Grond rondom kunstgrasvelden is sterk verontreinigd

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De grond langs kunstgrasvelden is op sommige plekken verontreinigd met zware metalen. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma ZEMBLA. Sportveldenadviseur Jan Willem Boon onderzocht tien velden in verschillende gemeenten en vond onder ander zink en kobalt in de grond.
Gerelateerde afbeelding

Geen controle
Tien jaar geleden werd volgens hem toestemming gegeven voor het gebruik van rubbergranulaat in de velden. De 'waterschapsbeheerders' zouden de effecten op het milieu moeten controleren, zegt hij. ZEMBLA ontdekte dat dit de afgelopen tien jaar niet is gebeurd.
'Gemeente moet saneren'
Gemeenten zijn bij wet verplicht de vervuilde bodem te saneren, stelt bodemdeskundige Theo Edelman. Saneren kost tot 100.000 euro per veld.
Verontreiniging onder de velden
Ook de grond onder sommige kunstgrasvelden is volgens het onderzoek van ZEMBLA verontreinigd. Het gaat om velden die zijn aangelegd met vermalen autobanden en lava en/of zand. Hiervan liggen er 1800 in ons land. Voor hockey, voetbal en korfbal.
Onderzoek van het RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil de milieurisico's onderzoeken naar aanleiding van de bevindingen van het tv-programma. Dit tot tevredenheid van de Vereniging Sport en Gemeenten, die in de regel de uitkomst van het RIVM-onderzoek als leidraad gebruikt.
De bevindingen zijn woensdagavond om 21.15 uur in ZEMBLA te zien op NPO 2.

Bovenstaand artikel las ik vanmorgen op de site www.rtvnoord.nl . Een artikel over een programma waar ik al over geïnformeerd was. Ik had al eerder deze maand vernomen dat Zembla op verder onderzoek was uitgegaan met bovenstaand nieuws als gevolg. Net als je niet blij wordt van dat gedoe tussen Donald Trump en Kim Jong-un kun je toch ook niet zeggen dat je blij moet worden van het feit dat de grond rond en onder kunstgrasvelden vervuild is. In een tijdperk dat ‘we’ over elkaar rollen om het roken op een sportcomplex te verbieden is dat wel heel erg vreemd. Niet meer roken, want daar mogen kinderen niet mee geconfronteerd worden. Maar we controleren niet of de grond vervuild is door het gebruik van rubbergranulaat. Wie is er nu gek denk je dan en vandaar dat ik benieuwd ben naar de uitzending van Zembla. Een uitzending die ik donderdagmorgen in alle rust ga bekijken en die ongetwijfeld het beeld gaat geven dat het gebruik van rubbergranulaat schadelijk voor gezondheid en milieu is.