Wim Keizer (Speler SV Bedum Oldstars) Het Walking Football is een prachtige uitvinding''

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Wim Keizer wordt in november 70 jaar en is vanaf het begin dat er in Bedum Walking Football werd gespeeld. Als voetballer begon hij op veertienjarige leeftijd bij Oranje Nassau en nu op 69-jarige leeftijd is de man die o.a. Gunther Netzer als idool had,  nog steeds een speler die je graag in je team wilt hebben.  
                              wim

Waar en wanneer ben je geboren:  ‘Ik ben op 22 november 1950 in Groningen geboren en heb daar tot mijn 18e gewoond in de Indische buurt en de Oranjewijk; nogal verschillende wijken.”
Kun je wat vertellen over je carrière als voetballer: ‘Ik ben op mijn 14e  in de B-junioren  bij Oranje-Nassau Groningen begonnen en daar op mijn 17e  in de A-selectie gestopt omdat ik toen naar de Rijkspolitieschool-in Arnhem ging. Een jaar later ben ik in Grootegast in Oranje '58 - 1 gaan spelen omdat dat mijn politiestandplaats werd. Mijn ouwe kloffie van ON kon ik zo weer aantrekken, alleen het shirtembleem moest anders. Ik heb van het voetballen bij Oranje 58 in mijn werk veel plezier van gehad omdat je op die manier snel integreerde in de gemeenschap. Van 1978 tot 1982 heb ik in het 4e elftal  van CVVB gespeeld omdat we vanaf 1977 in Bedum gingen wonen. Dat was een elftal met heel politiemannen. Daarnaast heb ik ook jarenlang in het Groninger Rijkspolitie-elftal gespeeld o.a. samen met Jan v Woudenberg, waar ik in CVVB ook mee voetbalde. Ik kende Jan vanuit mijn werk al vanaf 1969. Kort na het begin van Walking Football, nu  5 jaar, geleden ben ik daar met bijzonder veel plezier gaan spelen. Leuk was daar dat ik weer samenspeelde met mijn ouwe buurjongen uit de Marowijnestraat Groningen uit  1954: Hans Spier.”
Wat waren je werkzaamheden voordat je met pensioen ging:  ‘Ik heb van 1969-1975 als wachtmeester bij de rijkspolitie Grootegast gewerkt, van 1975-1995 was ik centralist op de Meldkamer, van 1995-2005 rechercheur bij de Vreemdelingendienst Groningen en tenslotte van 2005-2010 rechercheur bij het Mensenhandelteam.  Na 43 jaar kon ik als één van de laatsten op mijn zestigste nog met de VUT. “
Wie was de beste trainer waar je onder gespeeld hebt en waarom: ‘Zonder meer Feike Liemburg in de A-selectie van Oranje-Nassau. Hij was fanatiek, streng en rechtvaardig en bracht ons veel techniek en spelinzicht bij. Hij was ook streng op onze levensstijl en verbood ons het roken; ik haalde het dan ook niet in mijn hoofd om daar aan te beginnen, alleen al omdat Feike respect afdwong. Het was in die tijd een bijzonder goede lichting, waarvan velen direct naar het 1e elftal  doorstroomden.”
Het Walking Football is voor mij: ‘Een prachtige uitvinding en heerlijk sportieve ontspanning, waar ik elke woensdag naar uitkijk. Vooral onze spelregel dat je zonder de bal wél mag rennen spreekt mij erg aan, dat brengt ook vaart in het spel en kun je ballen binnenhouden en lekker dieptepasses geven. Het doet mijn gezondheid goed en het is leuk om met een meer dan 30-mans groep te ouwehoeren en ook om serieuze gesprekken mee te voeren; de humor en relativering zijn gelukkig altijd ook aanwezig. Heel veel P's dus.”
Wie is volgens jou de beste speler in de eredivisie en waarom :  ‘Hakim Ziyech omdat hij zo'n geweldig spelinzicht en een prachtige techniek heeft; doodzonde dat hij niet voor het Ned. Elftal wilde spelen. Het zal wel even wennen worden voor hem bij Chelsea, vooral de hardheid in de Engelse competitie, maar net als Christian Eriksen vindt hij zijn draai daar wel op kwaliteit.”
Wat zijn naast het Walking Football jouw verdere hobby’s :  ‘Theologische boeken lezen, vooral over het (Messiasbelijdene) Jodendom, (kerk)orgel spelen en Frankrijk bezoeken – daar voel ik me thuis.”
Had je vroeger een idool en zo ja, wie was dat: ‘Op gebied van muziek de Rolling Stones(drie liveoptredens van ze meegemaakt) en Bach in de klassieke muziek. In de voetballerij was dat Johan Cruijff en de Duitser Gunther Netzer.”
Voor welke maaltijd mogen ze jou voor wakker maken: ‘Confit de Canard (geconfijte eend) een Franse lekkernij voor mij. “
Wie van je teamgenoten bij de SV Bedum Oldstars is jouw ‘vervelendste’ tegenstander en waarom:  ‘Gelukkig staat 'vervelendste' tussen aanhalingstekens, maar Klaas Kruizinga vind ik lastig te bespelen omdat hij vanuit alle posities direct op doel schiet. En Hans Spier is bijna niet van de bal te krijgen; enorm balvast. Ik vind dat kwaliteiten van beiden; ik speel liever met dan tegen ze.” 
Cruyff, Maradonna of Messi. Wie en waarom is in jouw ogen de beste: ‘Cruyff; hij was veelzijdiger en ook sierlijker om naar te kijken.”
Dat de KNVB het voor de clubs in de eredivisie en KKD zo heeft opgelost is:  ‘Niet verstandig; er was veel meer steun voor 20 clubs Eredivisie en 16 KKD. Net als ene Johan Staal heb ik bepaald 'geen hoge pet op' van de huidige KNVB-bobo's; altijd gedoe in Zeist.
Als Walking Footballers willen wij nog graag onze partijtjes winnen. Snap jij dat de KNVB wil dat dit bij vooral de jeugd niet meer belangrijk is: ‘Nee, van jongs af aan moet je leren om op een gezonde manier met winnen en verliezen om te gaan.”
Wat vind jij persoonlijk het vervelendste aan alles rond het coronavirus: ‘Ik mis het contact met vrienden en familie en voor wat betreft Walking Football de kameraadschap en het lekker in de wei tekeer gaan met de jongens die allemaal nog denken dat ze 18 zijn, maar inmiddels veel dichter bij 81 zijn....en het echt noodzakelijke gebulder van onze Koninklijke Nanno. “
Wat wil je verder nog in deze rubriek kwijt:  ‘Nanno moet  als trainer levenslang krijgen/blijven...”