Historie van het Eurovoetbal deel 2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Deel twee over de historie van Eurovoetbal gaat over de periode tussen 1980 em 1985 waarin het opvallend was dat er veel landenteams deelnamen en waarvan Tsjecho-Slowakije in de beginjaren tachtig zelfs twee keer de titel won in Groningen.

 

Deel twee over de historie van Eurovoetbal gaat over de periode tussen 1980 em 1985 waarin het opvallend was dat er veel landenteams deelnamen en waarvan Tsjecho-Slowakije  in de beginjaren tachtig zelfs twee keer de titel won in Groningen.

banner 

 

 

1980
Ajax zal de titel niet verdedigen op de vierde editie wat Eurovoetbal betreft; de club heeft zich in Haarlem voor een ander toernooi ingeschreven. Ook de winnaars van de eerste twee edities zijn niet aanwezig zijn niet aanwezig omdat de organisatie naar een zo groot mogelijk variatie in clubs streeft. Wel zijn PSV, Feyenoord en Sparta van de partij in 1980. De buitenlandse clubs komen uit Duitsland, Engeland, België, Zwitserland en Denemarken. De organisatie wilde graag een Oost-Europese ploeg binnenhalen maar door de aanwakkerende dreiging van de koude oorlog wordt gekozen voor de Deense club Aarhus. Het was prachtig voetbalweer in het Pinksterweekend van 24, 25 en 26 mei. De Groninger club Be Quick speelt verrassend goed in de poule wedstrijden waarin gelijkgespeeld werd tegen de latere winnaar toernooiwinnaar, Everton. Uiteindelijk werd Be Quick vierde in de poule en speelde tegen Feyenoord om de 7e en 8e plaats. Die wedstrijd werd knap gewonnen waardoor Be Quick als hoogst genoteerde stad Groninger ploeg eindigde. Everton en PSV strijden in een zeer spannende finale om de eerste plaats waarin de laatste minuut van de verlenging via de rechterspits van Everton, Sammy Ward, de beslissing valt. De derde plaats wordt bezet door Sparta dat met 3-0 van het Engelse Ipswich Town weet te winnen. Op de finaledag passeerden 8500 toeschouwers de poorten van de Esserberg. In totaal werd Eurovoetbal door 13.500 mensen bezocht, wat opnieuw een record was. De sfeer op het Eurovoetbaltoernooi was beter dan ooit, maar financieel gezien wordt het steeds moeilijker om de begroting rond te krijgen. Wordt het eerste lustrum gehaald, dat is de grote vraag na het geslaagde toernooi. Op 30 mei komt het verlossende antwoord, een antwoord dat we allemaal kennen: Eurovoetbal wordt vervolgd.

1981
Voor het eerst in de geschiedenis van Eurovoetbal werd er niet langer op drie velden gespeeld. Alle wedstrijden worden gespeeld in stadion Esserberg. Tevens zal voor het eerst een landenploeg meedoen. Het betreft hier het UEFA-elftal van Tsjecho-Slowakije samengesteld uit spelers tot 17 jaar die internationale ervaring op moeten doen. De andere gecontracteerde buitenlandse teams zijn ook allemaal nieuwkomers op het Eurovoetbaltoernooi: Benfica, Fortuna Düsseldorf, Chelsea, Manchester City en RWD Molenbeek (België). Tot grote woede van de organisatie zegt Manchester City op het laatste moment af. FC Twente was graag bereid om de vrijgekomen plaats in te nemen. Het resterende Nederlandse deelnemersveld bestaat traditiegetrouw uit de drie Groninger stadteams: GRC, Velocitas en Be Quick, daarnaast zullen PSV, NAC en Sparta meestrijden om de titel.
De Groninger clubs eindigen teleurstellend bij de onderste vier. Invaller FC Twente doet het beduidend beter door als derde te eindigen na een overwinning op Fortuna Düsseldorf in de kleine finale om de derde en vierde plaats. De grote finale wordt gespeeld tussen NAC en de Tsjechen. De finale begint veelbelovend, al na enkele minuten spelen stond het 1-1 maar al snel daalde het niveau bij beide teams. Metname bij de Tsjechen lijkt de vermoeidheid toe te slaan, na de verlenging komt het aan op het nemen van strafschoppen. De Brabanders weten deze met 4-3 te winnen. De vreugde om het Nederlandse succes is groot maar het publiek was ook licht teleurgesteld. Na de zinderende finale tussen PSV en Everton in de voorgaande editie had men ook dit jaar gehoopt op een spetterende finale. 1981 was ook het jaar van de verwondingen en het hoge aantal gele kaarten (44). Kubik ( Tsjecho Slowakije) werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi en het aantal toeschouwers overstijgt voor het eerst de 15.000.

