Mega-protest tegen plannen KNVB.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De amateurclubs komen in opstand tegen de plannen om het pupillenvoetbal op de schop te gooien. Dat viel vanmorgen althans op www. telegraaf.nl te lezen. De grootste clubs hebben een brandbrief naar de bond gestuurd met bezwaren tegen de plannen van de bond. Eindelijk maar toch want een ochtend in Leens lieten zien en horen dat niemand blij werd van dit ‘gedoe’ wat organisatorisch domweg niet in te vullen is. Iets waar ondertussen ook tot het grootste gros van de clubs in het amateurvoetbal ook doorgedrongen is.

bal


De grootste amateurclubs van Nederland hebben een brandbrief naar de KNVB gestuurd, waarin zij protesteren tegen de voorgenomen ommezwaai in het jeugdvoetbal. Het is de hardste actie tot nu toe voor ruim 300.000 jeugdvoetballers.

De voetbalbond wil onder meer de jeugdafdelingen van de clubs dwingen massaal op kleine veldjes te gaan spelen. Het steekt de clubs, die sowieso grote vraagtekens plaatsen bij het nut van de nieuwe wedstrijdvormen, dat ze zijn overgeslagen in het hele traject. Ze voelen zich nog steeds overvallen door de KNVB en vinden dat de bond er voor de clubs hoort te zijn en niet andersom. ,,De veelal gehoorde communicatie van de KNVB van de afgelopen jaren – we luisteren naar de clubs – hebben wij met z’n allen in dit dossier ernstig gemist’’, zo staat in het schrijven dat de KNVB heeft ontvangen.

De bond kondigde in september aanvankelijk aan dat binnen 10 maanden het hele jeugdvoetbal een ‘revolutie’ zou wachten. De amateurs vragen de KNVB nu dringend naar de vele bezwaren te luisteren.

Op die manier hoopt het hele amateurvoetbal duidelijk te maken dat de leiding in Zeist – directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee en technisch directeur Hans van Breukelen – een grote fout maakt als in januari het sein wordt gegeven dat de plannen uit het dossier ‘Winnaars van morgen’ voor het jeugdvoetbal moeten worden uitgevoerd.

Eerder maakten oud-bondscoach Bert van Marwijk en voormalig Ajax- en Chelsea-coach Henk ten Cate al duidelijk dat ze een andere visie hebben en het nooit eens zijn geweest met het eindoordeel in de werkgroepen om alle wedstrijdvormen in het jeugdvoetbal drastisch op de schop te gooien.

De KNVB kan het megaprotest uit het amateurvoetbal onmogelijk negeren. De lijst van grote verenigingen, die zich achter de brief hebben geschaard, is enorm en beslaat alle delen van het land. Zo horen het Amsterdamse AFC (bijna 2100 leden), Quick Boys (2000), OJC Rosmalen (ruim 2000 leden), Alphense Boys (1200 leden), Westlandia (1250 leden), Be Quick 1887 (1000 leden) een aantal van de ondertekenaars.

Maar de werkelijke lijst van clubs die zich nu verenigd hebben is lang en groeit met de dag. Het gros van de amateurs, dat moeten werken met vrijwilligers, zien niets in de organisatorische chaos die op hen af dreigt te komen. Al blijft de belangrijkste overweging om niet mee te gaan met de bond het gebrek aan garantie op verbetering. Ze vrezen ook dat het plezier zal afnemen bij jonge spelertjes en vragen zich af waarom de KNVB denkt dat de honderdduizenden pupillen in Nederland op dit moment geen plezier hebben. De bond roept immers dat ze ‘het spelletje wil teruggeven aan de jeugd’ en dat voetballertjes ‘weer plezier moeten krijgen’.

In de brief aan de KNVB staat letterlijk: ,,Op veel punten zien wij dat de kwaliteit eerder achteruit dan vooruit zal gaan. Wij denken dat jonge spelers zich pas later gaan ontwikkelen en dat spelertjes mogelijk eerder gaan afhaken.’’ De clubs vinden ook dat de beleidsbepalers in Zeist voorbijgaan aan de teamspirit die is gekweekt in de vele jeugdafdelingen van het amateurvoetbal. Het protest staat nog los van de meningen die de profclubs met hun opleidingen in Nederland hebben. Directeur Van der Zee heeft vorige week gezegd dat hij de invoering zal laten afhangen van de reacties van de clubs. ,,In januari moet ik een advies geven’’, aldus Van der Zee.

Welke grote clubs staan onder meer onder de protestbrief? AFC, Alexandria’66, Alphense Boys, Be Quick 1887, BFC, DHC, DSO, OJC Rosmalen, Quick Boys, RKDVC, Spartaan’20, UNA, Westlandia, Xerxes en Zeeburgia.