Het Sterrenteam van Heero Zwart , oud-speler Zeester.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vorige week vroeg ik aan Heero Zwart(oud-speler Zeester) of hij een ‘Sterrenteam’ wilde samenstellen uit zijn actieve periode bij Zeester. Een uitnodiging die Heero met veel plezier aannam. Het duurde maar een paar dagen en het team was binnen met de volgende begeleidende tekst. ‘ Hier mijn bijdrage. Best een lastige opdracht trouwens maar met deze opstelling kan ik het beste leven geloof ik. Ik heb er wel 4-4-2 van gemaakt, niet omdat ik daar zo van houd maar in dit geval wel omdat ik dan mijn inziens de "beste" oud teamgenoten samen kon opstellen met bijbehorende wisselspelers. Wil je verder nog uitleg/commentaar bij deze keuze dan moet je even contact opnemen. Gr Heero.
Foto
En inderdaad had ik een paar vragen en zocht ik contact met Heero voor wat meer uitleg. Ons gesprek leverde een aantal bijzondere verhalen op die het ‘Sterrenteam’ van Heero Zwart tot een bijzonder Sterrenteam maakt. Een team dat volgens Heero nu moeiteloos in de derde klasse zou meedraaien.

Keeper: Gerrit Arkema: ‘Gerrit was een ‘beest’ van een keeper. Wanneer we tegen Kloosterburen moesten spelen had ik dat met Han Bos. Wanneer je op Han afkwam dan kwam er ook wat. Dat had Gerrit ook precies eender maar dat maakten we op de trainingen mee. Want ook op trainingen deinsde hij nergens voor terug. Gerrit kun je vergelijken met een type als Piet Schrijvers. Die ging ook door muren als het moest.”

Verdediging

Rechtsback Martin Zwart: ‘Velen weten niet eens dat naast Jan Willem ook mijn broer Martin nog voor Zeester heeft gespeeld. Hij is echter al op jonge leeftijd naar Friesland vertrokken waar hij ook is gaan voetballen. Velen zagen hem meer als aanvaller maar ik vind Martin meer een verdediger
Centrale verdediger: Jan Hendrik Buikema: ‘Jan Hendrik was echt een fantastische centrale verdediger. Spijkerhard wanneer het moest maar hij kon ook gewoon goed voetballen. Ik kan niet anders zeggen dat Jan Hendrik een van de beste verdedigers is waar ik mee heb samengespeeld.”

Voorstopper Sikko van Dijk: ‘Sikko was wel een type Jaap Stam. Sikko kon zich ‘vastbijten’ in zijn directe tegenstander en dat is echt een kwaliteit. Verder was Sikko ook uitstekend bruikbaar wanneer er in de frontlinie even wat meer fysieke kracht gevraagd werd. Kortom een prima teamspeler.”
Linksachter Jaap van Dijk: ‘Jaap is de jongere broer van Sikko en was eveneens een echte teamspeler. Ik weet nog dat toen Zeester qua prestatievoetbal naar de zaterdag ging Jaap overstapte naar Kloosterburen. Qua werkzaamheden paste dat beter en in Kloosterburen heeft hij nog een groot aantal in het eerste elftal gespeeld.”

Middenveld:
Rechtermiddenvelder Jacob Zwart: ‘Knieproblemen zorgden er voor dat Jacob nooit hoger gespeeld heeft. Ik geloof dat hij nog wel even in de jeugd van Groningen heeft gespeeld maar dat steeds terugkerend blessureleed deed hem al vroeg stoppen als voetballer.”

Verdedigende middenvelder Sjoerd Steegstra: ‘Een slimme voetballer en een echte teamspeler. Sjoerd heeft het heel lang in het eerste elftal gespeeld en deed dat toen Zeester meer naar de zaterdag ging, Toen Zeester en UVV’70 fuseerden was hij de veertig al gepasseerd maar speelde hij nog in het eerste elftal en nadat de fusie in 2009 stuk ging heeft hij in het eerste jaar ook nog in het eerste gespeeld.”

