Jacob Cleveringa (scheidsrechter/bestuurslid RZB): '' Plezier houden in het spelletje is mijn drijfveer."."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jacob Cleveringa is op diverse fronten actief. Naast bestuurslid van Rood Zwart Baflo is hij  verder op zaterdag scheidsrechter in het amateurvoetbal en is hij namens gemeentebelangen raadslid in de gemeente Het Hogeland. Voor Jacob bedacht ik ook vijftien vragen waarbij hij, en gelukkig, niet alleen maar politiek gekleurde antwoorden gaf. 

                                                     jace

 Jacob waar en wanneer ben je geboren: ‘Ik ben geboren in Rottum voormalig gemeente Kantens op 12-10-1954.”
Kun je wat vertellen over je eigen voetbalcarriere: ‘Hielko Schipper vroeg me op het zandpad in Den Andel of ik zin had om bij Marcia te komen voetballen. Vond het enorm spannend. Mijn ouders gevraagd en het mocht. Kistjes gekocht bij Abring schoenhandel in Den Andel. Echte stalen snuiten. Wat ik me kan herinneren is dat wanneer die schoenen nat waren geweest  het een heel geworstel was om ze weer aan te trekken. Drogen en schoensmeer was verplicht. Begonnen in de pupillen. In die tijd , 1965 geloof ik , had  alleen  B en A junioren. Dus in het begin veel doelpunten om de oren gekregen. Na een 2 tal jaren te hebben gevoetbald brak de keeper van ons zijn pols. Tegen de Marne. Ook groen wit net als Marcia. Hielko bombardeerde mij toen tot  keeper. En zoals dat gaat bleef ik dat ook  voor de rest van mijn carrière. Een achteraf verkeerde keuze want ik kon ook goed voetballen. Maar ja achteraf? Ik had toen in die tijd een Gerard Peter Dijk als concurrent. Voor mij een ongelijke  strijd. Hij was gewoon een klasse apart toen in die tijd. Dus vaste waarde in het 2e elftal. De laatste 3 jaren nog in het 1e elftal gespeeld. Verder  verdienstelijk doelverdediger bij het zaalgebeuren. Jammer maar stond toen nog in de kinderschoenen. Had ik het zeker  ver in kunnen schoppen. Mijn hoogt punten was de promotie van het 1e van de onderafdeling GVB 1e klasse naar het grote KNVB in de   4e klasse en kampioen met  het 2e elftal. Diverse keren kampioen in de zaal. Al eerder gezegd had ik mijn carrière op het voetballen moeten gooien. Maar ja “als” telt niet in het voetballen.
Je bent als scheidsrechter overgestapt van de zondag naar de zaterdag. Waarom was dat : ‘Bijna 25 jaar zondags rondgelopen op diverse velden. De laatste paar jaren in de 5e klasse. Zag dat het steeds minder werd. Wilde wat anders dan vaak op dezelfde sportcomplex terugkomen. Op een gegeven ogenblik maak je de afweging stoppen of doorgaan. Koos voor het stoppen. Na een paar maanden kwam toch de kriebel terug. Met mijn vrouw overlegd en tot een besluit gekomen. Zaterdag sporten en zondag voor mijzelf en de familie. Dinsdag een mail richting KNVB en de eerst volgende zaterdag al het veld weer op. Een beslissing waar ik geen spijt van heb. Nieuwe gezichten. Leuk is ook dat je oude bekenden tegen komt. Die ook van de goeie oude tijd (zondag) de overstap hebben gemaakt naar de zaterdag.”
Wie was de beste trainer waar je  onder gespeeld of mee samengewerkt  hebt en waarom: 'Theo Warners en Henk Poelstra denk ik. Poelstra om zijn nieuwe mannier van trainen. Was duidelijk en direct. Je wist waar je aan toe was. Warners meer om zijn inzicht op het voetbalspelletje. Beide trainers heb ik zeer goede herinneringen aan.
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik heb een schildersbedrijf in Baflo. Die ben ik begonnen in februari 2002. Naast mijn werkzaamheden veel inzet en energie steken in Rood Zwart Baflo. Daarnaast ben ik  ook nog raadslid. Geheel onverwacht in de raad gekomen. Nr.10 op de lijst. Na  de winst van 8  zetels werd onze lijsttrekker  burgemeester en de nr.2 op lijst wethouder en werd ik raadslid en moet je het leven nemen zoals het komt.”
Wat zijn naast het voetballen jouw verdere hobby’s: ‘Scheidsrechter en het totaal gebeuren om het voetbal in verenigingsverband. Politiek ook veel interesse in.  En daarnaast veel interesse in de historisch van Baflo. Helaas te weinig tijd hiervoor.”
Moeten de Boa’s wel/niet beter uitgerust worden met wapenstok en pepperspray: ‘Hoef ik niet lang over na te denken. Ja!!! Wie niet horen wil moet het maar voelen.”
Het coronavirus is door de regering wel/niet onderschat: ‘Makkelijk praten achteraf. Denk het niet. Het overkwam ons. Denk ondanks alle kritiek er de juiste keuzes zijn gemaakt. Geeft veel stof om over na te denken voor in de toekomst.”
De bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord op Bonaire spelen is een krankzinnig plan of een goed idee: ‘Natuurlijk een achterlijke plan. Moet gewoon in de kuip gespeeld worden. Er is een besluit genomen. Snap de reacties. Maar zo is het nu eenmaal.”
Wat vind jij persoonlijk het vervelendste aan alles rond het coronavirus: ‘Alle leed die het veroorzaakt heeft. Het verliezen van je dierbaren. Geen bezoek en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Persoonlijk het gemis van het fluiten en clubgebeuren. Maar dat is maar bijzaak.”
Het Nederlands voetbal heeft zich volgens AD-journalist Sjoerd Mossou een slechte dient bewezen door de competitie te snel op slot te gooien. Wat is jouw mening  :kortzichtig. Niet nagedacht over de eventuele gevolgen. Doorgaan van de competitie zowel prof of amateurs had de ramp nog vele malen groter gemaakt. Kan me ook ergeren aan die achterlijke reacties op facebook over dit onderwerp.”
Aan  weer een jaarlijks terugkerend duel tussen een regioteam en FC Groningen op het Hogeland moet men wel/niet weer aan beginnen.: ‘Voor een potje voetbal tussen het regio team en de FC worden vanuit FC nog al veel eisen gesteld. En er hangt een behoorlijke prijskaartje. Dus niet weer aan beginnen.”
 Een voetbalwedstrijd zonder publiek is.. : ‘Geen publiek bij wedstrijden is de ondergang van veel clubs.”
Dat spelers van club naar  club hoppen maakt het amateurvoetbal steeds meer kapot of is dit wat ook bij het amateurvoetbal van nu hoort: ‘Zal er bij horen. Mijn motto is je komt vrijwillig en je mag vrijwillig vertrekken. Shoppen bij de buren of elders hoort er blijkbaar bij. Doe er niet aan mee. “
Wat verwacht je van het seizoen 20/21 voor het amateurvoetbal in Nederland en voor jouw RZB in het bijzonder: ‘Nu nog wat te vroeg om hier een antwoord op te geven. Zoals het nu lijkt gaan een aantal spelers stoppen en vertrekken er een paar. Zal een moeilijk seizoen worden voor RZB. Voor me zelf gewoon doorgaan zolang het kan. Plezier houden in het spellertje is mijn drijfveer."