Voorzitter Marja Wardenier-Adema: 'Ik ontmoet iedereen graag op het Leekster Voetbalgala

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Gerard Bosman. Dat en nog veel meer komt aan de orde in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met de ‘doener’ die naast haar voorzittersfunctie bij het Leekster Voetbalgala ook op andere fronten binnen het voetbal actief is.

 Marja Wardenier-Adema
Marja ik tref je helaas nooit meer op de velden maar ik neem aan dat jij nog steeds actief bent als scheidsrechter in het amateurvoetbal: ‘Op dit moment fluit ik geen wedstrijden voor de KNVB. Heb november vorig jaar mijn laatste wedstrijd gefloten. Een slepende ‘hielspoor’-blessure is hier de oorzaak van, voor mij een drama. Sinds september ben ik wel weer volop in training en fluit af en toe wat wedstrijden, maar of ik weer voor de bond ga fluiten daar ben ik zelf nog niet over uit.”
Is de ‘top drie’, met Ajax, PSV en Feyenoord, in de eredivisie herstelt, of denk jij dat we een andere landskampioen krijgen: ‘Je hebt precies de goede volgorde neergezet wat mij betreft. Ajax haalt met Frank de Boer het maximale uit deze groep al is het niet altijd even leuk om naar te kijken, maar ik vind het wel heel knap. PSV laat teveel punten liggen tegen de kleintjes, al is dat op papier wel de beste ploeg en Feyenoord heeft in de afgelopen periode al genoeg ‘mee’ gehad v.w.b. strafschoppen, geen schorsingen e.d. en op eigen kracht zie ik die geen kampioen worden.”
Bij Heerenveen loopt het niet op rolletjes, Twente is een puinhoop en Roda is ‘opeens’ schuldenvrij door een miljonair. Wat zegt dat over de eredivisie: ‘ Dat veel clubs (lees: bedrijven) boven hun stand gaan leven als er succes aan zit te komen. Van een aantal jaren geleden kan AZ (of Scheringa BV) daar ook nog bij. Men wil meer en meer en velen gaan zichzelf belangrijker voelen dan de club. Op het moment dat de duimschroeven moeten worden aangedraaid stoppen de veroorzakers ermee en laten de echte clubmensen met de brokken zitten.”
Sinds enkele maanden ben jij voorzitter van het Leekster Voetbalgala. Wat deed jou besluiten om ja te zeggen tegen deze taak: ‘ Ik ben er min of meer ingerold. Ik was al bestuurslid en doordat de voorzitter vorig seizoen een poosje afwezig was heb ik min of meer een aantal taken waargenomen en heeft men na de vorige editie besloten het te laten zoals het nu is. Ik had ook geen reden ‘nee’ te zeggen. Het bevalt me wel, ik ben wel een ‘doener’ en we hebben een goede groep. “
Enkele weken geleden hoorde ik ergens in een bestuurskamer de opmerking, en toch is het jammer dat Pelikaan S er niet bij is. Snap je die opmerking: ‘ Ik snap die opmerking wel, want ook ik ben voetballiefhebber. “
Hoe hard heb je met je vuist op tafel moeten slaan om een damestoernooi binnenboord te krijgen: ‘Die vuist had ik niet nodig. Het idee is al eerder geopperd, maar er was nooit ruimte voor. Het Diamanttoernooi (zaaltoernooi voor vrouwen) werd voorheen ook in Marum gespeeld in dezelfde periode. Nu het B-toernooi voor 5e klassers op één avond gespeeld wordt en het Diamanttoernooi niet meer in Marum wordt gespeeld, opperde Gerard het idee nog eens en binnen een avond was het rond. De dames gaan trouwens spelen om de ‘Roel Klazinga-trofee’. Roel was een gouden vent voor het LVG, was er bij vanaf de start, 27 jaar bestuurslid en een graag geziene gast in de voetballerij, ook bij het veldvoetbal. Op deze manier blijft zijn naam aan het LVG verbonden.”
Foppe de Haan moet, als hij mag van zijn vrouw, het seizoen mooi afmaken als trainer van Heerenveen: ‘ In principe zei ik: In de winterstop een nieuwe trainer. Maar ik zie nu dat Foppe bij velen het ‘Heerenveen-gevoel’ weer terugwint en dat komt niet alleen door de prestaties. Ik ben zelf trouwens een enorme Foppe-aanhanger, kom al vanaf mijn 12e jaar bij die club. Hij mag wat mij betreft best het seizoen afmaken. Dan móet alles bestuurlijk echt weer op de rit zijn, hopelijk met Luuk Eisenga erbij. Ard Langeler als hoofdtrainer mag van mij, maar Tieme Klompe mag van mij ook met evt. Foppe in een ondersteunende technische functie.”
Door jou ‘verplichtingen’ richting het Leekster Voetbalgala mis jij het traditionele trainingsweekend met amateurscheidsrechters op Ameland. Daar ‘baal’ jij van omdat: ‘Het is een fantastisch weekend is met veel collega-scheidsrechters (jong en oud). We trainen op strand en in bos ter voorbereiding op de 2e seizoenshelft en doen allerlei activiteiten er om heen. Je leert mensen toch op een andere manier kennen. Dat ervaar ik ook op de trainingen van de COVS Groningen. Bij wedstrijden ben je nl. als scheidsrechter altijd alleen en met een groep is het heel gezellig in Hotel Ameland. Ik mis ook de nieuwjaarsduik in de Noordzee! Ik heb al eens ‘een weekendje later’ voorgesteld bij de COVS, maar dat zit er niet in.”       
