Voetbal en karate centraal bij de Carmio,s

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

De rol van ouders in de sport, het respect voor trainers, de doelstellingen en de mening over elkaar waren enkele onderwerpen waar Rik, Dennis, Jeroen en Martijn Carmio over spraken. Onderwerpen waarin de opmerking:,, Je moet bij het maken van keuzes altijd je hart volgen” veelvuldig viel.

De rol van ouders in de sport, het respect voor trainers, de doelstellingen en de mening over elkaar waren enkele onderwerpen waar Rik, Dennis, Jeroen en Martijn Carmio over spraken. Onderwerpen waarin de opmerking:,, Je moet bij het maken van keuzes altijd je hart volgen” veelvuldig viel.

1325839583Nvoorzitter_viboa_en_karateka_s_interviewfoto_winsum__1_

Vader Rik met op de achtergrond van links naar rechts Martijn, Dennis en Jeroen Carmio  foto: Herman Spier Bedum


 

Bron: Ommelander Courant                        door: Johan Staal

 

Karate en voetbal bepalen veel in het leven van de familie Carmio. Rik(49) is voorzitter van C.V.V. Viboa en heeft vroeger gevoetbald en de karatesport beoefend. Dennis (21) is tot nu toe de man van de grote successen op karategebied en zei de voetbalsport op een gegeven moment vaarwel, Jeroen(19) is de voetballer uit de eerste selectie van Viboa die sinds drie maanden regelmatig in Dojo Katsu te vinden is om zich ook als karateka te ontwikkelen. De Dojo in Winsum is ook de plaats waar de jongste telg van het gezin Carmio zijn eerste doel nastreeft. De in de A1 van Viboa voetballende Martijn(17) wil in 2012 graag een mooi karatetoernooi winnen. Vier karakters die het over een ding unaniem eens zijn en dat is dat je altijd je hart moet volgen in de keuze die je maakt in je leven. Want dat is het motto wat Rik Carmio zijn drie sportende zonen altijd heeft voorgehouden. ,,Je komt in je leven regelmatig op een punt dat je keuzes moet maken. Dan moet je, althans zo denk ik erover, je hart volgen bij het nemen van een belangrijke beslissing.”

De opmerking van zijn vader wordt door Dennis onderstreept als het laatste Katsu Gala in Winsum tersprake komt, waar de publiekslieveling ontbrak. ,,Doordat ik niet die trainingsuren kon maken wat nodig was om tot een goede prestatie te komen, moest ik besluiten om niet aan het Gala deel te nemen. Mijn stage, en het klussen in huis omdat ik ging samenwonen, slokte veel tijd op. Toen zei mijn verstand dat ik de ring niet moest instappen terwijl ik in mijn hart graag voor eigen publiek wilde vechten. Maar diep in mijn hart wist ik dat het niet kon en dat gevoel heb uiteindelijk toch laten beslissen.”

Jeroen en Martijn knikken instemmend als Dennis, die een Hbo-opleiding doet en stage afwerkt in Heerens Loo stelt dat zijn broers in de toekomst ook een keuze moeten maken richting het voetballen en karate. ,,Daar heeft Dennis absoluut gelijk in. Dat hoeft niet te betekenen dat je uit twee sporten moet kiezen maar kan bijvoorbeeld ook een keuze zijn in wat je wilt bereiken in een van de twee sporten. Dan moet je ook je gevoel laten spreken.” is de mening van de door omstandigheden nu voor het tweede elftal van Viboa uitkomende Jeroen. De benjamin van het gezelschap Martijn beaamd dat wat zijn broers en vader zeggen maar beseft ook dat hij nog iets meer tijd heeft in het maken van keuzes. ,,Ik ben nu zeventien en ben een jaar met school gestopt wat mijn vader en moeder al aan zagen komen. Voor het nieuwe schooljaar hadden ze namelijk maar geen nieuwe boeken gekocht. Nu werk ik als vakkenvuller en in de discotheek hier in Winsum. Maar als het nieuwe schooljaar begint ga ik de opleiding Sport en bewegen doen. De sport is toch dat waar mijn hart ligt.”

Dat komt ook tot uiting in het aantal uren dat ze aan hun hobby besteden. Naast voetballer en karateka zijn Jeroen en Martijn ook nog als jeugdtrainer actief bij Viboa waar Jeroen de C3 en Martijn de E-junioren traint. Dat ze buiten hun activiteiten deze vrijwilligerstaken uitvoeren hebben ze niet van een vreemde. De bij de recherche van de afdeling Drenthe werkende Rik Carmio is zelf ook zijn hele leven als vrijwilliger actief in het voetballen. ,, Ik heb vrijwilligerswerk hoog in het vaandel staan. Dat behoort in mijn beleving een deel van je leven te zijn. Als ik alleen al kijk wat vrijwilligers bij Viboa en Dojo Katsu er aan energie insteken dan vervuld mij dat met trots en een groot respect naar allen toe. Daarom snap ik ook niet dat er mensen zijn die vinden ze er geen tijd voor hebben. Ik ben bij Viboa, maar ook eerder bij Lycurgus, jeugdtrainer geweest. Toen kwam ik in het jeugdbestuur van Viboa terecht en nu ben ik dus voorzitter. Dat geeft mij een goed gevoel omdat ik wat terug kan doen voor de sport die mij veel plezier heeft gegeven en nog alle dagen geeft.”

