Wielrenner Peter Merx: Als ploeg willen we veel winnen voor Bike4AIR.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

 Met enkele tussenpozen vraag ik een sporter uit een andere sportdiscipline of hij of zij aan een interview voor Puurvoetbalonline wil meewerken. Na een Volleybalster en een Schaatster is de derde in de rij  wielrenner Peter Merx.

1331836036N422277 282342175170153 100001831190721 704101 1361669858 n

Peter Merx (tweede van rechts): Op kop in de Omloop Houtse Linies in Den Hout.

Waren eerder Carry Laninga (Volleybal) en Jolanda Langeland (Schaatsen) bereid om hun medewerking te verlenen wat ook gold voor wielrenner Peter Merx. Peter kom ik regelmatig tegen bij criteria waar ik aanwezig ben voor de Ommelander Courant maar ook zie ik hem weleens trainen als hij in de buurt van Ezinge rijdt. Want de bijnaam van Merx is de ‘Kolibri van Warfhuizen” zijn geboorteplaats dat hemelsbreed bijna op een steenworp van Ezinge ligt. Veel vragen had ik voor Peter die er eens goed voor ging zitten en met de antwoorden op mijn vragen kwam

Peter, jij bent wielrenner maar heb jij vroeger ook gevoetbald en zo ja bij welke vereniging: Ik heb tot en met de D-tjes bij FC LEO gevoetbald. Daarna heb ik nog een aantal andere sporten gedaan om uiteindelijk uit te komen bij wielrennen. Er zijn veel jongens die vroeger gevoetbald hebben trouwens.

Jij rijdt bij de Elite (zonder contract). Wat betekent dat precies: Net als bij voetbal heb je bij wielrennen verschillende klassen. Qua intensiteit en tijd die je eraan kwijt bent is Elite (zonder contract) ongeveer vergelijkbaar met de hoofdklasse van voetbal denk ik. De meeste renners werken een beetje of volgen een studie en zijn daarnaast veel tijd kwijt met hun sport. Het is wel meer dan alleen een hobby. Ook kun je er wel wat mee verdienen maar wel minder dan met voetbal. Boven de elite (zonder contract) heb je nog de Prof-B klasse die vergelijkbaar is met de topklasse/Jupiler league en de Prof- A klasse met onder andere Rabobank. Dat is echt Eredivisie/Champions League niveau! Het verschil tussen wielrennen en voetbal is wel dat ons team soms wel uitkomt in hogere klassen en wij dus soms tegen full-profs rijden. Leuk om je te meten maar wat fietsen die mannen hard.

Jij rijdt in binnen en buitenland. Kun je vertellen in welke landen je afgelopen jaar bent geweest en waar je nog heen gaat: Ik ben dit jaar in Duitsland, Montenegro, Roemenie, België, Zweden, Bulgarije, Costa Rica en Venezuela geweest. Vaak was dat voor 1 een of 2 weken om een meerdaagse wedstrijd te rijden. In juli ga ik naar Amerika om daar 3 weken achter elkaar te rijden. Ook ligt Roemenie weer en Indonesië misschien in de planning. Daarnaast rijd ik ook vaak in de meer traditionele wielerlanden zoals België en Duitsland. Ik vind het leuk om wat van de wereld te zien en vergis je niet in het niveau, voor bijvoorbeeld Roemenen is de Ronde van Roemenie gelijk aan het WK en staan ze super goed getraind aan de start.

Vaak hoor je dat spelers in het betaalde voetbal het gemakkelijker hebben dan wielrenners. Deel jij die mening: Ik denk wel dat ze minder tijd kwijt zijn, omdat ze minder lang hoeven te trainen en veel minder hoeven te reizen. (Prof)wielrenners trainen vaak wel vijf tot zes uur per dag en rijden over heel de wereld wedstrijden. Maar voetballers zijn volgens mij wel veel blessuregevoeliger door het draaien, keren en elkaar onderuit schoppen. Een wielrenner valt ook wel eens maar heel vaak is er niks ernstigs en heel soms breekt er iets. Een breuk in je sleutelbeen het dan vaak is bij wielrenners geneest volgens mij wel veel sneller dan bijvoorbeeld een gescheurde hamstring of meniscus.

Jouw wielervereniging NWVG steunt een goed doel. Over dat doel is niet veel bekend. Kun jij daar wat meer over vertellen: Dit jaar rijden wij met het logo van “Bike4AIR” op het shirt en de broek. Deze stichting ondersteunt het onderzoek naar taaislijmziekte. Dit is een erfelijke ziekte die het slijm in je lichaam aantast en niet te genezen is. Het is niet zo bekend omdat de meeste patiënten jong zijn en ook nooit oud zullen worden.Wat er gebeurt, is dat het slijm in verschillende plaatsen op je lichaam taai wordt. Bijvoorbeeld in je slokdarm of je luchtpijp. Dit slijm bevordert het transport van dingen door je lichaam. Als het taai wordt kun je minder goed ademen of eten en worden bacteriën en reststoffen minder goed afgevoerd. Hierdoor krijg je littekens op je organen waardoor die organen steeds slechter gaan werken. Fietsen is een goede manier voor mensen die aan taaislijmziekte lijden om in beweging te blijven. Als team werken wij aan de bekendheid van deze ziekte door zoveel mogelijk wedstrijden te winnen en met onze shirts in de krant en op tv te komen. Daarnaast organiseren wij een “Rondje Ring” op de afgezette Ringweg rond Groningen op 9 september om geld op te halen. Mocht je meer willen weten over taaislijmziekte, Rondje Ring en/of wil je ons ondersteunen, kijk dan eens op www.bike4air.com of www.nwvg.nl.

