Puurvoetbalonline in gesprek met Martin Hekstra(SV. Bedum): Vele handen maken licht werk.".

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Martin Hekstra is naast coördinator zondagvoetbal SV Bedum ook speler van SV Bedum-zondag3. In een de rubriek Puurvoetbalonline in gesprek met ging het uiteraard over het zondagvoetbal in Bedum, dat de KNVB de plank heeft misgeslagen en waarom vrijwilligers zo broodnodig zijn.
Martin Hekstra
Martin, jij bent bestuurslid technische zaken SV Bedum-zondag. Sinds wanneer ben jij bestuurslid: ‘Even een correctie: ik ben geen bestuurslid meer, dat was ik wel ten tijde van de fusie. Mijn functie is die van coördinator zondagvoetbal. In die hoedanigheid maak ik deel uit van de technische commissie van de SV Bedum, waarvan de voorzitter deel uit maakt van het bestuur. Ik vervul deze functie nu drie jaar.”
Ben jij ook nog actief als speler en zo ja in welk team: ‘Ik speel in het 3e elftal zondag. Dit is een elftal wat je een vriendenteam noemt. Veel van onze spelers zijn ook vrijwilliger bij de club. Zoals het nu lijkt is dit mijn laatste jaar op een normaal veld. Volgend jaar zijn we van plan om een 7x7 team te gaan beginnen met de oudere spelers van het elftal.”
Jij bent een echte zondagvoetbalman. Vanwaar die voorkeur: ‘Ik was vroeger lid van Groninger Boys, ook een zondagclub. Ik weet dus eigenlijk niet anders. Bovendien vind ik zondag bij uitstek een dag om te voetballen, omdat de zondag meestal toch een dag is waarop er niet veel te beleven is, Bovendien kijk ik graag bij mijn zoon Stijn, die momenteel in zaterdag 2 speelt. Vroeger was ik bovendien jarenlang leider van hem, waardoor ik überhaupt niet op zaterdag kon en wilde voetballen.”
Wat doe je in het dagelijks leven Martin: ‘Ik ben onderwijsassistent en leerlingbegeleider op CSG Kluiverboom in de stad. Ik geef samen met een collega techniek en dienstverlening. Verder houd ik mij bezig met het begeleiden van leerlingen die problemen hebben op bepaalde vlakken, zoals dyslexie of plannen en organiseren. Ook geef ik bijles aan kinderen die daar behoefte aan hebben.”
Het gedoe rond Kuyt, Van Persie en Depay bewijst dat we niet de juiste bondscoach aan het bewind hebben: ‘Eens! Onbegrijpelijk dat iemand die niet een geweldige CV heeft zomaar bondscoach kan worden. De KNVB heeft de plank volledig misgeslagen toen ze niet Ronald Koeman hebben benaderd voor die functie. Het aanbieden van de rol als assistent-bondscoach was een regelrechte belediging voor hem.”
Het wordt lastig voor SV Bedum-zondag om de nacompetitie voor promotie nog te bereiken of: ‘Nee dat denk ik niet. Ik denk dat er genoeg kwaliteit in de ploeg zit om te kunnen promoveren. Maar het moet wel meezitten. Als we de sterkhouders blessurevrij kunnen houden zit er voldoende potentie in de groep om hoge ogen te gooien. Ik hoop zelf heel erg op de rentree van Ewout Bleeker, die al lang sukkelt met verschillende blessures. Samen met Arjen Baarda, Chris Smit, Christiaan van der Tuuk, Jasper Ahlers en Jesse Fokkema is hij een van de belangrijkste schakels in het elftal volgens mij. “
Wat vind jij een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: ‘Ik zou, als ik Frank de Boer was, Lasse Schöne altijd opstellen. Ik vind hem een van de meest complete voetballers van de eredivisie.
Over vijf jaar is er zeker weten nog prestatievoetbal op zondag in Bedum: ‘Dat hoop ik oprecht, maar ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken. Ik zal er in elk geval alles aan doen. Maar het is een feit dat de meeste spelers voor de zaterdag kiezen. Jeugdspelers willen op zaterdagavond op stap en hebben dan geen zin om de volgende dag om 14:00 uur te voetballen. “
Hoe serieus was het vorig seizoen dat het na dat seizoen einde oefening zondagvoetbal in het standaardvoetbal was geweest: ‘Dat was heel serieus! Dat scheelde echt niet veel. Gelukkig werden we aangenaam verrast met een flink aantal nieuwe leden op zondag, waardoor we nu een volwaardige en kwalitatief goede eerste selectie hebben staan.”
SV Bedum-dames 1 pakte zaterdag de eerste periode in de derde klasse. Hoe belangrijk is het dames/meisjesvoetbal voor SV Bedum: ‘Dat is erg belangrijk. Het vrouwen- en meisjesvoetbal groeit ook binnen SV Bedum flink. Het gevolg daarvan is ook dat het niveau steeds beter wordt. “
Velen vinden dat er in het amateurvoetbal strenger gestraft wordt dan in het betaald voetbal. Hoe denk jij daarover: ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet zo merk. Wat ik wel vind is dat we ook in het betaalde voetbal (en de A-categorie amateurs) met tijdstraffen moeten gaan werken. In de meeste sporten is dat ook zo. Op deze manier heeft de tegenstander er direct baat bij. 10 minuten met een man minder is best lastig.
FC Groningen komt dit seizoen niet in de play offs omdat: ‘Dat komen ze wel, mits ze eens wat lef en durf tonen. Er zit voldoende kwaliteit bij de FC om bij de eerste zeven of acht te eindigen. Er moet dan wel een scorende spits bij, maar ik begreep dat ze bezig zijn met een Noor, Alexander Sørloth genaamd. Daar hopen we dan maar op.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij wel graag vertellen: ‘Ik wil graag een oproep doen aan de leden van de SV Bedum om je aan te melden als vrijwilliger. Het is een cliché, maar vele handen maken licht werk. Een bardienst, een wedstrijdje fluiten, deel uitmaken van de activiteitencommissie of iets anders, er is vast iets wat je leuk vindt!”