Aanvallende middenvelder Rudi Kerkstra: ‘De beste voetballer waar ik mee heb samengespeeld en misschien wel de beste speler die Zeester ooit heeft gehad en die veel te vroeg is overleden. Rudi is hier in Zoutkamp in het najaar van 1985 verongelukt en dat heeft een enorme impact op ons team gehad. Na de dood van Rudi verloren we zeven of acht duels achter elkaar. We konden er als team totaal niet mee omgaan omdat Rudi ook nog eens een supergozer was. Hij stond echt voor iedereen klaar en kon daarnaast fantastisch voetballen. Bij veel van dat soort spelers ontbreekt het vaak aan inzet maar dat had Rudi totaal niet. Al denk ik wel dat hij met een andere levensstijl en werkomgeving(hij werkte in de visserij) meer uit zijn carrière had kunnen halen. In dat seizoen zijn we uiteindelijk ook gedegradeerd omdat we er mentaal echt helemaal doorheen zaten. Ik weet nog goed dat Actief als kampioen tegen Eenrum moest. Wanneer Actief zou winnen waren wij veilig. Maar Eenrum won en daardoor werd het een beslissingswedstrijd die wij verloren.

Linkermiddenvelder: Henk van der Veen: ‘Henk was een speler die altijd nuttig voor het team was. Ik speelde op de linkervleugel en mocht graag met hem samenspelen.”

Voorhoede
Rechterspits Jan-Willem Zwart en linkerspits Heero Zwart: ‘De beide broers ken ik uiteraard als voetballer. Beide razendsnel, bloedfanatiek en helaas vaak geblesseerd. Knieproblemen hebben een voor zowel Jan Willem als Heero een lange voetballoopbaan in de weg gestaan, Jammer, want op het niveau van Zeester toen waren beide zeer gewaardeerde krachten binnen het eerste team. ‘Die knieproblemen zaten ons inderdaad in de weg,’ vertelt Heero,’ Knieproblemen die weleens in de genen kunnen zitten. Want mijn vader en mijn achterneef Jacob hebben daar hinder van ondervonden en ook Jacob zijn zoon ook als ik goed ben ingelicht. Maar gelukkig kunnen beide nog wel sporten want waar Jan Willem in training is voor de marathon van Rotterdam is Heero in training voor een ultra-fietstocht in Noorwegen waar hij over een afstand van ruim 500 kilometer maar 24 over mag doen. ‘Dat is absoluut een mooie uitdaging verteld Heero die ook nog even Mick Duzink als beste trainer noemt en ook nog vier wissels heeft
Wissels:
Andries Postma (middenveld, aanvaller): Prima voetballer en overal in de aanval of op het middenveld inzetbaar. Dat gold trouwens ook voor Gerard Stoutmeijer (verdediger, middenveld, aanvaller) en Kees van Ham (verdediger, middenveld). Prima voetballers en moeiteloos inpasbaar.” Maar ik heb nog een vierde wissel want Jan ’Bienzen’ Rienks  mag niet ontbreken. En wel om het volgende:’ Ik maakte, samen met Jan Hendrik’ op 15 jarige leeftijd mijn debuut in het eerste. Ik weet nog dat Jan toen direct even bij de verdedigers van de tegenpartij melde dat degene die ongeoorloofd tegen mij zou optreden het even met hem aan de stok kreeg. Jan was eentje van ruwe bolster blanke pit en ik kan zeggen dat de boodschap duidelijk begrepen werd want ik heb geen last gehad in mijn debuutwedstrijd. Ik denk dat we in deze 4-4-2 gemakkelijk mee kunnen want we zouden zo naar 4-3-3 over kunnen stappen. Sikko als "stormram" in de spits en dan Sjoerd wat naar achteren, naast Jan-Hendrik.”