Paasvoetbal ( deel2)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Toen ik paaszondag wakker werd hoorde ik een geluid waar ik vroeger als jong voetballertje niet blij van werd namelijk het tikken van regendruppels tegen het raam.

 Toen ik paaszondag wakker werd hoorde ik een geluid waar ik vroeger als jong voetballertje niet blij van werd namelijk het tikken van regendruppels tegen het raam.

fotonoordpool

 

 

 Spelmoment uit de wedstrijd Noordpool-FVV      Photo pleasure: Ronnie Afman Baflo

 

Het begon in de loop van de morgen steeds harder te regenen en rond half elf toch maar even naar Noordpool-trainer Auke Doornbosch gebeld met de vraag of het duel Noordpool en FVV, waar ik het verslag van mocht maken voor de Ommelander Courant, wel doorging. Auke had er een zwaar hoofd in want hij was net door bestuurslid Theo Hilbert gebeld met de mededeling dat het duel tussen de nummer twee en drie uit zondag 5D wel eens afgelast zou kunnen worden.

Overleg met Nanko over de nu te voeren koers leverde mij bij een eventuele afgelasting in Uithuizen de wedstrijd Kloosterburen-Surhuisterveen op wat ook geen verkeerd duel was. Ik vind trouwens alle duels die ik voor de Ommelander Courant bezoek de moeite waard. Want naast het feit dat ik bij iedere wedstrijd wel een paar bekenden tegenkom ga ik altijd van het principe uit dat iedereen zijn best doet om er een mooie wedstrijd van te maken. Dan is het niet aan mij is om een wedstrijd negatief te benaderen zoals ik sommige commentatoren op de diverse TV- zenders met grote regelmaat hoor doen. De mannen zelf nooit op hoog niveau geacteerd hebbende, analisten als Wim Kieft, Marco van Basten ,Youri en Jan Mulder daargelaten, vinden het vaak slecht en als we zoals in het geval Messi, wat ik ook een fantastische voetballer vind, weer een speler van het niveau Cruijff, Maradona en Pele te zien krijgen vinden de heren commentatoren de rest van de spelers helemaal niets meer terwijl ze zelf waarschijnlijk zelf nooit het niveau, Bal op dak 13” zijn ontstegen. Maar dit even terzijde want het duel in Uithuizen ging uiteindelijk toch door en een prettige bijkomstigheid is dat ze in Uithuizen nog over een mooie tribune beschikken waar het als het gaat regen, wat in de loop van het duel ook ging gebeuren, uitstekend vertoeven is. Voor de wedstrijd even bijpraten met trainer Henk Leitaparissa van FVV die zich verbaasde over het feit dat hij enkele spelers mistte die een weekendje weg waren iets wat toen hij zelf nog voetbalde nooit gebeurd zou zijn. Auke Doornbosch had deze problemen niet en we kregen het even over de Lauwers waar hij volgend seizoen als trainer actief zou zijn en wat buiten het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant valt. Hij, ik ook trouwens, vond dat wel jammer omdat we toch een speciale band hebben door onze gezamenlijk verleden bij FC LEO en een ontmoeting in de privésfeer afgelopen zomer in het UMCG en we elkaar minder vaak zouden treffen.

Dan de wedstrijd wat na een stroef begin een duel op het scherpst van de snede werd. Twee ploegen die onder steeds meer verslechterende omstandigheden, regen en een steeds zwaarder wordend veld, een compliment verdienden voor hun speelwijze die door de twee coaches was meegegeven aan hun spelers.

In de rust stond er een gelijke stand van 1-1 op het scorebord waarin iedereen in de bestuurskamer van Noordpool het er met elkaar eens was dat deze stand een juist beeld van het duel gaf.

