Roeier Derk Noordhuis: Via FC LEO naar de Olympische Spelen in Londen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Soms krijg ik via mijn dochters, die uiteraard ook ronddolen in de wereld van MSN, Hyves en Facebook, wel eens een nieuwtje wat een tijdje geleden ook gebeurde. Krista vertelde mij namelijk dat ik de groeten kreeg van Derk Noordhuis, een voetballer die in mijn FC LEO-periode een van mijn pupillen was. Een jongen die toen in zijn zoals men zo mooi zegt, puberjaren” zat en dus niet anders was dan anderen van zijn leeftijd. Ik vroeg Krista of hij nog voetbalde en het antwoord verraste mij. Krista vertelde dat hij nu roeide en ik moet eerlijk zeggen dat ik haar volgens mij redelijk ongelovig aankeek. Door het fenomeen ‘Facebook” spoorde ik Derk echter vorige week op en het verhaal klopte, en niet een klein beetje ook! Derk Noordhuis is nu namelijk een roeier geworden met een ultiem doel, wat te lezen is in het vraaggesprek dat ik met de 23-jarige roeier had.

Soms krijg ik via mijn dochters, die uiteraard ook ronddolen in de wereld van MSN, Hyves en Facebook, wel eens een nieuwtje wat een tijdje geleden ook gebeurde. Krista vertelde mij namelijk dat ik de groeten kreeg van Derk Noordhuis, een voetballer die in mijn FC LEO-periode een van mijn pupillen was. Een jongen die toen in zijn zoals men zo mooi zegt, puberjaren” zat en dus niet anders was dan anderen van zijn leeftijd. Ik vroeg Krista of hij nog voetbalde en het antwoord verraste mij. Krista vertelde dat hij nu roeide en ik moet eerlijk zeggen dat ik haar volgens mij redelijk ongelovig aankeek. Door het fenomeen ‘Facebook” spoorde ik Derk echter vorige week op en het verhaal klopte, en niet een klein beetje ook! Derk Noordhuis is nu namelijk een roeier geworden met een ultiem doel wat te lezen is in het vraaggesprek dat ik met de 23-jarige roeier had.

 

                                               derkfoto1

                                               Roeier Derk Noordhuis via het voetballen naar Londen 2012?

 Je voetbalde in de jeugd van FC LEO en je maakte een ‘move” naar het roeien. Kun je uitleggen hoe dat zo kwam: In de KEI-week, de vrijblijvende introductieweek voor aankomende studenten in Groningen, werd ik gevraagd om zo hard mogelijk een 250 meter op een ergometer(roeiapparaat) af te leggen. Dit ging mij niet slecht af en won het van alle andere deelnemers die week. De prijs was gratis proeflidmaatschap bij roeivereniging Aegir en dit kon ik natuurlijk niet weigeren. In de eerste weken bleek ik redelijk wat talent voor het roeien te hebben en maakte ik snel veel progressie. Hierdoor moest ik wel een definitieve keuze maken tussen of meedoen in het 1e elftal van FC LEO(dat zou mijn eerste basisjaar in het 1e zijn) of iets nieuws gaan proberen. Een moeilijke keuze! Ik koos voor het laatste en dit resulteerde al in mijn tweede roei-jaar in een uitzending naar het WK onder 23 jaar in Schotland in de Nationale Equipe. Iets wat ik in het voetbal natuurlijk altijd geambieerd heb maar wat helaas niet voor mij was weggelegd.

