In memoriam Nanko van Buuren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Hall of Fame

Gisteren bereikte ons het bericht dat in Brazilië op 63-jarige leeftijd Nanko van Buuren is overleden. Nanko van Buuren was als oud-Eenrumer al ruim twintig jaar actief in de strijd tegen de drugkartels die in de favela’s van Rio de Janeiro nog alle dagen dood en verderf zaaien onder vooral de kinderen die als drugskoeriers dienst moeten doen.
Nanko G. van Buuren
In april 2012 had ik de eer dat ik Nanko van Buuren mocht ontmoeten. De oud-Eenrumer was even over uit Brazilië en werkte graag mee aan een interview voor de Ommelander Courant. Wat volgde was een fantastisch gesprek met een man die zijn hele ziel en zaligheid in de strijd tegen de drugsbendes in Rio. Een bevlogen man die wist waar hij over sprak omdat hij de confrontatie met de top van de drugskartels opzocht om de strijd aan te gaan. Een strijd om zoveel mogelijk kinderen uit de greep van de drugsbendes te houden. De voetbalsport was daar een belangrijk bindmiddel want in Rio werden er door de stichting IBISS, waar Nanko van Buuren de oprichter van was, voetbalscholen opgezet. Een prachtig initiatief waar de oud-Eenrumer fantastisch werk meedeed.
IBISS en de kinderen in de favela’s moeten nu echter verder zonder de man die over de hele wereld bekend was. Bekend niet omdat hij op de voorgrond trad maar bekendheid door zijn baanbrekend werk wat hij ruim twintig jaar verrichtte in het land wat hij als zijn tweede vaderland beschouwde. Nederland is een land met teveel regels geworden vertelde hij in het interview. Dat zorgt er voor dat ik niet weer voorgoed naar Nederland zal terugkeren.
Dat laatste is nu helaas definitief geworden. Nanko van Buuren zal nooit meer terugkeren naar Nederland maar zijn lichaam zal in het door hem geliefde Brazilië blijven maar dankzij de stichting IBISS zullen we ons voor altijd Nanko van Buuren blijven herinneren als een man die met alles wat hij in zich had de strijd met de drugskartels aanging en daar heel veel respect voor verdiend. Nanko van Buuren, een grootheid door zijn eenvoud