1982
Op 29, 30 en 31 mei was het weer tijd voor Eurovoetbal waar de leeftijdsgrens werd aangepast. Mochten voorheen spelers tot 19 jaar meespelen deze jaargang  mochten spelers tot 20 jaar meestrijden om de titel. Mede door deze aanpassing had de organisatie weer prachtig buitenlands deelnemersveld aan kunnen trekken bestaande uit: het Tsjechisch jeugdteam, Leicester City, Real Zaragoza, FC Aberdeen, Bayern München en de winnaar van 1980, Everton. Voor de eerste keer zal FC Groningen 2, in plaats van GRC, van de partij zijn. Per toerbeurt zal een van de stadsclubs niet tot de deelnemers behoren om zo te voorkomen dat er twee zwakke teams in een poule belanden. Verder zullen meedoen: Be Quick, Velocitas, het Gronings jeugdelftal, het Limburgs elftal (samengesteld uit: MVV, VVV, Roda JC en Fortuna S) en NAC.
Debutant FC Groningen 2 deed het goed in de poule wedstrijden (5 keer winst) en na een moeizame overwinning op Leicester City staat FC Groningen maandag in de finale tegenover Everton. De voetballers uit Liverpool wisten echter te profiteren van de vermoeidheid die is toegeslagen bij de Groningers. Na een 2-0 achterstand weten Groningen door een doelpunt van Henk de Haan nog terug te komen in de wedstrijd, maar vijf minuten voor tijd besliste Everton definitief de eindstrijd door de 3-1 te scoren. De andere teams uit Groningen scoorden aanzienlijk minder hoog; Be Quick eindigt als 12de, Velocitas als 11de en het Groninger Jeugdelftal werd 10de. Opnieuw komt er een record aantal toeschouwers: 18.000, waarvan 10.500 op de slotdag. Positief is het lage aantal uitgereikte kaarten wat door de diverse scheidsrechters werd uitgedeeld: 22 gele en 1 rode.

1983
Het groeiend aantal toeschouwers leidt tot steeds meer parkeerproblemen rond stadion Esserberg .Boze bewoners van nabijgelegen wijken zien de auto’s van de voetballiefhebbers voor hun opritten geparkeerd staan. Het bestuur heeft in overleg met de politie besloten dat voortaan alleen op een paar nabijgelegen weilanden geparkeerd kan worden. Maar liefst 25.000 toeschouwers komen naar de Esserberg tijdens de Pinksterdagen van 1983 waar zich onder de deelnemende ploegen maar liefst vier nationale jeugdelftallen bevinden. Nederland, Polen, Hongarije en Tsjecho-Slowakije behoren samen met Manchester United, Tottenham Hotspur, IFK Göteborg, NAC, FC Twente, Be Quick, FC Groningen en GRC van de in 1983 tot de deelnemers
In het Nederlands jeugdelftal speelden onder andere Marco van Basten en  John van ’t Schip die ondere andere tijdens het WK in 2006 als bondscoaches actief waren voor Nederland . Na twee dagen spelen staan Nederland en Tsjecho-Slowakije tegenover elkaar in de finale. Nederland verliest met 0-2 van de Tsjechen. Kula (later een bekende Tsjechische international) wordt uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. FC Groningen werd vierde en NAC eindigt als derde. Als beste doelman werd van Campenhout (NAC) gekozen die als doelman later nooit echt zo doorbreken in het betaalde voetbal. Het Zweedse IFK Göteborg viel  een beetje tegen want de  club weet als enige geen enkele wedstrijd te winnen. In de wedstrijd om de 11de en 12de plaats verliezen ze zelfs  met 4- 0 van GRC.

