Doelman een uitstervend ras?

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Doelmannen een uitstervend ras?

 

Doelmannen gevraagd zie ik geregeld staan in onder andere de berichten op Twee-Nul de site van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Nu was het bericht dat de v.v. Noordwolde een doelman zocht een bericht wat mijn aandacht trok. Ik hoor niets te snappen dat er clubs zijn die een doelman zoeken maar ik begrijp het wel. Doelman zijn is in de jeugd al een drama en er zijn in de onderbouw niet veel teams die een vaste doelman hebben. In de wedstrijd van CVVB E2 tegen Hunsingo zag ik echter een echte , Julian Walraven. Een doelman met op zijn leeftijd al een uitstraling van, jullie komen mij niet voorbij vandaag. Maar vooral in de onderbouw moet je ze met een lantaarn zoeken en op latere leeftijd wordt het helemaal een strijd om een goede doelman te vinden. In mijn jeugd hadden we nog geen PC en in mijn aller jongste jaren ook geen TV. Toen dat wel zo werd zagen mijn broertjes en ik doelmannen als Jan van Beveren, Eddy PG, Tonny van Leeuwen, en uit het buitenland, Gordon Banks en Lev Yashin voorbij komen. Dan werden er door de broertjes Staal op het ,,olle veld” in Eenrum met deze mannen als voorbeeld veel strijd geleverd wie zo lang mogelijk op doel kon staan van ons drieën. Maar eerlijk is eerlijk we konden alle drie wel een balletje vangen en ook de schotkracht werd redelijk ontwikkeld waarbij ik zo eerlijk ben om toe te geven dat ik niet zo hard kon schieten als mijn beide broers en ik Henk de beste doelman van ons drieën vond.

Keepen werd in mijn loopbaan iets wat erbij hoorde en afgewisseld werd met  een plaats in het veld omdat er weleens iemand op doel moest die als voetballer altijd met de doos nog om zijn schoenen speelde en als doelman in een verder sterk team ons het minste last bezorgde.

Maar toch bleef ik een zwak voor keepers houden omdat ze hun verdriet over een gemaakte fout vaak alleen moeten verwerken en bij een gescoorde goal op afstand mogen mee juichen. Bij CVVB E2 viel mij op dat het ook anders kan. Na afloop werd Julian bijna bedolven onder de complimenten van teamgenoten en supporters voor zijn uitstekend keeperswerk. Een waardering die hem wel wat deed zal er voor zorgen dat hij ook het volgend seizoen actief zal zijn als doelman en daar zit nu net de kneep wat veel verenigingen betreft.

Keeperstrainers aanstellen gebeurt bij veel verenigingen niet want het kostenplaatje laat dit niet toe. Je kunt beter een oproep op welke site dan ook voor een doelman en hopen dat iemand erop af komt. Nee clubbesturen zo werkt dat niet beginnen bij de basis dat is het werk. Zaterdag voor de wedstrijd tegen Hongarije werd hij koninklijk onderscheiden, Edwin van der Sar, de beste keeper die Nederland ooit heeft gehad. Veel heb ik over hem gelezen over zijn carrière die hem via de amateurclubs Foreholte, v.v. Noordwijk, Ajax, Juventus en Fulham bij Manchester United bracht waar hij uitgroeide tot een van beste keepers ter wereld. 130 interlands heeft hij achter zijn naam staan waar hij uren voor heeft getraind onder begeleiding van diverse keeperstrainers. Dat moeten clubs als voorbeeld nemen in plaats van via advertenties te vragen of er nog ergens een doelman rond loopt. Geld vrij maken voor een keeperstrainer betaald zich altijd uit is namelijk mijn mening. Dus verenigingen ….. wakker worden en ophouden met de onzin van keeper gevraagd maar zelf gaan opleiden!!