Jacob Venema (speler SV Bedum Oldstars ) die meneer uit Grolloo moet bij Veronica Inside meer zijn mond houden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Voetbal, Korfbal en  Basketbal zijn de sporten die Jacob Venema in zijn jonge jaren heeft beoefend. Daar zijn, zo vertelt hij in de rubriek ‘De 15 vragen aan’,  ondertussen nog een paar bijgekomen voor de nog steeds sportliefhebber die verder vind dat de man uit Grollo in Veronica Inside teveel aan het woord komt.
jac
 Opa Jacob met van links naar rechts Lotte, Cela en Noah ( dit is de tweeling uit Assen maar helaas zonder Theo die in  Karlsruhe woont

Jacob waar en wanneer ben je geboren:Ik ben geboren op 25 september 1952 in Nieuw-Annerveen.”
Kun je wat vertellen over je carrière als voetballer: ‘Als pupil ben ik begonnen in Annen, en heb daar nog samengespeeld met Jan Willem Moek die later furore maakte bij WKE, maar in potentie had hij betaald voetbal kunnen halen . Zijn mentaliteit was echter slecht. Daarna heb ik een paar jaar gekorfbald in Eexterveen en drie  jaar gebasketbald in Assen. Tot mijn 27e heb ik achtereenvolgens gevoetbald bij Bareveld, Gieten, Eext en Noordwolde ( 7 jaar ) in Bedum heb ik 20 jaar gespeeld.”
Wat waren je werkzaamheden voordat je met pensioen ging:Ik heb 38 jaar een baan gehad bij Bilfinger Industrial Services in Groningen een bedrijf dat zich bezig houdt met steigerbouw en industriële isolatie. Hier ben ik begonnen als werkvoorbereider en geëindigd als Business Unit Manager. Het bedrijf opereert wereldwijd in de energie - en chemische sector en telt 30.000 werknemers en het hoofdkantoor bevindt zich in Duitsland . Ik ben gestopt op 63 jarige leeftijd.”
Wie was de beste trainer waar je onder gespeeld hebt en waarom:Bij Noordwolde was dat de voormalig GVAV speler Ferry Petterson, omdat hij veel op techniek trainde. Geert Noeken was een goede tweede i.v.m. zijn geweldige stadse humor.”
Het Walking Football is voor mij:Een leuke gezellige bezigheid, waar hef sociaal aspect ook belangrijk is. En de vorm zoals we dit in Bedum spelen geeft voldoening.”
Wat zijn naast het Walking Football en vissen  jouw verdere hobby’s :Het vissen met Hans Spier elke dinsdagochtend een belevenis, daarnaast tennis ik graag en voetbal ik elke dinsdagavond met 8 man in de sportzaal aan de Vlijt.”
Blijft het bij het vissen bij het turen naar de dobber of is er ook oog voor de ‘omgeving’: Als je bijvoorbeeld s’morgens vroeg  bij Aduarderzijl of Groot Wetsinge aan het Reitdiep zit kun je genieten van echte stilte en de diverse vogels zoals de  kiekendief, ijsvogel , buizerds etc.”
Had je vroeger een idool en zo ja, wie was dat:Ik adoreerde niemand , maar kon wel genieten van iemand die in mijn ogen goed presteerde op sportgebied of bijvoorbeeld in de muziek.”
De regering heeft de problematiek rond het coronavirus wel/niet goed aangepakt :Misschien hadden ze lockdown rigoureuzer moeten inzetten, maar in zijn totaliteit niet ontevreden. Wel vind ik het vreemd dat er in Europees opzicht slecht wordt samen gewerkt, het lijkt dat iedereen het wiel weer probeert uit te vinden.”
Wie van je teamgenoten binnen  de SV Bedum Oldstars is jouw ‘vervelendste’ tegenstander en waarom:Dat is Wessel Hoeksema , omdat hij steeds in de weg  staat.”
Cruyff, Maradonna of Messi. Wie en waarom is in jouw ogen de beste:Ik vind dat ze afzonderlijk ongekende specifieke  kwaliteiten hebben/ hadden, dus niet echt een voorkeur.”
Dat het duo Evenblij/Dijkstra een podium krijgt  om hun plan, de competitie via strafschoppen beslissen , wereldkundig te mogen maken  zegt wel/niet  iets over het huidige aanbod aan praatprogramma’s   :We hebben zoveel analisten , maar dit voorstel zegt genoeg over de beperkte inzichten van diverse tv- cowboys.”
Dat ze in Veronica Inside alles en iedereen an durven pakken is ook  wel/niet mijn ding :Als je van voetbalhumor houdt is dit het ultieme programma. Maar nu er geen voetbal wordt gespeeld zwakt het niveau wel af , en komt de meneer uit Grolloo teveel aan het woord.”
Wat vind jij persoonlijk het vervelendste aan alles rond het coronavirus:Te weinig sociale contacten en we zien onze kleinkinderen te weinig . Onze oudste zoon woont in Karlsruhe en dat contact met de familie onderhouden reeds weken via FaceTime. En het gezamenlijk een balletje trappen is natuurlijk  een gemis.”
Wat wil je verder nog in deze rubriek kwijt: ‘Dat ik hoop  dat een ieder gezond blijft en dat we binnen afzienbare tijd weer vrij kunnen bewegen.”