Riemer Ritsema FC LEO supporter in hart en nieren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Clubliefde bestaat gelukkig nog en puurvoetbalonline zal daar uitgebreid bij stel staan. Dat kan in de vorm van een portret of een interview. Het gaat in ieder geval over personen die in en rond hun, cluppie” wat bijzonders doen.

Clubliefde bestaat gelukkig nog en puurvoetbalonline zal daar uitgebreid bij stel staan. Dat kan in de vorm van een portret of een interview. Het gaat in ieder geval over personen die in en rond hun, cluppie” wat bijzonders doen.

riemer

Riemer Ritsema(helemaal rechts op de foto) tijdens Nederland-Uruguay   foto : Herman Spier Bedum

In de eerste aflevering een portret van Riemer Ritsema die al jarenlang als trouwe supporter FC LEO tijdens uit en thuisduels volgt

Enkele weken geleden was ik tijdens de halve finale tussen Nederland en Uruguay in cafetaria Lydensee van Edward van der Luit voor een sfeerverslag waar ik voor gevraagd was door de redactie van de Ommelander Courant. Lydensee is gevestigd in Leens en er komen uiteraard een groot aantal leden en supporters van FC LEO over de vloer. Riemer Ritsema is daar een van zo begreep ik van Edward van der Luit. Die vertelde dat Riemer een fervent supporter van het eerste elftal van FC LEO is en de ploeg al jarenlang bij uit en thuisduels volgt. Edward voegde er aan toe dat het aparte was dat Riemer zelf nooit heeft gevoetbald. Ik kom regelmatig bij wedstrijden van FC Leo maar moet eerlijk bekennen dat ik bij de naam Riemer Ritsema geen gezicht kon plaatsen tot Edward hem aanwees. Toen viel het kwartje want ik kende Riemer namelijk wel. Met hem, en zijn dorpsgenoot Geert Kalfsbeek, maak ik altijd wel even een praatje als ik voor de Ommelander Courant bij een uit of thuisduel van de Leensters aanwezig ben. Goed geïnformeerd vertelde Riemer dan wat hij van het duel van zijn favorieten verwacht. Maar dat hij zelf nooit gevoetbald had wist ik niet en verbaasde mij eigenlijk daar ook wel een beetje over. Ik trok de uitspraak van Edward dan ook even na, zonder aan Edward zijn eerlijkheid te twijfelen, bij de oud-voorzitter van FC Leo dhr. Carel Bloemhoff. De zelf ook nog alle weekenden op de velden te vinden zijnde oud-wethouder van Leens bevestigde echter het verhaal van de uitbater van Lydensee.

‘Riemer heeft inderdaad nooit zelf gevoetbald. Wat daar de reden van is weet ik eerlijk gezegd niet maar hij slaat al jarenlang, en vraag me niet hoelang, geen wedstrijd van het eerste elftal over wat heel bijzonder is.”

Inderdaad is het bijzonder dat Riemer iemand die rustig staat te kijken en geen rare dingen langs de lijn doet en het voetballen op de voet volgt nooit heeft gevoetbald. Als voetballer in hart en nieren kan ik mij dat niet voorstellen maar er zal ongetwijfeld een reden voor zijn. Maar om daar Riemer naar te vragen is niet gepast is mijn mening. Ik besteed daarom in de eerste aflevering van Clubliefde aandacht aan een echte supporter die in voor en tegenspoed FC LEO al die jaren heeft gevolgd en nog zal volgen. Want hij zal wat kilometers hebben gereden door de provincie en daarbuiten om FC LEO te zien voetballen in de diverse competities en bekertoernooien. Naast de zaterdagen is hij zondags en andere speeldagen een vaste bezoeker van de Trots van het Noorden, FC Groningen. En tijdens de toernooien waar Nederland aan deelnam, en die in het tot Oranjecafé omgebouwde Lydensee op een groot scherm te bewonderen waren, was hij ook van de partij bij de duels die Oranje speelde. Dat was dus ook het geval op zes juli en viel ik na het eerste fluitsignaal van arbiter Irmatov bijna van mijn kruk. De altijd rustige Riemer kroop bijna in het beeldscherm om toch maar niets te missen van de verrichtingen van het keurkorps van Bert van Marwijk. Bij de eerste kans op een treffer dacht ik even dat hij neer zou storten van ellende toen Dirk Kuijt rakelings over het doel van keeper Musiera schoot. Het bleef, naast dat de spanning van het duel afdroop, een vermakelijk gezicht om Riemer en de overige aanwezigen in Lydensee te volgen. Maar een groter contrast dan wat de trouwe supporter van de voetbalverenging uit Leens en fan van Oranje betrof was er nauwelijks denkbaar. Maar mooi dat voetbalsupporters die zo uit hun dak gaan bij het Nederlands Elftal zich ingetogen en netjes gedragen als het om hun eigen cluppie gaat. Wat zou het mooi zijn als alle supporters die uit hun dak gingen bij de verrichtingen van Oranje, en dinsdags schouder aan schouder stonden langs de door talloze artiesten bezongen grachten van Amsterdam, een voorbeeld zouden nemen aan Riemer. Het zou de overheid vele euro, s aan politiekosten schelen en het allemaal een stuk plezieriger maken in en rond de velden.