Moet je als roeier duidelijk meer trainen dan als voetballer: Na de F’jes ben ik vanaf de E’tjes of de D’tjes ben begonnen met 3 keer per week voetballen(2 trainingen en 1 wedstrijd) en hier ligt de basis voor mijn conditie die ik bij het roeien goed heb weten uit te breiden. Die drie keer vond ik altijd redelijk wat maar had ook wel door dat prof’s uiteraard meer trainen. Tot ik bij het roeien was aanbeland. Je eerste jaar dat je wedstrijden gaat roeien train je 7 keer in de week, ga je om elf uur naar bed en drink je geen druppel alcohol. Een hele opgave en het vergt enige discipline. Maar inmiddels train ik 13 keer per week en is het een manier van leven geworden. Daarvan zijn 3 krachttrainingen, 2 ergometertrainingen en 8 boottrainingen. Elke training staat voor gemiddeld 2 uur. Dit vergeleken met het voetbal is hel, haha!

Als ik terugkijk naar mijn jeugdjaren had ik eerder met roeien moeten beginnen omdat: Jong geleerd is oud gedaan. Maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om de tijd bij FC LEO in te willen wisselen voor het zitten in een roeiboot! Al ben ik wel blij met de uiteindelijke stap naar het roeien omdat ik dit óók voor geen goud zou willen missen.

derkfoto2

           Derk Noordhuis ( rechts op de foto) in actie in de twee zonder stuurman

Roeien is een echte studentensport: Klopt! In de Nationale Equipe zijn ongeveer 90% van de roeiers begonnen tijdens hun studententijd, 9% voor hun studententijd en verder gegaan met het roeien tijdens hun studententijd en 1% studeert niet. In veel andere landen is dit heel anders door het stimuleren van de roeisport bij basisscholen. Bij ons is voetbal sport nr.1 en dit zal denk ik niet snel worden overgenomen door het roeien. Ik zie ook nog geen 2 km roeibaan aangelegd worden in Leens, maar wie weet een roeivijver voor Lydensee?

Dat ik ooit gevoetbald heb snap ik helemaal niets van: Het is een hele mooie sport en ik ben blij dat ik het 14 jaar heb gedaan. Bij FC LEO liggen mooie herinneringen zoals teamprestaties neerzetten, getraind worden door trainers met toewijding, voetbalkampen in onder andere Duitsland en de onontkoombare gezelligheid. Een mooie tijd waardoor ik snap dat ik gevoetbald heb.

Jullie gaan regelmatig op trainingskamp, gaan jullie dan ook via de regenpijp richting het uitgaansleven: Dit jaar zijn we 18 weken op trainingskamp geweest in Italië, Frankrijk, Zwitserland en Slovenië en heb ik elke avond het licht uitgedaan voor elf uur ’s avonds. Het klinkt ongelooflijk maar het is echt waar. De feestjes na de World Cup’s, EK’s en WK’s zijn altijd geweldig. Ongeveer 800 atleten die allemaal tijden lang geen druppel hebben gehad gaan helemaal los! Niemand is alcohol gewend dus er gebeuren veel rare dingen!

Dat er in het huidige voetbal echt belachelijk hoge salarissen betaald worden is complete waanzin: Omdat er genoeg mensen zijn die het meer verdienen maar het niet krijgen. Voetbal is de grootste sport, daarom gaat er veel geld in om en kunnen spelers zulke exorbitante bedragen ‘binnenkoppen’. Als ik dan een profcoach hoor zeggen dat zijn miljoenenspelers het op conditie van de tegenspelers hebben verloren breekt mijn klomp. Hop, strafrondjes om conditie op te bouwen! In de roeisport is het geen vetpot, je verdient minder dan het minimum maar gelukkig roeien alle Nederlandse roeiers niet voor het geld maar voor de kick. Natuurlijk is het later bij een sollicitatiegesprek ook wel handig om te kunnen laten zien dat je topsport hebt beoefend.

Ik heb mijn top als roeier nog niet bereikt omdat: Ik elke dag nog progressie maak. Ik word fysiek en mentaal sterker, technisch beter en krijg steeds meer ervaring. Van elke wedstrijd neem je iets mee wat je in een latere wedstrijd sterker maakt.

