Alle G-voetballers en voetbalsters in onze provincie verdienen een galadiner

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 De maand december staat voor velen in het teken van doneren voor goede doelen, het uitpakken van presentjes en veel eten en drinken. Dit alles om te vieren dat er weer een jaar gezond, plezierig en in sommige gevallen succesvol is afgesloten. Iets waarbij we ook kijk naar de diverse voetbalverenigingen in onze provincie die het G-voetbal hebben omarmd.
logo
De maand december is alweer de laatste van een jaar. Een maand waarin wordt teruggekeken maar ook vooruit. We kijken  terug hoe er ook dit jaar weer met het G-voetbal in onze provincie is omgesprongen maar hoe dat richting de toekomst eigenlijk zou moeten. Iedereen moet kunnen voetballen is een kreet die we regelmatig horen. Een kreet die iedereen van harte zal toejuichen maar wat ook 2017 weer een lastig verhaal gaat worden. De meeste verenigingen die het G-voetbal omarmen deden dit jaar namelijk niets anders dan proberen de touwtjes aan elkaar knopen. Dit om te zorgen dat voetballers en voetbalsters met een beperking ook hun hobby kunnen blijven uitoefenen. Een prachtig streven maar wat voor de clubs in kwestie steeds lastiger wordt omdat de ‘pot’ met geld een bodem heeft die steeds meer zichtbaar wordt.

Bij mijn bezoeken aan de sportcomplexen in onze regio zie ik ze in voldoende mate liggen, de presentatiegidsen met als onderwerp, het amateurconvenant wat FC Groningen heeft met veel amateurclubs uit de regio. Een mooie gids maar waar velen de schouders bij optrekken. Dat heeft een reden wat ook geldt richting de aktiveiten die de eredivisieclub heeft verpakt in de Stichting FC Groningen in de maatschappij, een stichting die diverse goede doelen steunt.

Alles Het is echter ook een stichting die bij veel mensen vragen oproept. Vragen van waarom doet de stichting FC Groningen in de maatschappij niets voor alle voetbalclubs in de provincie Groningen die het G-voetbal hebben geadopteerd. Dat de stichting FC Groningen in de maatschappij ooit een G-voetbalclub heeft geadopteerd was een mooi gebaar. Maar de tijden zijn veranderd waarin de stichting misschien wel te weinig in is meegegaan. Dat is jammer waarbij echter een ding duidelijk moet zijn. Alles en iedereen die er op wat voor manier dan ook voor zorgt dat ook voetballers en voetbalsters met een beperking hun hobby kunnen beoefenen verdienen alle respect. Respect wat velen een beetje missen bij de stichting FC Groningen in de maatschappij richting clubs en vrijwilligers van de overige verenigingen die zich ook maatschappelijk betrokken voelen maar eigenlijk over te weinig geldelijke middelen beschikken om dat op de juiste wijze te kunnen uitvoeren. Zo zijn er ook voldoende die hun vraagtekens zetten bij een Galadiner wat door de stichting wordt organiseert en waarvan de opbrengst bij maar een club terecht komt. Daar wordt bij velen met gefronste bij wenkbrauwen naar gekeken en waarbij ze vrezen dat dit niet alleen dit jaar zo zal zijn maar ook in 2017 weer ‘gewoon’ gaat gebeuren.