Na de rust regende het nog harder en werd het er binnen de lijnen niet gemakkelijker op. FVV was de gelukkige die de 2-1 scoorde wat voldoende bleek te zijn voor de overwinning was toen scheidsrechter Elting voor de laatste keer floot. Scheidsrechter Elting een naam om te onthouden want de jonge arbiter floot pas zijn vijfde KNVB-duel en dit het uitstekend in Uithuizen. Na de wedstrijd loop ik altijd even naar de trainer van de ploegen die in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant hun thuisbasis hebben voor een analyse van de wedstrijd. Deze keer liep ik niet naar Auke Doornbosch want vanuit een ooghoek zag dat hij zwaar teleurgesteld was na deze 1-2 nederlaag wat ik absoluut kon begrijpen want zijn ploeg had zeker een punt verdiend. Natuurlijk had hij mij te woord gestaan maar ook aanvoerder Wim Bentem zag zijn trainer en we hadden aan een blik voldoende om te besluiten dat Wim de analyse zou doen. Een mooi gebaar van de aanvoerder die ook vond dat de zeer gedreven trainer even alleen gelaten moest worden.

Dat vind ik nu de mooie momenten op een amateurvoetbalveld waar emotie nog getoond kan en mag worden zonder dat een heel peloton analisten er een mening over heeft. Dat overkwam vorige week, bij zijn debuut als trainer van Sparta, namelijk Aad de Mos nadat hij door Roelof Luinge naar de tribune werd verwezen in het duel tegen Heracles. Aadje, afkoopsom” wordt hij ook wel genoemd maar we moeten constateren dat hij bij Ajax, KV Mechelen en Anderlecht wel wat neer heeft gezet en dat het bij Vitesse niet gelukt is vind ik persoonlijk niet zo vreemd. Bij een club die ook wel het Hollywood aan de Rijn genoemd zal geen enkele trainer er in zal slagen om daar ook maar enig succes te boeken zolang de spelers niet beseffen dat er gewerkt moet worden voor de centjes en het niet komt aanwaaien wat de punten betreft.

Na het duel in Uithuizen snel naar huis om naast het verslag van Noordpool-FVV te bellen met trainer Willem Pettinga van de v.v. Kloosterburen die met zijn team gespeeld had tegen Surhuisterveen en waar helaas een nederlaag te melden viel.

De donderdag ervoor was Leek Rodenburg ook al met drie punten uit Kloosterburen vertrokken door een scheidsrechterlijke dwaling van de arbiter van dienst waardoor het seizoen wat Kloosterburen betrof als verloren beschouwd kon worden. Willem is een trainer die zich nooit verschuilt achter blessure, s en afwezigen maar nu kon de aimabele hoofdtrainer niet anders. Zoveel blessureleed mocht hij melden vond ik en na lang aarzelen dat het aantal afwezigen nu toch wel heel veel was maar voegde hij er aan toe ik ben trots op de jongens die in het veld stonden en bijna nog een punt uit het vuur sleepten. Voor Willem Pettinga en zijn team hoop ik dan oprecht op een beter seizoen want Kloosterburen heeft teveel kwaliteit om als een anonieme ploeg in de vijfde klasse te spelen is mijn bescheiden mening. Hierna de verslagen gemaakt zodat de paasmaandag voor andere doeleinden gebruikt kon worden waar bezoeken aan meubelboulevards, autoshows of een middagje, Hornbachen” duidelijk niet bijhoorden. Maar de volgende morgen bij het nakijken van de verslagen voordat ik ze richting Ommelander Courant zou mailen kon ik een vloek nauwelijks onderdrukken. Want, en hoe dom kan je zijn, ik had mijn verslagen niet opgeslagen wat betekende ......... juist opnieuw maken. Martine reed gelukkig met een collega mee en zei, verstandig als ze is, maar even niets want het was even onweer aan de Peperweg waar ik even in gesprek met mijzelf was. Maar je kunt wel tegen jezelf zeggen dat je dom bent geweest maar de verslagen moeten toch naar de Ommelander Courant waar ze dan ook rond  tien uur binnen waren.  Ondanks deze, tegenslag” waren het prachtige paasdagen met vele mooie en soms ontroerende momenten op sportcomplexen waar vreugde en verdriet dicht bij elkaar lagen wat voor emotie zorgde. Emotie die we gelukkig bij het amateurvoetbal nog wel zien dit in tegenstelling tot het betaald voetbal waar het steeds zakelijker wordt wat er voor zorgt dat steeds meer clubs richting de figuurlijke afgrond drijven en we ze over enkele jaren terug zullen zien in het amateurvoetbal waar ze tot de ontdekking zullen komen dat daar het,, echte” voetbal nog steeds gespeeld wordt