Ronnie Medema (voetballer/scheidsrechter Middelstum): Supporters beleven het voetbal in Engeland en Duitsland anders

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Ronnie Medema speelde 22 seizoenen in het eerste elftal waar hij nu als keeper van het derde elftal en als clubarbiter fungeert. Dat vertelt hij in de vijftien vragen aan waar verder ook  de voetbalbeleving in het buitenland aan de orde komt.


            ronm

Ronnie  waar en wanneer ben je geboren: ‘Ik ben op 8 januari 1972 in Middelstum geboren.
Kun je wat vertellen over je eigen voetbalcarriere: ‘Ik ben op zesjarige leeftijd bij de vv Middelstum begonnen waar ik al snel in de toen E-junioren kwam. Vervolgens alle jeugdelftallen doorlopen en op 15-jarige leeftijd soms mee als wissel met het eerste elftal. In 1988 werd ik op 16-jarige leeftijd basisspeler en wat ik bleef tot 2010. Een van de  mooiste herinneringen uit die periode is nog steeds dat ik als 17-jarige gevraagd werd voor het Regioteam en ik met regionale toppers zoals Marinus Siekman, Ard Torrenga, Jan Bijman en Jack Suiveer mocht spelen.”
Wie was de beste trainer waar je  tot nu toe onder gespeeld hebt en waarom: ‘ Qua oefenstof was dat Jos Bolt gevolgd door Henk Buikema. Beide zijn als docent actief binnen de KNVB en dat was toen al te zien. Maar ik had met de meeste trainers wel een klik maar, en zonder anderen tekort te doen, met Bert de Vries, Gerrie Koster en Henk Buikema ging dat nog iets verder en wat ook geldt voor de huidige trainer van Middelstum, Frank Konneman.”
Wie is op dit moment volgens jou de beste speler in de eredivisie en waarom : ‘Hakim Ziyech die kan de bal over zeventig meter bij iemand op de ‘stropdas’ leggen. Ik vind het jammer dat hij naar Chelsea gaat maar dat zal vast een geldkwestie zijn.”
 Wat zijn naast het voetballen jouw verdere hobby’s: ,Biljarten, een potje darten en kaarten met vrienden.”
Arjen Robben kan bij het Braziliaanse Botafogo een comeback maken. Moet hij dat wel/niet doen: ‘Dat moet hij niet doen. Robben laat een woning aan de Hereweg bouwen en  dan moet je niet  nog een keer naar een ander continent willen verhuizen. Ik hoop dat hij in een functie bij FC Groningen terugkeert.”
Wat zijn de drie beste voetballers waar jij mee samengespeeld hebt en waarom : ‘  ‘Wepe’ Johnny Huizinga staat op een voor mij. Technisch zeer begaafd en tweebenig. Legde de ballen daar wat hij wilde. Had wel een broertje dood aan trainen. Mijn nummer twee is Leon Milkovic die je geen ruimte moest geven. Met zijn snelheid was hij levensgevaarlijk en had wel een aantal klasses hoger kunnen spelen. Was samen met broer Ivan voor Middelstum een gouden koppel.”
Wie was/is jouw idool: ‘Vroeger Johan Cruijff nu Messi , verreweg de besten ooit.”
Een eredivisie  met 20 clubs+ bekerfinale  of dat wat nu uit de koker van de KNVB gerold is wat is jouw mening  : ‘ Wat uit de koker is gekomen is wel terecht. De competitie is, precies eender dan bij de amateurs, niet uitgespeeld. Meningen zijn  ook terecht verdeeld want de manier hoe alles gegaan is kun je wel je vraagtekens zetten.”
Wat vind jij persoonlijk het vervelendste aan alles rond het coronavirus: ‘ Dat er op dit moment niet gevoetbald wordt en ook het biljarten nu niet meer kan. Maar dat is maar bijzaak wanneer ik naar de ouderen kijk die geen bezoek mogen ontvangen. Dat is echt triest want je eigen kinderen of kleinkinderen niet kunnen zien gun je niemand.”
Je bent clubscheidsrechter bij Middelstum. Wel/geen ambitie om KNVB-scheidsrechter te worden: ‘Daar heb ik weleens over nagedacht maar ik ben nog teveel voetballer. Tot aan het uitbreken van het virus keepte ik, als vervanger van Alwin Zwerver, in het derde. Alwin heeft het te druk en was ook een paar keer geblesseerd en zal daarom ook niet meer keepen maar heeft de laatste jaren nog menig team van ons uit de brand geholpen.”
Wat is jouw muzikale voorkeur :’ Nederlandstalig maar mag Helene Fischer ook graag horen en ook zien.”
Het ludiek plan van het Holland Sport-duo ,  Frank Evenblij en Erik Dijkstra, om de eredivisie via strafschoppen uit te spelen is wel/niet te dom om over te praten  : ‘Te dom om over te praten.”
Engels, Nederlands of Duits voetbal, wat heeft jouw voorkeur en waarom: ‘Het Nederlands voetbal kan echt niet tippen aan Engels en Duits voetbal. Maar dat is ook een geldkwestie natuurlijk. Ben zelf een keer bij Liverpool geweest. Maar ook Duitsland is mooi. Vorig seizoen naar de supercup tussen Dortmund en Bayern geweest. Dan lopen de supporters gewoon door elkaar heen en drinken een biertje samen.  Daar kunnen we in Nederland een voorbeeld aan nemen.”
Wat verwacht je van het seizoen 20/21 voor het amateurvoetbal in Nederland: ‘ De vraag is wanneer gaan we weer beginnen. Er zijn al veel overschrijvingen  en  dan vooral in de stad Groningen. Dat is jammer voor verenigingen die ambitieus  zijn en het met eigen spelers doen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een VVK waar men zich echt  heeft versterkt en wat jammer is voor bijvoorbeeld Corenos. Dat is een ploeg die in de vierde klasse niet zou misstaan en ik zo ook wel gun.