Jabbar Mobareky (voetballer SV Bedum Oldstars ): ‘Ik heb een oorlog meegemaakt maar het coronavirus nog erger.”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 Jabbar Mobareky noem ik ‘Jabbie’ en vraag me niet waarom. Ik zou hem namelijk ook het slangenmens van de SV Bedum Oldstars kunnen noemen. Dit omdat zijn bewegingen, en soms tot wanhoop van zijn teamgenoten,  vaak onnavolgbaar zijn. ‘Fratsen’ die de warme sociale Jabbar door zijn teamgenoten echter snel weer worden vergeven omdat onze Iranese voetbalvriend simpelweg te aardig is om er  lang ‘ boos’ op te kunnen zijn.
                                                     jabbie
 
Waar en wanneer ben je geboren: ‘ Ik ben in de zuidelijke stad Khorramshahr (Iran) op 12 december 1952 geboren.”
Kun je wat vertellen over je carrière als voetballer:  ‘Vanaf mijn hele jonge leeftijd voetbalde ik in mijn geboortestad. Ik zat in het jeugdteam. Een periode voetbalde ik in Teheran ook in een team van de organisatie waar ik toen werkzaam was .. Vanaf 1990 heb ik bij de senioren van Grijpskerk gevoetbald en wat  een leuke tijd was.  Daar heb ik 10 jaar gevoetbald. Sinds 5 jaar ben ik lid bij Oldstars van SV Bedum.
Wat waren je werkzaamheden voordat je met pensioen ging:  ‘Ik ben nog niet helemaal met pensioen. Ik  ben namelijk sinds 1996 zelfstandig architect.”
Hoe gaat het met het coronavirus in je geboorteland Iran: ‘ Helaas ging het heel slecht in Iran. Er vielen veel slachtoffers. Het land kampt nog steeds met het virus en er zijn nog veel besmettingen. We hebben hier de berichtgeving intensief gevolgd. Angstig en bezorgd zijn wij nog steeds  over onze familie en we voelden ons vaak machteloos totdat het virus hier in Nederland zich openbaarde. Toen  was de wereld opeens  klein. Gedeelde angst en onzekerheid gaf opeens een andere dimensie aan ons bestaan. “
Het Walking Football is voor mij: ‘ Walking voetbal is een belangrijke factor in mijn sociale leven. Het was in het begin lastig  voor mij omdat het lopen en  het  niet  mogen rennen  voor mij moeilijk  te combineren was. Daar moest ik aan wennen. “
Wat waren/zijn  voor jou de drie beste spelers waar je mee gespeeld/speelt  en waarom: ‘Johan Staal, Massoud Djabani  en Peter Rolf. Ik heb een goede band met hen,  we kunnen samen lachen en begrijpen elkaar.”
Wat zijn naast het Walking Football jouw verdere hobby’s :  ‘Kunst, klassieke muziek, tekenen schilderen, maquettes bouwen, wandelen.”
Had je vroeger een idool en zo ja, wie was dat: ‘Ja natuurlijk, de beste Iraanse keeper  ooit Naser Hejazi. Hij was de keeper van ons nationaal elftal.  
De Nederlandse regering heeft de problematiek rond het coronavirus wel/niet goed aangepakt: ‘Volgens mij heeft de Nederlandse regering de Corona-crisis goed en sympathiek aangepakt. 
In 2018 ben je met een aantal teamgenoten van de SV Bedum Oldstars naar Iran geweest. Zou deze uitwisseling in de toekomst wel/niet nog een keer kunnen plaatsvinden: ‘Wie weet lukt het nog een keer maar voorlopig helaas niet.” 
Cruyff, Maradonna of Messi. Wie en waarom is in jouw ogen de beste: ‘ Johan Cruyff, in Iran had ik een poster van hem in mijn kamer. Onder Iraniërs was zijn bijnaam de locomotief van het Nederlandse voetbal.”
Welke voetballer  is in Iran voor de jeugd op dit moment het voorbeeld en waarom: ‘Alireza Jahanbakhsh. Hij is een voorbeeld voor onze jeugd.”
Als Walking Footballers willen wij nog graag onze partijtjes winnen. Snap jij dat de KNVB wil dat dit bij vooral de jeugd niet meer belangrijk is:  ‘Voor de jeugd is belangrijk om deel uit te maken van een team, het is goed voor hun ontwikkeling om te winnen maar ook om te verliezen. Wat ook  belangrijker is dat ze  plezier beleven aan het spel. Winnen is een normale reactie, maar het kan ook negatieve gevolgen hebben o.a. agressie veroorzaken  of hun zelfvertrouwen beschadigen.”
Wat vind jij persoonlijk het vervelendste aan alles rond het coronavirus: ‘Angst en onzekerheid over onze gezondheid, de dagelijkse berichtgeving over aantal doden, de machteloosheid van de wereld,  social distantie. Ik heb oorlog meegemaakt en had altijd het idee dat dat het ergste was.  maar wat ik nu ervaar is naar mijn beleving heftiger. Normaal gesproken wil je in angstige momenten bij je dierbaren zijn, maar in deze crisis moet je juist hen vermijden.” 
Wat wil je verder nog in deze rubriek kwijt:Voor dit  initiatief van jou  heb ik veel waardering. Op deze manier blijven als SV Bedum Oldstars toch in contact met elkaar.”