Een plezier wat tegenwoordig weleens aangetast wordt door de steeds, zeurdigere” wordende mentaliteit in de voetbalwereld. Een opmerking van Rik waar Dennis direct op inhaakt. ,,Ik snap wat mijn vader bedoelt want dat was een van reden dat ik gestopt ben met voetballen. Het onderlinge respect bij het voetballen is duidelijk minder groot dan bij het karate. Jeroen en Martijn kunnen dat beamen, bij het karate heb je ook altijd respect voor je tegenstander. Verder wordt jou trainer keurig door jou begroet en ook na de les bedankt. Wat dat betreft zou het goed zijn als voetbalteams een keer per maand bij ons in de Dojo, of in een andere Dojo, kwamen. Dat zou heel veel onderlinge agressie van de velden afhalen want wat er tegenwoordig op de voetbalvelden gebeurt hoef je in de karatesport niet te proberen.”

Zo komt automatisch het gesprek op de trainers Lammert Meinema en Dimitri Sennema waar alle vier heel veel respect voor hebben. Trainers die proberen om het beste uit hun pupillen wat ook geld voor Hans van der Ploeg bij Viboa weet voorzitter Rik Carmio. ,,Ik kom graag bij de trainingen van Dojo Katsu kijken en sta als voorzitter dichtbij onze hoofdtrainer Hans van der Ploeg. Bij Lammert, Dimitri en Hans zie je dat het trainers zijn die hun pupillen beter willen maken. Dat is een kwaliteit want niet iedereen heeft dat. Maar ik vind wel dat het respect naar trainers altijd groot moet zijn. Wat dat betreft ben ik voor het Engelse systeem waar leerling-profs klusjes moeten opknappen voor de spelers van de eerste selectie.”

Automatisch komen we op de vraag of een trainer zijn pupil moet adviseren om het hoger op te zoeken die het duidelijkst door Dennis beantwoordt wordt. ,,Als Lammert of Dimitri zouden zien dat ik bij, ik noem even een voorbeeld, Nico en Gerard Gordeau nog een stap kan maken die mij een Europese titel zou opleveren dan zouden ze mij er figuurlijk heen schoppen.”

Een opmerking die door de in een callcenter werkende Jeroen beaamd wordt als hij stelt dat wanneer een jeugdspeler toe is aan een hogere leeftijdscategorie hem dat gegund moet worden door zijn trainer. ,,Als ik zie dat in de C3 een speler een hoger niveau aankan, is het mijn taak omdat aan te geven. Te vaak wordt er vaak anders gedacht en telt alleen maar de klassering op de ranglijst.”

Dat is ook de mening van Martijn die van Lammer en Dimitri heeft geleerd dat je het vertrouwen van je pupillen moet verdienen. ,,Bij Lammert en Dimitri voel je duidelijk dat ze het beste met je voorhebben. Dat geeft veel vertrouwen en hun mening respecteer je dan ook. Nu ik zelf de E-jeugd train probeer ik daar mijn voordeel mee te doen.”

De drie broers zijn actieve sporters waarbij vader Rik op dit moment duidelijk achterblijft. Vaak wordt gezegd dat de jeugd te weinig beweegt maar in het gezin Carmio is het dus anders om is de terechte opmerking van Jeroen. ,,Vaak wordt dat gezegd dat jeugd te weinig aan sport doet maar ik denk dat veel ouderen daar ook wel wat meer om mogen denken. Als ik zie hoe fit Freek van der Kooi, die in de vijftig is, en Lammert nog zijn dan heb ik daar veel respect voor.”

Rik Carmio heeft zijn zoons dan ook beloofd dat hij binnenkort de Dojo als karateka zal betreden om zelf weer actief bezig te zijn. ,,Die belofte heb ik gedaan en zal ik in 2012 zeker nakomen. Verder ben ik het met Jeroen eens dat wij als ouderen ook actief moeten blijven. Dat zie ik bijvoorbeeld ook binnen de vrijwilligersclub van Viboa die ons complex onderhoudt. Doordat ze nog actief bezig zijn blijven ze ook langer vitaal heb ik het idee. Niet voor niets wordt er gezegd dat je er voor moet zorgen dat je op oudere leeftijd niet achter de geraniums moet komen te zitten.”

Dennis, Jeroen en Martijn delen de mening van hun vader wat betreft het actief blijven in de sport. Een sportwereld die door het karate en voetbal al veel plezier gegeven heeft. Daar willen ze alle vier dan ook graag wat voor terug doen. Dat zal op velerlei gebied gaan gebeuren zoals met het winnen van prijzen, vrijwilligerswerk of in het geval van vader Rik als aandachtig toeschouwer bij de sportactiviteiten van zijn drie zoons. Want dat laatste is ook een stokpaardje van de voorzitter van Viboa. ,,Te vaak horen wij dat de betrokkenheid van ouders bij de sportactiviteiten van hun kinderen minder wordt. Dat is absoluut niet goed want als je niet bij je kind betrokken bent kun je ook niet adviseren als hij of zij vroeg of laat een belangrijke keuze moet maken. Je moet dan namelijk weten wat er speelt of dat nu op school of op de sportvereniging is. Als ouder moet je echter wel beseffen dat je een adviserende rol hebt. Want verder blijft het motto, je moet altijd je hart volgen.”