De historie van Eurovoetbal deel vier

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 

Deel vier van de historie gaat over de periode dat onder andere Patrick Kluivert, Clarence Seedorf en Jordi Cruijff hun opwachting maakten op Euro voetbal. Ook wordt, in 1995, voor het eerst op vrijdagavond in twee stadions afgewerkt namelijk het Abe Lenstra Stadion en uiteraard het Oosterpark Stadion.

 

Deel vier van de historie gaat over de periode dat onder andere Patrick Kluivert, Clarence Seedorf en Jordi Cruijff hun opwachting maakten op Euro voetbal. Ook wordt, in 1995, voor het eerst op vrijdagavond in twee stadions afgewerkt namelijk het Abe Lenstra Stadion en uiteraard het Oosterpark Stadion.

banner

 

In 1991 werd de vijftiende editie van Eurovoetbal gehouden maar voor de nuchtere Groningse bestuursleden was dat geen reden voor een feest. Het was mooi dat het derde lustrum werd gehaald maar de financiële situatie zag er aan het begin van de vijftiende editie niet al te rooskeurig uit als gevolg van de overvloedige regenval in '90. De binnengehaalde teams beloofden er echter weer een spectaculair toernooi van te maken. De landenteams van de Sovjet-Unie en Tsjecho-Slowakije waren weer present evenals FC Barcelona, FC Arsenal, SSC Napoli, Galatasaray, FC Everton, Ajax, FC Groningen, Veendam, Feyenoord en PSV. Het bezoekersaantal zorgt met 30.500 voor een absoluut record. Dat kwam waarschijnlijk doordat en opvallende speler van Barcelona, de zeventienjarige Jordi Cruijff, wat extra publiek naar de Esserberg trok. De verwachtingen van deze "zoon van" waren erg hooggespannen. Het vijftiende Eurovoetbaltoernooi was een toernooi van tegenstellingen. De Italianen voetbalden buitengewoon zwak en ook de Engelse teams presteerden onder de maat. De Sovjet-Unie wist zich voor de vijfde achtereenvolgende keer te plaatsen bij de beste vier. Barcelona won het brons door de Russen met 2-0 te verslaan. Galatasaray wist door te dringen tot de finale waarin ze klop kregen van PSV dat de Turken met 4-0 versloeg. Daarmee won PSV voor de tweede keer op de Esserberg. PSV was tevens met 12 doelpunten het meest productieve team van het toernooi. Het aantal kaarten betrof 72 gele en 5 rode, een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Toch was er volgens de organisatie sprake van een sportief toernooi. Na vijftien jaar heeft de stichting Eurovoetbal vierentwintig verschillende nationaliteiten mogen verwelkomen op het Eurovoetbaltoernooi waarvan tweeëntwintig uit Europa. In totaal hebben al zesennegentig verschillende teams meegespeeld. Het nationale jeugdelftal van Tsjecho-Slowakije is met een deelname van zeven keer de koploper.

1992
Het bestuur heeft het Ghanees Jeugdelftal als grote publiekstrekker gecontracteerd voor het Eurovoetbaltoernooi. De openingswedstrijden werden ditmaal gespeeld in het Oosterpark stadion. Tijdens deze openingswedstrijden werd ook de 300.000ste Eurovoetbal bezoeker verwacht, de gelukkige was Martine de Boer uit Winschoten, zij kreeg hiervoor een cheque voor een nieuwe fiets. Het toernooi werd geopend door Olympique Marseille - FC Groningen wat eindigde in 1-2 voor de Groningers. Het duel werd gevolgd door de aantrekkelijke wedstrijd Ghana- FC Barcelona wat de Spanjaarden tot grote verrassing met 1-0 wisten te winnen. Na drie dagen spelen op de Esserberg stonden Barcelona en PSV tegenover elkaar in de finale. De finale werd gewonnen door Barcelona met 3-1. De club waarin Jordi Cruij

Deel vier van de historie gaat over de periode dat onder andere Patrick Kluivert, Clarence Seedorf en Jordi Cruijff hun opwachting maakten op Euro voetbal. Ook wordt, in 1995, voor het eerst op vrijdagavond in twee stadions afgewerkt namelijk het Abe Lenstra Stadion en uiteraard het Oosterpark Stadion.

In 1991 werd de vijftiende editie van Eurovoetbal gehouden maar voor de nuchtere Groningse bestuursleden was dat geen reden voor een feest. Het was mooi dat het derde lustrum werd gehaald maar de financiële situatie zag er aan het begin van de vijftiende editie niet al te rooskeurig uit als gevolg van de overvloedige regenval in ’90. De binnengehaalde teams beloofden er echter weer een spectaculair toernooi van te maken. De landenteams van de Sovjet-Unie en Tsjecho-Slowakije waren weer present evenals FC Barcelona, FC Arsenal, SSC Napoli, Galatasaray, FC Everton, Ajax, FC Groningen, Veendam, Feyenoord en PSV. Het bezoekersaantal zorgt met 30.500 voor een absoluut record. Dat kwam waarschijnlijk doordat en opvallende speler van Barcelona, de zeventienjarige Jordi Cruijff, wat extra publiek naar de Esserberg trok. De verwachtingen van deze “zoon van” waren erg hooggespannen. Het vijftiende Eurovoetbaltoernooi was een toernooi van tegenstellingen. De Italianen voetbalden buitengewoon zwak en ook de Engelse teams presteerden onder de maat. De Sovjet-Unie wist zich voor de vijfde achtereenvolgende keer te plaatsen bij de beste vier. Barcelona won het brons door de Russen met 2-0 te verslaan. Galatasaray wist door te dringen tot de finale waarin ze klop kregen van PSV dat de Turken met 4-0 versloeg. Daarmee won PSV voor de tweede keer op de Esserberg. PSV was tevens met 12 doelpunten het meest productieve team van het toernooi. Het aantal kaarten betrof 72 gele en 5 rode, een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Toch was er volgens de organisatie sprake van een sportief toernooi. Na vijftien jaar heeft de stichting Eurovoetbal vierentwintig verschillende nationaliteiten mogen verwelkomen op het Eurovoetbaltoernooi waarvan tweeëntwintig uit Europa. In totaal hebben al zesennegentig verschillende teams meegespeeld. Het nationale jeugdelftal van Tsjecho-Slowakije is met een deelname van zeven keer de koploper.

1992
Het bestuur heeft het Ghanees Jeugdelftal als grote publiekstrekker gecontracteerd voor het Eurovoetbaltoernooi. De openingswedstrijden werden ditmaal gespeeld in het Oosterpark stadion. Tijdens deze openingswedstrijden werd ook de 300.000ste Eurovoetbal bezoeker verwacht, de gelukkige was Martine de Boer uit Winschoten, zij kreeg hiervoor een cheque voor een nieuwe fiets. Het toernooi werd geopend door Olympique Marseille - FC Groningen wat eindigde in 1-2 voor de Groningers. Het duel werd gevolgd door de aantrekkelijke wedstrijd Ghana- FC Barcelona wat de Spanjaarden tot grote verrassing met 1-0 wisten te winnen. Na drie dagen spelen op de Esserberg stonden Barcelona en PSV tegenover elkaar in de finale. De finale werd gewonnen door Barcelona met 3-1. De club waarin Jordi Cruij