Als Michel Platini weer terugkeert in de voetbalsport is dat een regelrechte schande: ‘ Mee eens. De onderste steen moet boven komen, want als hij ‘gesponsord’ is door Blatter dan is dat voor mij acceptabel. Hij is zijn geloofwaardigheid en vertrouwen dan kwijt. Jammer dat zo velen ‘te koop’ zijn.”
We zitten nog maar een paar dagen voor de start van de 30e editie van het Leekster Voetbalgala maar lees er weinig over. Klopt dat of verkeerde regio: ‘Ik denk dat je in de verkeerde regio zit, want o.a. De Midweek, Radio Westerkwartier, De Krant, Roden Actueel, Info Leek en nog andere websites hebben al veel lezers keurig van informatie voorzien. Met Gerard Kemkers op de lotingsavond hebben we toch ook veel publiciteit gehad. Op woensdag 16 december verschijnt er een speciale Leekster Voetbalgala-bijlage in de Midweek.”
In de amateurvoetbalwereld slaat de waan van de dag steeds meer om zich heen. Daar snap jij helemaal niets van: ‘ Inderdaad en ik zie het ook om me heen gebeuren. Ondanks dat natuurlijk de laatste jaren toch een mentaliteitsverandering plaatsvindt, mede door de veranderingen in de maatschappij, moet een clubbestuur een beleid hebben en eraan vasthouden, prestatief en recreatief. Als bestuur moet je sterk in je schoenen staan, maar ga je afwijken van je beleid en laat je meer mensen meebepalen (vaak in hun eigen belang), dan gaat het fout. Het moet teveel ‘leuk’ zijn tegenwoordig en ‘ik’ ben belangrijk. Men zegt gemakkelijk af; krijgt men zijn/haar zin niet, dan stopt men gemakkelijk mee en ondertussen zit team en club dus met een probleem en wordt er desnoods een trainer ontslagen. Verder is het voor velen moeilijk om mensen aan te spreken op gedrag binnen en buiten de lijnen. Iedereen weet het altijd goed hoe het hoort, maar als het er op aankomt, laat men het afweten. Het ‘druk’ hebben is voor velen een argument om niets te doen bij de voetbalclub als je kind daar speelt, maar dat gaat er bij mij niet in.”   
Eigenlijk is het te zot voor woorden dat er zoveel regels nodig zijn voor wat een toernooi om de spreekwoordelijke eer genoemd wordt: ‘Als organisatie van een toernooi moet je daar tegenwoordig op inspelen, dus grenzen stellen en sancties hanteren. Maar natuurlijk is het triest dat het zo moet. Het is wel een tendens hedendaags. Er is maar een heel laag acceptatie- en incasseringsvermogen bij velen als er wat spanning en emotie om de hoek komt kijken en het is lastig om dit uit te bannen. Wat mij betreft kan dat alleen door strengere straffen op en rond het sportveld. Voor vrijwilligers (organisatie) kost het heel veel energie en ik kan me wel voorstellen dat sommigen er dan eens de brui aan geven.”
Door velen wordt Gertjan Verbeek gezien als de ideale opvolger van Foppe de Haan. Waarom moet Gertjan dat niet doen: ‘Omdat de verwachtingen dan veel te hoog gespannen zijn. Als hij zelf wil vind ik het prima en hij is wel een sterke vent, ruwe bolster/blanke pit. Een toptrainer in mijn ogen. Hij zal nog meer het clubgevoel terugbrengen, ook bij sponsors. Hij verkoopt ook geen onzin, vertelt rake dingen als je naar zijn analyses luistert. “
Waarom moeten alle voetballiefhebbers rond de feestdagen naar Leek komen Marja: ‘Het is de laatste weken ‘buiten’ kommer en kwel v.w.b. de weersomstandigheden. Het zijn dus de ideale avonden voor Kerst om ‘binnen’ naar de favoriete clubs te komen kijken en onder het genot van een drankje de eerste seizoenshelft met anderen te evalueren, altijd gezellig. Na oud en nieuw volgt op 2 januari de mooiste voetbaldag wat mij betreft, de tweede ronde en strijd tussen 4x4 teams. Op de Gala-avond 9 januari hebben we voor elk wat wils met dans, acts, en natuurlijk veel voetbal met 3 finales (Vrouwen, B- en A toernooi). En wie wil er nou niet voor zoveel mensen een finale spelen en daar bij zijn? Ik ben benieuwd wie elkaar in de finales gaan treffen. Ik ontmoet iedereen graag en heet iedereen van harte welkom bij deze 30e editie van het Leekster Voetbalgala.
Wat zou jij zelf nog willen vertellen: ‘ Het volgende voetbaltoernooi staat alweer op de rit, waarbij ik in de organisatie zit. Op zaterdag 11 juni 2016 wordt op de velden van Corpus den Hoorn te Groningen, de thuishaven van GRC, FC Groningen, Groen Geel én COVS Groningen, het NK voor COVS-teams georganiseerd. Vorig jaar hebben ‘we’ de nationale titel behaald in Gorinchem. Nu gaan we het zelf organiseren. Veertien voetballende scheidsrechtersverenigingen tegen elkaar uit het hele land. Ook voor voetballers uit deze regio leuk om te gaan kijken die dag en lekker dichtbij.”