Arend Scholtens (voetbaltrainer): 'Clubliefde verdwijnt meer en meer.t' ."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 Arend Scholtens is  trainer van PJC  en Arend sprak ik daardoor drie keer voor de voetbalbijlage in de Koerier , de regionale krant die rond Veendam uitkomt. Ook Arend vroeg ik voor de vijftien vragen en liet hij zijn mening horen over de bekerfinale, de regering en clubliefde.

 schar
Arend  waar en wanneer ben je geboren:Ik ben geboren op 12 juni 1961 te Oude-Pekela.”

Kun je wat vertellen over je eigen voetbalcarriere: ‘Groot geworden bij Noordster te Oude-Pekela waar ik vanaf mijn zesde keeper ben geweest en  ik kort in het 1e elftal  heb gespeeld Op mijn twintigste  naar Haren ben verhuisd en bij de good old Be Quick gespeeld.Daarna ben ik,  in 1980, met mijn huidige vrouw   verhuisd naar Amsterdam waar ik 1 jaar bij JOS heb gespeeld en daarna bij AFC terechtkwam waar ik in het 1e elftal  heb gespeeld. Vervolgens teruggekeerd  naar het Noorden in 1987 waar we zijn gaan wonen in Assen waar ik onder Lammert Klouwen  twee jaar bij Asser Boys in het 1e elftal  heb gekeept. Na Asserboys nog twee jaar bij LTC onder John de Hoop in het 1e gekeept waarna ik met John mee zou gaan naar Rolder Boys wat helaas niet door is gegaan omdat ik een bekende keepersblessure (versleten heup)kreeg.”
Wie was de beste trainer waar je  onder gespeeld hebt en waarom:John de Hoop was de beste trainer, sociaal, duidelijk, prachtige oefenstof en bovenal een people manager.”
Wat doe je verder  in het dagelijks leven: ‘In het dagelijks leven ben ik logistiek-, transportmanager bij Sociaal werkvoorzienschap Wedekabedrijven locatie Veendam.”
Je stapt na drie seizoenen als hoofdtrainer van  PJC van de zondag  over naar Mussel op zaterdag. Waarom deze stap: ‘Ik ben zelf altijd van mening dat de houdbaarheidsdatum" van een trainer  bij een club over het algemeen drie jaar is. Ik vind dat de groep dan een nieuw gezicht met nieuwe voetbalinzichten nodig heeft  als de groep qua samenstelling zo goed als niet veranderd en wat bij PJC het geval is. Waarom Mussel en naar de zaterdag: Ik heb Mussel altijd een mooie club gevonden met een prachtige uitstraling en accommodatie. In  de gesprekken klikte het meteen  van beide kanten wat een erg goed gevoel opleverde en we snel tot elkaar zijn gekomen.” 
Wat zijn naast het voetballen jouw verdere hobby’s: ‘Verdere hobby’s zijn  fietsen en wandelen in de natuur met de beide honden, bossen, bergen en de georganiseerde wandeltochten waar we vaak aan meedoen en met gemak 24 tot 40 km gaan lopen(zonder honden).  En genieten van de goede dingen die het leven ons bied.”
Moeten de Boa’s wel/niet beter uitgerust worden met wapenstok en pepperspray: Boa’s gewoon een wapenstok geven, maar hun vooral sociale vaardigheden aan te laten leren waarmee agressie kan worden verminderd en er  beter begrip komt  wanneer het  beter en menselijker uitlegt wordt(de goede / betere daargelaten uiteraard)”
Het coronavirus is door de regering wel/niet onderschat: ‘Dik onderschat, het was toch ver weg en zou zo’n vaart niet lopen zeiden de heren geleerden toch??”
De bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord op Bonaire spelen is een krankzinnig plan of een goed idee: ‘Waanzin, hoort in Nederland gespeeld te worden, dan maar ergens in December o.i.d.”
Wat vind jij persoonlijk het vervelendste aan alles rond het coronavirus: ‘Dat een stuk vrij leven niet kan op dit moment , het constante nadenken over het hoe, wat en wanneer iets wel of niet kan/ mag.  En het voetbal mis ik gigantisch.”
Het Nederlands voetbal heeft zich volgens AD-journalist Sjoerd Mossou een slechte dient bewezen door de competitie te snel op slot te gooien. Wat is jouw mening: ‘Ik vind het ook te voorbarig en te snel, was nog niks duidelijk genoeg.”
Edwin Goedhart , de arts van de KNVB en het Nederlands elftal analyseerde bijna vijfhonderd Eredivisie-duels en interlands, voordat hij concludeerde dat voetbal ook in tijden van corona een veilige sport is. Ben je het hier mee eens: ‘Gezien de huidige berichtgevingen dat er door meerdere onafhankelijke instanties d.m.v. studies aangetoond is dat sporten, ook de contactsporten in de buitenlucht, vrijwel geen risico’s en besmettingen oplevert kan ik het hier mee eens zijn.”
Denk jij dat er ook amateurclubs om gaan vallen door het coronavirus:Dat er amateurclubs gaan omvallen zal zeker gebeuren doordat de financiën bij de sponsoren hard inkrimpen en alle zeilen bij moeten zetten hun bedrijf draaiende te houden.  En de kantine inkomsten die uiteraard een groot gat in de begrotingen van clubs slaan. Mijn mening is wel dat de gemeenten en de regering er meer aan zullen moeten doen door  het club-, dorpsgebeuren niet te laten verdwijnen . Dan verdwijnt er ook een stuk sociaal gebeuren. Clubs, in alle sporten mogen niet de dupe worden van dit coronagebeuren .”
Dat spelers van club naar  club hoppen maakt het amateurvoetbal steeds meer kapot of is dit onzin:Clubhoppers vernielen het clubgevoel en maken zo clubs kapot. Als je voor een club kiest dan kies je voor DIE club waar je zeker een paar jaar blijft en ga je niet ieder jaar voor een paar voetbalschoenen een beetje onkostenvergoeding weg . Dat doe je ook niet wanneer je club op dat moment gedegradeerd is of net geen kampioen is geworden.. Clubliefde zie je maar zelden meer en is ook meer en meer aan het verdwijnen. Mentaal is het met de jongere garde(goede daargelaten) dramatisch gesteld, lopen zo maar weg en laten daarmee de clubs in de steek, gemakzucht ten overvloede.”
Wat verwacht je van het seizoen 20/21 voor het amateurvoetbal in Nederland: ‘Ik weet niet wat ik moet verwachten gezien de omstandigheden die het Corona gebeuren op dit moment brengt. Ik hoop dat er in juli of augustus echt weer gevoetbald mag gaan worden en het fysieke contact ook weer kan. Ik spreek de hoop uit dat er vanaf 1 augustus sowieso weer als vanouds in het amateurvoetbal gebald mag worden.”