 Ik heb nog steeds contact met oud-teamgenoten uit mijn FC LEO-periode: Eigenlijk te weinig maar soms nog wel. Ik heb ook geen weekenden vrij dat ik kan gaan kijken. Vorig jaar was ik een zeldzaam weekend bij mijn ouders en ben toen gaan kijken bij het eerste. Het doet me goed om een jeugdig fanatiek elftal te zien onder de leiding van een coach waar ik zelf altijd veel vertrouwen in heb gehad. Misschien ook wel omdat ik in het jaar dat hij mij coachte hij mij verkoos tot ‘Voetballer van het Jaar’ van de C’s. Nogmaals bedankt Jaap!

Dat FC LEO nu in de derde klasse speelt is een geweldige prestatie: Progressie is altijd goed en het biedt Leens En Omgeving ook weer eens een leuke zaterdagmiddagbesteding. Altijd maar in de vijfde klasse bungelen is ook geen porem. De mannen zijn goed op weg en ik hoop dat ze dit jaar een goede middenmoter of een gedegen subtopper kunnen worden. Ik wens ze alle succes! En als ze nog van enig topsportadvies willen worden voorzien ben ik altijd bereikbaar. Eerste tip is dat alcohol je sportprestaties een week lang negatief(toch wel) beïnvloed!

Iets meer aandacht van de media voor de roeisport zou een fantastische zaak zijn omdat: Het een mooie sport is maar ik begrijp dat het lastig is omdat een wedstrijd maar ongeveer 6 minuten duurt en je er als toeschouwer maar weinig van meekrijgt omdat de wedstrijd zich afspeelt over 2 km en je geen grote rijdende tribunes hebt. Echter zou het de sport groter kunnen maken en daarmee de kans op medailles op de Olympische Spelen. Al zijn onze kansen nu zeker niet klein!

Ultiem doel: Een medaille op de Spelen van Londen 2012! Het aftellen is begonnen en er komen harde selecties waarbij er genadeloos koppen gaan rollen. Ik hoop er bij te zitten en zo FC LEO, ook al is het een andere sport, trots te maken op hun sporter uit eigen teelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Soms krijg ik via mijn dochters, die uiteraard ook ronddolen in de wereld van MSN, Hyves en Facebook, wel eens een nieuwtje wat een tijdje geleden ook gebeurde. Krista vertelde mij namelijk dat ik de groeten kreeg van Derk Noordhuis, een voetballer die in mijn FC LEO-periode een van mijn pupillen was. Een jongen die toen in zijn zoals men zo mooi zegt, puberjaren” zat en dus niet anders was dan anderen van zijn leeftijd. Ik vroeg Krista of hij nog voetbalde en het antwoord verraste mij. Krista vertelde dat hij nu roeide en ik moet eerlijk zeggen dat ik haar volgens mij redelijk ongelovig aankeek. Door het fenomeen ‘Facebook” spoorde ik Derk echter vorige week op en het verhaal klopte, en niet een klein beetje ook!

Derk Noordhuis is nu namelijk een roeier geworden met een ultiem doel, wat te lezen is in het vraaggesprek dat ik met de 23-jarige roeier had.

 

 

Soms krijg ik via mijn dochters, die uiteraard ook ronddolen in de wereld van MSN, Hyves en Facebook, wel eens een nieuwtje wat een tijdje geleden ook gebeurde. Krista vertelde mij namelijk dat ik de groeten kreeg van Derk Noordhuis, een voetballer die in mijn FC LEO-periode een van mijn pupillen was. Een jongen die toen in zijn zoals men zo mooi zegt, puberjaren” zat en dus niet anders was dan anderen van zijn leeftijd. Ik vroeg Krista of hij nog voetbalde en het antwoord verraste mij. Krista vertelde dat hij nu roeide en ik moet eerlijk zeggen dat ik haar volgens mij redelijk ongelovig aankeek. Door het fenomeen ‘Facebook” spoorde ik Derk echter vorige week op en het verhaal klopte, en niet een klein beetje ook!

