Hans Bulthuis(scheidsrechter): 'de Koemannen, Virgil van Dijk, Suarez en noem ze maar op hadden wel wat meer kunnen doen."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Hans Bulthuis is al een twaalftal jaren actief als scheidsrechter in het amateurvoetbal. De geboren Stedumer , maar nu in Siddeburen woonachtige arbiter, kom ik dan ook met enige regelmaat tegen en ken hem als een man met een mening en wat hij met zijn antwoorden op de vijftien vragen laat zien.

                                             buha
Hans waar en wanneer ben je geboren: Ik ben geboren in Stedum op  28-11 -1962.”
Kun je wat vertellen over je eigen voetbalcarriere: ‘Ik ben ik Stedum begonnen tot mijn 19e . Na een meniscusoperatie gestopt. Tien jaar later weer begonnen bij Gorecht te Haren toen een paar jaar bij  Engelbert gevoetbald  en als laatste tot mijn 40e bij Siddeburen .” 
Je bent nu scheidsrechter in het amateurvoetbal waarom die keuze: ‘Ik was jeugdleider en begin toen ook met fluiten. Dat gaf mij veel voldoening en daarom ben ik in 2008 naar de KNVB overgestapt. “
Jij verbaasd je wel/niet over hoe er in deze toch vervelende coronatijd  met de regels om gegaan wordt: ‘Regels zijn er niet voor niets. Gelukkig wonen wij in het noorden en zijn we daar  wat  nuchterder  en laten we ons niet gek maken. Maar we hebben hier ook de ruimte wat een  ander soms niet heeft.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Uitzendkracht ik werk soms bij de suikerunie  te Hoogkerk of NedTrain te Onnen als onderhoudsmonteur van treinen.”
Wat zijn naast het voetballen jouw verdere hobby’s:  ‘Actief bestuurslid van Dorpsbelangen Siddeburen Vooruit en vrijwilliger bij de voetbal club in het  klusteam en scheidrechterbegeleider.”
Met welke arbiter wil jij weleens een dagje meelopen en waarom: ‘Bas Nijhuis lekker zichzelf fluit goed, geen gezeur gewoon voetballen. Dat de laatste probeer ik  een beetje over te nemen.”
Wie was/is jouw idool: ‘Collina, wat een uitstraling had deze man echt geweldig.”
Dick Heuvelman sprak in zijn interview over 38 parochies binnen het betaald voetbal die alleen aan zichzelf denken. Daar ben jij het wel/niet mee eens omdat  : Tja  misschien is het eens een idee om eens samen om de  tafel te gaan zitten en dingen uit te spreken i.p.v. naar elkaar wijzen.”
Wat vind jij persoonlijk het vervelendste aan alles rond het coronavirus: Het niet kunnen zien van vrienden en uitgaan , een terrasje  pakken of uit eten gaan.”
Een half miljoen Nederlanders krijgt dit jaar geen vakantiegeld uitbetaald vanwege de coronacrisis. Een schande of ergens wel logisch: ‘Kijk je weet natuurlijk niet hoe financieel een bedrijf in deze tijd het voor elkaar heeft. Als je dan besluit geen vakantiegeld uit te keren ,om wat voor reden dan ook, tja dan kan ik daar wel ik mee gaan. Misschien is en bonusuitkering  in de komende tijd wel eens een oplossing voor beide partijen.”Velen waren lyrisch over het feit dat o.a. Virgil van Dijk een aantal seizoenkaarten van FC Groningen hadden gekocht die onder de supporters met een krappe beurs werden verloot. Wat vond jij van dit gebaar: ;Met hun miljoenen salaris mag er wat mij betreft wel veel meer tegenover staan dan  vier  seizoenkaarten kom op zeg  Voor de Koemannen, Virgil van Dijk, Suarez en  noem ze maar op een ton per persoon zou meer op zijn plaats zijn.”
Er zijn aanwijzingen dat gezonde voeding, voldoende bewegen en goede nachtrust effect hebben als ‘medicijn’ tegen het coronavirus. Daar moet de regering geld voor vrij maken ipv het betaald voetbal:  Ja helemaal mee eens Voetbal is nu maar bijzaak punt.”
In de Bundesliga zijn ze wel/niet te snel met de competitie begonnen : ‘Is toch een lachertje man het nieuwe elleboog juichen kom op zeg  en bij de andere wedstrijd vlogen ze elkaar om de nek….. hoezo regels.”
Wat verwacht je van het seizoen 20/21 voor het amateurvoetbal in Nederland.:  ‘Tja ik denk niet dat we in september al weer beginnen. En dan hoe gaan we beginnen. Thuis omkleden, niet douchen, etc.. Bekerwedstrijden een jaar opschuiven  ? meer ruimte om zo gespreid wedstrijden te spelen weekendvoetbal voor zowel zaterdag als zondagclubs.”