, SC Heerenveen, FC Groningen, HSV, Ajax Cape Town, Udinese Calcio, Rosenborg BK, Fenerbahçe, FC Anzhi Makhachkala en Atlético de Madrid voor het nodige amusement moeten zorgen waar John van Dalen alle vertrouwen in heeft. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat we een uitstekend deelnemersveld hebben waarbij de komst van FC Anzhi Makhachkala, de club van Guus Hiddink, een apart verhaal is. In eerste instantie had Shakhtar Donetsk zijn deelname toegezegd maar doordat diverse spelers voor het nationale team moesten spelen konden ze geen representatief op de been brengen. Dat betekende dat ze zich afmelden voor Eurovoetbal en wij op zoek moesten naar een andere aansprekende tegenstander. Opeens viel de naam van FC Anzhi, waar Guus Hiddink werkzaam is. Onder het motto, wie niet wacht wie niet wint probeerden we contact te krijgen met Hiddink wat nog dezelfde dag tot stand kwam. Hiddink deed werkelijk fantastisch werk voor ons want door zijn persoonlijke bemiddeling verschijnt FC Anzhi Makhachkala over enkele weken op Eurovoetbal 2012.”

Uiteraard hoopt John van Dalen dat hij Guus Hiddink zelf tijdens de Pinksterdagen op het toernooi mag begroeten want het jeugdtoernooi staat binnen het internationale voetbal uitstekend aangeschreven waardoor veel voetbalgrootheden de weg naar de Esserberg in het verleden al wisten te vinden.‘Ik hoop zeker dat we Guus Hiddink op een van de drie dagen op de Esserberg mogen begroeten want Hiddink is een van de personen die Nederland internationaal duidelijk op de voetbalkaart heeft gezet. Verder is zijn rol er belangrijk geweest bij het vastleggen van FC Anzi en waar we hem erg dankbaar voor zijn.”

Topvoetbal

Drie dagen topvoetbal op de Esserberg met natuurlijk het ‘eigen” FC Groningen dat in 2010 het toernooi won en ook in 2012 weer aanwezig is met spelers die in 2010 ook hebben deelgenomen. Iets waar ze dan ongetwijfeld blij mee zullen zijn want gezien toppers als Ronald en Erwin Koeman, Arjen Robben, Marco van Basten Wesley Sneijder, Patrick Kluivert en Edwin van der Sar wil je als speler  bij de crème de la crème van de voetballers horen die tijdens het Pinksterweekeinde op de Esserberg actief is geweest. Dat geldt overigens niet alleen voor de voetballers weet toernooidirecteur John van Dalen, die in deze rol de opvolger is van Romke Hoogstra, te vertellen. ,,Niet alleen voetballers willen erbij horen op Eurovoetbal maar dat geldt ook voor trainers, bestuursleden, sponsoren en supporters. Eurovoetbal bindt mensen namelijk al meer dan 35 jaar waar als het aan ons als organisatie ligt hopelijk nog vele jaren bijkomen.