Derk Noordhuis is nu namelijk een roeier geworden met een ultiem doel wat te lezen is in het vraaggesprek dat ik met de 23-jarige roeier had.

 

 

 

 

 

Je voetbalde in de jeugd van FC LEO en je maakte een ‘move” naar het roeien. Kun je uitleggen hoe dat zo kwam:

 

In de KEI-week, de vrijblijvende introductieweek voor aankomende studenten in Groningen, werd ik gevraagd om zo hard mogelijk een 250 meter op een ergometer(roeiapparaat) af te leggen. Dit ging mij niet slecht af en won het van alle andere deelnemers die week. De prijs was gratis proeflidmaatschap bij roeivereniging Aegir en dit kon ik natuurlijk niet weigeren. In de eerste weken bleek ik redelijk wat talent voor het roeien te hebben en maakte ik snel veel progressie. Hierdoor moest ik wel een definitieve keuze maken tussen of meedoen in het 1e elftal van FC LEO(dat zou mijn eerste basisjaar in het 1e zijn) of iets nieuws gaan proberen. Een moeilijke keuze! Ik koos voor het laatste en dit resulteerde al in mijn tweede roei-jaar in een uitzending naar het WK onder 23 jaar in Schotland in de Nationale Equipe. Iets wat ik in het voetbal natuurlijk altijd geambieerd heb maar wat helaas niet voor mij was weggelegd.

 

 

 

Moet je als roeier duidelijk meer trainen dan als voetballer:

 

Na de F’jes ben ik vanaf de E’tjes of de D’tjes ben begonnen met 3 keer per week voetballen(2 trainingen en 1 wedstrijd) en hier ligt de basis voor mijn conditie die ik bij het roeien goed heb weten uit te breiden. Die drie keer vond ik altijd redelijk wat maar had ook wel door dat prof’s uiteraard meer trainen. Tot ik bij het roeien was aanbeland. Je eerste jaar dat je wedstrijden gaat roeien train je 7 keer in de week, ga je om elf uur naar bed en drink je geen druppel alcohol. Een hele opgave en het vergt enige discipline. Maar inmiddels train ik 13 keer per week en is het een manier van leven geworden. Daarvan zijn 3 krachttrainingen, 2 ergometertrainingen en 8 boottrainingen. Elke training staat voor gemiddeld 2 uur. Dit vergeleken met het voetbal is hel, haha!

 

 

Als ik terugkijk naar mijn jeugdjaren had ik eerder met roeien moeten beginnen omdat:

 

Jong geleerd is oud gedaan. Maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om de tijd bij FC LEO in te willen wisselen voor het zitten in een roeiboot! Al ben ik wel blij met de uiteindelijke stap naar het roeien omdat ik dit óók voor geen goud zou willen missen.

 

 

 

Roeien is een echte studentensport:

Klopt! In de Nationale Equipe zijn ongeveer 90% van de roeiers begonnen tijdens hun studententijd, 9% voor hun studententijd en verder gegaan met het roeien tijdens hun studententijd en 1% studeert niet. In veel andere landen is dit heel anders door het stimuleren van de roeisport bij basisscholen. Bij ons is voetbal sport nr.1 en dit zal denk ik niet snel worden overgenomen door het roeien. Ik zie ook nog geen 2 km roeibaan aangelegd worden in Leens, maar wie weet een roeivijver voor Lydensee?

 

 

Dat ik ooit gevoetbald heb snap ik helemaal niets van:

 

Het is een hele mooie sport en ik ben blij dat ik het 14 jaar heb gedaan. Bij FC LEO liggen mooie herinneringen zoals teamprestaties neerzetten, getraind worden door trainers met toewijding, voetbalkampen in onder andere Duitsland en de onontkoombare gezelligheid. Een mooie tijd waardoor ik snap dat ik gevoetbald heb.

