In memoriam Jaap Zuidema ( oud-voorzitter v.v. Warffum).

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Hall of Fame

Gisteren, donderdag 13 oktober, kwam daar het helaas niet onverwacht bericht dat Jaap Zuidema was overleden. De oud-voorzitter en teamleider van Warffum1 overleed op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van de verschrikkelijke ziekte die nog alle dagen teveel slachtoffers maakt.
jaapzz
Ik leerde Jaap Zuidema kennen toen ik enkele jaren geleden voor de Ommelander Courant een reportage mocht maken over de autocross in Warffum waar Jaap nauw bij was betrokken. Voor twee personen die elkaar niet echt persoonlijk kenden werd het een zeer geanimeerd gesprek omdat we ook nog het voetbal als raakvlak hadden. Op het terras achter de woning van Jaap en Rose-Marie ging het dus niet alleen over de autocross maar kwamen er meerdere onderwerpen op tafel. Toen ik terug reed naar Ezinge had ik het idee dat ik bij mensen op bezoek was geweest die ik al jaren kende. Niet veel later trof ik Jaap en Rose-Marie weer toen Jaap voorzitter van de voetbalvereniging Warffum was geworden. Door het vertrek van Erik de Graaff was er een vacature ontstaan die door de man die bijna zijn hele leven al aan Warffum was verbonden werd opgevuld. Naast voorzitter was Jaap ook nauw bij het eerste team betrokken. Hij vervulde namelijk de rol van teamleider bij Warffum1. Een rol die hij met verve en enthousiasme vervulde. Dat deed hij echter ook met een fanatisme wat niet altijd door iedereen werd begrepen. Maar de gedrevenheid van Jaap, in combinatie met dezelfde instelling van hoofdtrainer Simon Bos, zorgde wel voor de volgende passage in het wedstrijdverslag van het duel Warffum-FVV wat op zondag 13 maart 2015 gespeeld werd: Niemand verzaakte aan de kant van de geelhemden die luidkeels van aanwijzingen werden voorzien door trainer Simon Bos en elftalleider/voorzitter Jaap Zuidema. Beide mannen wisten dat de elf in het veld scherp moesten blijven om een gelijkspel of misschien nog wel meer uit het vuur te slepen.
Dat was Jaap Zuidema ten voeten want Jaap was een winnaar. Dat was hij als teamleider, als biljarter en vroeger als voetballer. Ik kan mij Jaap herinneren als een spijkerharde verdediger. Jaap, zo vertelde hij een keer, was iemand van het stevig ingrijpen en niet op technisch fraaie wijze iemand uitspelen. Het bijzondere was dat Jaap dat op een ander groen laken wel had. Jaap was namelijk een fantastische biljarter. Dat heb ik met eigen ogen mogen zien en ervaren want voorafgaand aan een van de wedstrijden van Warffum waarbij ik voor de OC aanwezig was kwam het gesprek op de biljartsport. Een sport die ik leuk vind om te doen maar waarbij ik eigenlijk geen zin heb om in een café te biljarten. Doordat ook trainer Simon Bos de biljartsport als een leuke sport zag werden we bij Jaap en Rose-Marie uitgenodigd. Want Jaap beschikte namelijk over een eigen wedstrijdtafel. De eerste avond kreeg een vervolg want het was niet alleen gezellig maar we kregen ook een masterclass. We kregen les van een leraar die ons niet spaarde ondanks dat hij het spelsoort Driebanden moest spelen en wij Libre wist hij te winnen. Want Jaap bleef wel een winnaar. Het waren mooie avonden in Warffum waar, zo spraken we voor de zomervakantie af, we na de vakantie mee verder zouden gaan. Die avonden waren we niet de teamleider, trainer en verslaggever maar gewoon Jaap, Simon en Johan die samen een prachtige hobby beoefenden. Maar helaas komt er geen vervolg op deze prachtige avonden en kan onze leraar ons niets meer leren. Want Jaap heeft als winnaar zijn belangrijkste wedstrijd in zijn leven verloren. Verloren van een helaas veel te sterke tegenstander. Ik moet eerlijk zeggen, dat doet pijn. Want wat heb ik genoten van Jaap zijn fanatisme langs de lijn, zijn droge humor en wijze lessen in zijn biljartzaal maar vooral van de mens Jaap Zuidema. Ik wens al zijn dierbaren daarom ook heel veel sterkte om het verlies van Jaap te verwerken..