Frank Elzinga (voetbaltrainer): 'Ik ben toch van de wat hardere mentaliteit' ."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Frank Elzinga trainde in zijn jeugdjaren onder Dick Lukkien had onder Heiko van den Berg een fijne tijd en wat ook geldt voor de periode dat hij Jaap Danhof als trainer had. Dat en nog veel meer vertelt de oud-voetballer, en tegenwoordige trainer van De Heracliden 2, in zijn bijdrage aan de rubriek de vijftien vragen aan…

                                                    frael

Frank waar en wanneer ben je geboren: ‘15-08-1984 in Delfzijl”
Kun je wat vertellen over je eigen voetbalcarriere: ‘Ik ben begonnen in de jeugd bij sv de Heracliden. Werd vroeg gescout door de KNVB voor de jeugdselecties en de voetbalschool van de BV Veendam. Daar een aantal jaren doorgebracht en vertrokken naar vv Appingedam. Daar nog een aantal jaren in de jeugd doorgebracht op het divisie niveau. Helaas in de a junioren en zware enkelblessure opgelopen. Na 2 seizoenen senioren op de zondag terug gekeerd naar de Heracliden. 1 jaar bij Corenos en weer teruggekeerd. Totaal 10 jaar in het 1e gespeeld maar oa. door werk en de blessure aan de enkel wou het niet meer.” 
Je bent trainer van De Heracliden 2. Nog verdere ambities of: ‘Ik zou m’n trainersdiploma’s zeker willen halen maar doordat ik in een ploegendienst werk is dat zeer lastig te plannen momenteel. Hoop in de toekomst.” 
Wie was de beste trainer waar je  onder gespeeld of mee samengewerkt  hebt en waarom: ‘Dick Lukkien bij de C- junioren van Appingedam, Jan Martin Dijkstra bij de A junioren van Appingedam en in de senioren heb ik wel een fijne tijd met Heiko Vd Berg gehad. Die begreep wat voor type speler ik was en dat waardeerde ik erg!”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik werk bij de Elzingagroep als shovelmachinist. Ik ben voornamelijk bij de Bio Energie centrale van Eneco in Farmsum in een 2 ploegendienst. “
Wat zijn naast het voetballen jouw verdere hobby’s: ‘Ik ga heel veel naar Stockcar racen. Schitterende dagen/weekenden. M’n broer Gert is 1 van de coureurs. Verder ga ik graag naar Donar!”
Femke Halsema is als burgermeester van Amsterdam wel/niet meer te handhaven omdat: ‘NEE. Heb sowieso niks met die kant maar wat er met de demonstratie aldaar gebeurd is kan gewoon niet.”
Het coronavirus is door de regering wel/niet onderschat: ‘Niet. Ik denk dat de maatregelen prima zijn opgelegd. Als je de cijfers ziet in nl valt het enorm mee ten opzichte van andere landen. Helemaal gezien we zo dichtbevolkt zijn!”
De bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord op Bonaire spelen is een krankzinnig plan of een goed idee:  ‘krankzinnig lijkt me. Dat kan prima gewoon in Nederland!”
Wat vind jij persoonlijk het vervelendste aan alles rond het coronavirus: ‘Dat toch alles grotendeels dicht was en afgelast was. Je normale ritme was/ is er niet!”
Er is geen reden te bedenken dat we op 1 september weer gaan voetballen of: ‘De tijd zal het leren! Ik hoop het maar ik moet het eerst maar es zien. “
Eredivisie-seizoen telt mee voor tv-ranking: Twente verliest, Ajax loopt uit: ‘Tja. Als je geen kampioen aanwijst en degradanten of promovendi zal je eigenlijk niks mee moeten laten tellen van dit seizoen. Maar goed. Wie ben ik”.”
FC Groningen is door het coronavirus de voorloper wat betreft de gedwongen ontslagen in het betaald voetbal . Maar volgen er meer : ‘‘Vast en zeker. Is natuurlijk een enorme strop qua inkomsten voor de clubs. Hopen dat het meevalt!”
Dat spelers van club naar  club hoppen maakt het amateurvoetbal steeds meer kapot of is dit wat ook bij het amateurvoetbal van nu hoort: ‘Ja de mentaliteit is anders en clubliefde bestaat er weinig meer. Er heerst een enorme vorm van egoïsme tegenwoordig. Het is niet meer vechten voor je plekje maar “als ik niet speel, dan ga ik”. Prima. Lekker gaan. Fluwelen handschoentjes moet af en toe op z’n tijd zeker maar ben toch van de wat hardere mentaliteit. “
Wat verwacht je van het seizoen 20/21 voor het amateurvoetbal in Nederland en voor De Heracliden in het bijzonder: ‘Afwachten of we  überhaupt kunnen starten in september. De geruchten over een 2e golf Corona na de zomer houd aan dus ik wacht het wel af. Met Hera hopen “we” een stap in de goede richting te doen. We hebben ons inmiddels versterkt met 2 spelers en ik hoop dat er nog 2 bijkomen. Iets meer lucht in de smalle selectie en de concurrentie neemt toe dus dat is alleen maar positief! Verder hebben we met Jaap Danhof een trainer binnen weten te halen die de klappen van de zweep kent! Heb zelf drie  seizoen onder Jaap gespeeld, m’n debuut gemaakt en heb het altijd als een zeer prettige man en trainer ervaren dus heb er veel vertrouwen in dat we weer een stap vooruit gaan maken!”