 

 

 

Jullie gaan regelmatig op trainingskamp, gaan jullie dan ook via de regenpijp richting het uitgaansleven:

 

Dit jaar zijn we 18 weken op trainingskamp geweest in Italië, Frankrijk, Zwitserland en Slovenië en heb ik elke avond het licht uitgedaan voor elf uur ’s avonds. Het klinkt ongelooflijk maar het is echt waar. De feestjes na de World Cup’s, EK’s en WK’s zijn altijd geweldig. Ongeveer 800 atleten die allemaal tijden lang geen druppel hebben gehad gaan helemaal los! Niemand is alcohol gewend dus er gebeuren veel rare dingen!

 

 

 

Dat er in het huidige voetbal echt belachelijk hoge salarissen betaald worden is complete waanzin:

 

Omdat er genoeg mensen zijn die het meer verdienen maar het niet krijgen. Voetbal is de grootste sport, daarom gaat er veel geld in om en kunnen spelers zulke exorbitante bedragen ‘binnenkoppen’. Als ik dan een profcoach hoor zeggen dat zijn miljoenenspelers het op conditie van de tegenspelers hebben verloren breekt mijn klomp. Hop, strafrondjes om conditie op te bouwen! In de roeisport is het geen vetpot, je verdient minder dan het minimum maar gelukkig roeien alle Nederlandse roeiers niet voor het geld maar voor de kick. Natuurlijk is het later bij een sollicitatiegesprek ook wel handig om te kunnen laten zien dat je topsport hebt beoefend.

 

 

 

 

Ik heb mijn top als roeier nog niet bereikt omdat:

 

Ik elke dag nog progressie maak. Ik word fysiek en mentaal sterker, technisch beter en krijg steeds meer ervaring. Van elke wedstrijd neem je iets mee wat je in een latere wedstrijd sterker maakt.

 

 

 

Ik heb nog steeds contact met oud-teamgenoten uit mijn FC LEO-periode:

 

Eigenlijk te weinig maar soms nog wel. Ik heb ook geen weekenden vrij dat ik kan gaan kijken. Vorig jaar was ik een zeldzaam weekend bij mijn ouders en ben toen gaan kijken bij het eerste. Het doet me goed om een jeugdig fanatiek elftal te zien onder de leiding van een coach waar ik zelf altijd veel vertrouwen in heb gehad. Misschien ook wel omdat ik in het jaar dat hij mij coachte hij mij verkoos tot ‘Voetballer van het Jaar’ van de C’s. Nogmaals bedankt Jaap!

 

 

 

Dat FC LEO nu in de derde klasse speelt is een geweldige prestatie:

 

Progressie is altijd goed en het biedt Leens En Omgeving ook weer eens een leuke zaterdagmiddagbesteding. Altijd maar in de vijfde klasse bungelen is ook geen porem. De mannen zijn goed op weg en ik hoop dat ze dit jaar een goede middenmoter of een gedegen subtopper kunnen worden. Ik wens ze alle succes! En als ze nog van enig topsportadvies willen worden voorzien ben ik altijd bereikbaar. Eerste tip is dat alcohol je sportprestaties een week lang negatief(toch wel) beïnvloed!

 

 

 

Iets meer aandacht van de media voor de roeisport zou een fantastische zaak zijn omdat:

 

Het een mooie sport is maar ik begrijp dat het lastig is omdat een wedstrijd maar ongeveer 6 minuten duurt en je er als toeschouwer maar weinig van meekrijgt omdat de wedstrijd zich afspeelt over 2 km en je geen grote rijdende tribunes hebt. Echter zou het de sport groter kunnen maken en daarmee de kans op medailles op de Olympische Spelen. Al zijn onze kansen nu zeker niet klein!

 

 

 

Ultiem doel:

 

Een medaille op de Spelen van Londen 2012! Het aftellen is begonnen en er komen harde selecties waarbij er genadeloos koppen gaan rollen. Ik hoop er bij te zitten en zo FC LEO, ook al is het een andere sport, trots te maken op hun sporter uit eigen teelt.