Henk Terlingen : De stem van Eurovoetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Henk Terlingen is voor altijd aan het Eurovoetbaltoernooi verbonden.

Henk Terlingen is voor altijd aan het Eurovoetbaltoernooi verbonden.

henk_terlingen

De man die grote bekendheid verwierf tijdens de live uitzendingen rond de landingen op de maan die hij samen deed met Chriet Titulear was jarenlang de, Stem" van Eurovoetbal. Als presentator was hij actief bij de voorloper van Studio Sport, Sport en Beeld. Verder werd hij ook bekend als radiopresentator bij de diverse Olympische Spelen en presenteerde hij het legendarische radioprogramma De Paul Meier-show. Het lijflied van de show was De Glimlach van een kind van Willy Alberti. Hij lag geregeld overhoop met omroepbazen wegens het bezigen van onparlementaire taal in de uitzending en eigenzinnig gedrag Uiteindelijk verdween zijn programma dan ook uit de ether.

 Met zijn markant stemgeluid, Terlingen leed aan een chronische keelaandoening, viel hij niet weg te denken in het totaalplaatje wat het Eurovoetbaltoernooi speciaal maakte. Als je s, morgens in alle vroegte de Esserberg opkwam lopen hoorde je Terlingen de eerste wedstrijden al aankondigen vaak vergezeld van prachtige anekdotes van de festiviteiten die de avond er voor plaats hadden gevonden. Niet zelden was scheidsrechter Roelof Luinge een van de hoofdrolspelers in de anekdotes waar Terlingen het aanwezige publiek deelgenoot van maakte wat bij meniging een glimlach op het gezicht bracht.

 Henk Terlingen had echter ook een andere specialiteit die hem zeer geliefd maakte bij de organisatie, deelnemers en publiek. De man die tijdens zijn activiteiten bij de landingen op de maan de bijnaam, Apollo Henkie" kreeg had een talenknobbel die zijn weerga niet kende. De meest exotische namen werden door de Henk Terlingen op een manier uitgesproken die ook bij de persoon in kwestie grote bewondering oogstte. Maar het markant geluid werd steeds slechter te verstaan waardoor Henk Terlingen niet meer dat kon brengen wat hij graag wou. Na het stoppen van Terlingen werd Sierd de Vos de nieuwe presentator bij het Eurovoetbal en werd Henk Terlingen, die op 12 juli 1994 overleed aan longkanker, op een manier geëerd die op een manier die volledig binnen de sfeer van Eurovoetbal past. Jaarlijks worden er namelijk diverse prijzen uitgereikt zoals de beste speler van het toernooi, de beste doelman en de topscoorder. Deze laatste prijs draagt sinds enkele jaren de naam van de man die niet alleen als bijnaam, Apollo Henkie" had maar ook een van de personen is die de titel, Mister Eurovoetbal" verdienen. Want zestien jaar na zijn overlijden is het Henk Terlingen nog steeds niet vergeten door de liefhebbers van het Eurovoetbal die zijn markante stemgeluid weer in gedachten als de topscoorder beloond wordt met de prijs waar de naam van Henk Terlingen aan verbonden is.