1984
Voor het eerst in de geschiedenis van Eurovoetbal was er een klein positief saldo en het bestuur had weer een sterk deelnemersveld aangetrokken met bekende namen als eerdere winnaars Everton, Ajax en Tsjecho-Slowakije. Ook de andere finalist van 1983, het Nederlands jeugdelftal, deed weer mee voor de prijzen. Nieuwe clubs waren deze editie de nationale jeugdelftallen van Roemenië, DDR en de Italiaanse club Fiorentina. Schotland werd vertegenwoordigd door Aberdeen en uit Nederland komen verder: Sparta, FC Groningen, Be Quick en GRC. Op zaterdag 9 juni werd op de Esserberg gestart met de poulewedstrijden. Ajax begon met een matige 1-1 tegen Aberdeen maar herstelde zich prima en morste geen punten mee en werd winnaar in poule B. In poule A is het Tsjecho-Slowakije dat goede zaken deed na een 1-0 overwinning op FC Groningen, een 0-0 gelijkspel tegen Nederland, een 2-0 winst op GRC en een 3-0 winst op Fiorentina, bleven de Tsjechen zonder tegendoelpunten. De finale werd gespeeld tussen Ajax en Tsjecho-Slowakije. Ajax won de wedstrijd met 1- 0 en won daarmee voor de tweede keer de Eurovoetbalbeker. Edwin Godee (Ajax), de vader van huidig Sparta-speler Joey Godee wordt uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Beste doelverdediger wordt keeper Baruch van Tsjecho-Slowakije die gedurende drie dagen slechts één bal doorlaat. Jan Jaap Kooistra van FC Groningen,dat op de vijfde plaats eindigde, is met zeven goals topscorer van het toernooi.

1985
In de loop der jaren groeide de begroting van Eurovoetbal langzaam door tot 200.000 gulden voor wat het negende toernooi betrof. Het Eurovoetbaltoernooi van 1985 werd het toernooi van de vele doelpunten, namelijk honderdeenentwintg doelpunten, wat tot aan de dag van vandaag staat nog steeds het hoogst aantal ooit is. Voor het eerst zijn Velocitas, Be Quick en GRC  niet langer van de partij gezien het feit dat ze geen enkele kans hebben tegen de profclubs. Als vervanger werd het Euro City team ingeschreven, een team samengesteld uit drie bovengenoemde verenigingen. Opvallend is dat een team van buiten Europa werd aangetrokken namelijk het nationale jeugdelftal van Australië. Ook de nationale elftallen van Nederland,  DDR en Tsjecho-Slowakije werden ingeschreven naast teams als Celtic, Olympiakos, Feyenoord, Queens Park Rangers, Ajax, FC Groningen en Haarlem. Het werd niet het jaar van de Groningers, FC Groningen eindigde als laatste en het Euro City team voorlaatste. Succesvoller waren de DDR en Tsjechië. Het nationale jeugdelftal van Tsjecho-Slowakije stond voor de vierde keer binnen vijf jaar in de finale en verslaat de DDR met 1-0 en nemen voor de tweede keer in de geschiedenis de Eurovoetbalbeker mee naar huis. Ulf Kirsten wordt verkozen tot beste speler van het toernooi. Kirsten zou later furore maken bij Dynamo Dresden en Bayern Leverkusen en uitgroeien tot een van Duitslands beste spitsen. Hij speelde exact honderd interlands, 49 voor het toenmalige DDR en 51 voor Duitsland na de val van de Berlijnse Muur op negen november 1990. Topscorer van het toernooi wordt Eddy Roos van Feyenoord met vijf  doelpunten die echter nooit echt in het betaalde voetbal zal doorbreken.

 

 

Deel drie over de Historie van Eurovoetbal vanaf 19 mei te lezen op

 

pvo_logo_01