vv Kloosterburen: Een foto van ruim tien jaar geleden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Wanneer je met regelmaat in een kantine van een voetbalclub komt dan kan het gebeuren dat je foto’s uit lang vervlogen tijd tegenkomt. Foto’s van kampioensteams of teams die om een andere reden zijn vereeuwigd. Zo was ik een paar weken in Kloosterburen waar ik bij toeval een bijzondere foto ontdekte. Een foto uit 2006 toen Kloosterburen zijn 75-jarig jubileum vierde en veel voetballers die voor de v.v. Kloosterburen hadden gespeeld naar Kloosterburen waren gekomen.
image 2016 11 24
Links op de foto staat Jan Muller. Jan kan ik mij nog herinneren als een linksbuiten die na zijn verhuizing ook nog voor VIBOA in het eerste elftal heeft gespeeld. Wat ik verder nog weet dat Jan een aardige trap in zijn ‘linker’ had. Naast Jan Muller staat Wim Toonder die in het jaar dat Kloosterburen in de derde klasse uitkwam tot het eerste elftal van de withemden behoorde. Wim was verdediger van ‘beroep’ en stond verder bekend om zijn kopkracht en was daarnaast als volleyballer actief voor Merna. Naast Wim staat zijn broer Juus Toonder. Ook Juus was een fysiek sterke speler die ik na zijn periode bij Kloosterburen nog wel tegenkwam wanneer we het met een van de lagere teams van Eenrum tegen Noordpool moesten opnemen. Bert Stiekema ken ik niet echt als voetballer van Kloosterburen. Toen ik Bert als voetballer tegenkwam speelde hij namelijk al voor Noordpool waar hij na zijn vertrek naar Uithuizen was gaan spelen. Cor Leegte is de volgende op de foto. Met Cor heb ik nog samengespeeld in de lagere teams van Eenrum. Cor was niet alleen spijkerhard maar Cor was ook duidelijk in het geven van aanwijzingen. Daar was vaak geen woord ‘Frans’ bij zodat iedereen weer even op scherp stond wanneer Cor zijn ‘aanwijzingen ‘ had gegeven. Henk Staal is geen familie hoewel er aan de ‘Eenrumer- kant ‘ van de Staaltjes ook de nodige met de voornaam Henk voorbij komen. Naast Henk Staal staat Chris Ossentjuk die een paar weken geleden nog meewerkte aan de rubriek ‘Het Sterrenteam van…..’. Chris heeft een groot aantal jaren in het eerste elftal van Kloosterburen gespeeld en sloot vorig seizoen zijn loopbaan af bij MKV ’29 in Leeuwarden. Chris stond bekend als een voetballer die afgrijselijk hard kon schieten en op die manier ook menig goal voor Kloosterburen heeft gescoord. De man naast Chris Ossentjuk is Klaas Adolfs. Ik heb Adolfs zelf nooit meegemaakt als trainer maar de in Kolham wonende Adolfs was niet iemand die zijn aanwijzingen in bedekte bewoordingen aan zijn spelers vertelde. Dat ging meer op een manier zoals types als Bert Jacobs, Frits Korbach en Simon Kistemaker dat deden. Gewoon datgene zeggen waar het op staat. Een aanpak die tegenwoordig in veel gevallen niet meer werkt maar in vroegere tijden gangbaar was.

Op de voorste rij zit links Gerard Ernens, de beste voetballer die Kloosterburen heeft gehad. Ooit heb ik de deze geweldige sportman voor de Ommelander Courant interviewen en wat ik nog steeds als een eer beschouw. Op 15 februari 2012 overleed de sportman die tot aan zijn overlijden nog aan hardlopen, schaatsen en wielrennen deed en in zijn actieve voetbalcarrière voor Kloosterburen, Noordpool en Be Quick uitkwam. Naast Gerard zit Atty Stalman die pas op latere leeftijd in Kloosterburen kwam spelen. Atty was garagehouder in Zuidwolde maar ging toen een museum starten in Kloosterburen met antieke auto’s en andere attributen uit het verleden. Ik heb in mijn Kloosterburen-periode nog met Atty samengespeeld en herinner mij hem als een spits met een neusje voor de goal. Benny Leegte is de volgende voetballer op de foto maar waar ik eigenlijk niets van weet. Dat weet ik weer wel van Bob Bolt die naast Benny Leegte zit. Ook Bob behoort tot het rijtje beste voetballers die Kloosterburen heeft gehad. In het interview dat we ooit samen deden voor de Ommelander Courant bagatelliseerde de vader van Hans en Ron Bolt dat maar noem ergens de naam Bob Bolt en hij wordt herkend als een van de beste voetballers die Kloosterburen heeft voortgebracht. Jan van Duinen is de volgende op de onderste rij en Jan kwam ik later ook tegen als doelman in een van de lagere teams van Noordpool. Maar ook tegenwoordig is Jan van Duinen nog als voetballer actief want hij maakt onderdeel uit van de voetballers die bij Noordpool op latere leeftijd aan Walking Football doen. Naast Jan van Duinen zit de beste doelman die Kloosterburen ooit heeft gehad. Noem op de noordelijke voetbalvelden de naam van Han Bos en de oudere voetballiefhebber weet om wie het gaat. Han staat hier als veldspeler afgebeeld omdat er waarschijnlijk meer keepers dan teams op het jubileum-toernooi aanwezig waren. Maar veldspeler of niet iedereen kent hem als een fantastische keeper. Nico Toonder is de een na laatste op de foto. Wat voor zijn broer Wim geldt ook voor Nico. Ook Nico heeft nog met Kloosterburen in de derde klasse gespeeld maar ging uiteindelijk meer richting het volleyballen bij Merna. De laatste in de rij is Henk Werkman die ook nu nog steeds bij de club betrokken is. Hier als speler maar daarvoor als voorzitter en later als vrijwilliger in andere functies binnen de club is Henk nog steeds een bekende verschijning binnen Kloosterburen.