Nederland wordt in 2012 eerder Europees Kampioen dan dat een Nederlander de Tour wint: Er doen 200 renners mee met de Tour en 16 teams aan het EK dus ja. Qua voetbal maken we wel meer kans denk ik omdat we daarin echt goed zijn op dit moment. Wielrennen is wel goed maar nog geen absolute wereldtop. Eigenlijk hoop ik gewoon dat het allebei lukt!

Wat is jouw ambitie als wielrenner: Elk jaar mezelf blijven verbeteren en zoveel mogelijk wedstrijden winnen.Organiseren jullie als wielervereniging ook clinics voor de jeugd om ze op die manier weer aan het sporten te krijgen: Ja, je kunt altijd een aantal keer vrijblijvend komen trainen als je dat wil, ongeacht hoe oud je bent. Als je een jeugdrenner bent en nog geen fiets hebt kun je er ook een tijdje een lenen! Voor de zomer is er tijdens een aantal trainingen altijd een “Vuelta” waarin een klassement wordt opgemaakt over verschillende wedstrijdjes. De winnaar krijgt een mooie prijs en alle deelnemertjes een aandenken!

Ik ben regelmatig voor de Ommelander Courant bij wielercriteria aanwezig. Dan zie ik vaak dezelfde vrijwilligers zoals de in december 2011 overleden oud-wielrenner Bert Bathoorn. Vrijwilligers als Bert zijn een sieraad voor de wielersport: Bert is aan een moordende ziekte overleden. Het klinkt wat apart om dit zo te schrijven, maar Bert was zo begaan met wielrennen dat hij tot aan de laatste dag nog bezig was met het regelen van dingen in het algemeen en het organiseren van wedstrijden in het bijzonder. Hij straalde enorm veel positiviteit uit op de mensen rondom hem. Zonder andere mensen tekort willen doen, maar Bert is onvervangbaar en het voorbeeld van een sieraard voor de wielersport. Gelukkig zijn er nog heel veel mensen die het wielrennen een warm hart toedragen en het voor de renners mogelijk maken dat zij mooie en goede wedstrijden kunnen fietsen.

Vaak hoor je in de voetbalwereld dat men het vrouwenvoetbal helemaal niets vindt. Hoe wordt er in de wielerwereld tegen het dameswielrennen aangekeken: Ik denk dat er wel wat meer respect is, omdat de goede dames met gemak mannen eraf fietsen die niet op echt hoog niveau wedstrijden fietsen. De goede mannen hebben wel weer respect voor de dames omdat zij weten hoeveel de dames ervoor moeten trainen om dat niveau te halen. Een voorbeeldje: Marianne Vos fietst 47 km per uur in een tijdrit van 35 km. Dat is echt heel hard! Daarnaast is respect in wielrennen heel belangrijk. Als jij iemand een goede prestatie gunt, gunt die ander dat jou ook. Zonder vrienden in het peloton zul je nooit een wedstrijd winnen.
Daarnaast zijn wielervrouwen vaak goed afgetraind en lopen ze in strakke pakjes rond, dat helpt ook wel denk ik. Veel wielrenners inclusief ik hebben ook een vriendin die fietst.

Ben je een wielrenner die qua sport alleen gefocust is op wielrennen of volg jij het voetballen ook: Ik volg eigenlijk heel veel sporten, maar wielrennen, voetbal en schaatsen steken er wel boven uit. Het mooiste vind ik als er echt strijd geleverd en de spelers uitgeput van het veld lopen.

FC Groningen wordt voor 2020 minimaal een keer landskampioen: Ik hoop het wel, maar dat zou wel 2018 of 2019 worden. Als ze die budgetverhoging krijgen en hun goede spelers eindelijk eens kunnen houden dan wordt het wel wat denk ik. AZ en Twente hebben laten zien dat het kan.

Als jij jouw rijstijl met een club in de eredivisie zou mogen vergelijken op welke club zou de keuze dan op vallen: Ik denk toch wel FC Groningen. In een thuiswedstrijd ben ik altijd gemotiveerd en kan ik altijd wat extra’s. Meestal kies ik wel voor de aanval. Vaak pakt dat wel goed uit en leidt het soms tot een overwinning maar ook smijt ik dan teveel met krachten waardoor ik eigenlijk een minder resultaat rijd dan zou moeten. Ook wissel ik een aantal goede uitslagen wel eens af met een hele slechte, daar heeft de FC ook wel een handje van!