Paasvoetbal (deel 1)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Het paasweekend ligt al bijna twee weken achter ons als deze reportage geplaatst wordt die als kop, Paasvoetbal" heeft meegekregen.

Het paasweekend ligt al bijna twee weken achter ons als deze reportage geplaatst wordt die als kop, Paasvoetbal" heeft meegekregen.

Pasen stond voor mij in het teken van een groot aantal amateurwedstrijden bezoeken wat zaterdags in alle vroegte, 07.45 uur om precies te zijn, begon bij de voetbalvereniging cvv Viboa uit Winsum. Tijdens het interview wat ik namelijk een week eerder had met Ben Breukelman kwam onder andere naar voren dat het s,morgensvroeg koffie drinken met het illustere gezelschap, trainer Jur Smit, oud-voorzitter Jan Wichertjes, Cor Pol, Ard Torrenga en gastheer Otto Mekel tot een van de hoogtepunten van Ben zijn zaterdag behoorde. Aangezien ik Ard had beloofd om naar de wedstrijd van de C1 te komen kijken, waar hij samen met Roy Kamps de begeleider is, kreeg ik via Cor Pol te horen dat ik op tijd moest komen want vol was vol wat de bestuurskamer betrof. Bij binnenkomst was, naast Cor en Jur en oud-voorzitter Jan Wichertjes, gastheer Otto Mekel al aanwezig die alle gasten op een dusdanige nette manier ontvangt dat Viboa daar ongetwijfeld veel goodwill mee kweekt bij haar bezoekers. Koffie, koek, cake, paasbrood, eieren het kon paaszaterdag niet op wat allemaal door enkele leden van het illustere gezelschap bekostigd werd. Gezelligheid troef dus in de bestuurskamer van Viboa wat zich even later verplaatste naar het veld waar de C1 speelde waar ik Jasper Dijkstra opeens in het dug out zag zitten naast zijn teamgenootjes die wissel stonden in het duel tegen GVAV Rapiditas C2. De onfortuinlijke spits is op de weg terug na zijn periode van ellende en de revalidatie in Beesterzwaag werpt duidelijk zijn vruchten af niet in de laatste plaats door de steun die hij van zijn ouders en het revalidatiecentrum krijgt

viboac1

 

Viboa C1 heeft gescoort tegen GVAV Rapiditas C2 waarbij deze treffer op naam kwam van SerginhoFatima

foto: Danielle van der Ploeg 

Meerdere bekenden liepen er op het voetbalveld in Winsum rond zoals de vriendin van Roy Kamps, Danielle van der Ploeg, die naast dat ze de foto, s van de C1 van Viboa maakte voor deze reportage ook als nieuwtje had dat ze volgend seizoen weer terugkeert naar FC LEO waar geprobeerd wordt om het damesvoetbal een nieuwe impuls te geven. Ook een van de organisatoren van het Karategala wat Dojo Katsu uit Winsum ieder jaar in de Ripperdahal organiseert, Lammert Meinema, was samen met zijn vrouw aanwezig om zoon Robin aan te moedigen tijdens het duel wat de C1 tegen GVAV Rapiditas C2 speelde. Lammert is een gedreven sportman die kan genieten van mensen die hun hobby met passie beoefenen en vol vuur vertelde hij over de toekomstplannen van Dojo Katsu als het gaat om een mooie trainingsaccommodatie voor de vereniging . De wedstrijd van de C1 had voor mij een absolute man van de wedstrijd in de persoon van Serginho Fatima. Serginho die ik als centrale verdediger naast het feit dat hij twee keer scoorde, een geweldige wedstrijd zag spelen is naar mijn bescheiden mening een talent waar Viboa zuinig op moet zijn waarvan er trouwens nog wel een paar van in het team rondlopen .Tien minuten voor het einde werd het duel gestaakt omdat scheidsrechter Cornelis Prins met een hamstringblessure uitviel waardoor ik de wedstrijd iets eerder moest verlaten om redelijk op tijd in Groningen te zijn waar ik rond het duel GVAV Rapiditas E1 en Leek Rodenburg E1 die om 11.30 uur begon een afspraak had met Rik Liezenga eigenaar van voetbalschool Groningen om te kijken of wat voor elkaar konden betekenen qua netwerk. Rik is een zeer gedreven persoon die goed kon onderbouwen waarom de vele talentjes die er in Groningen bij de kleine verenigingen rondlopen moeilijker doorbreken. Deze materie komt trouwens ook aan de orde in het interview dat we binnenkort met hem hebben voor Puurvoetbalonline.

 

fotogvavleek

 

 

Carsten Meywaard toont zijn kwaliteiten in het duel tussen GVAV Rapiditas E1 en Leek Rodenburg E1

foto: Pieter Nieboer

Over de wedstrijd van de E1 kunnen we kort zijn want het team speelde namelijk geen geweldige wedstrijd voor hun trouwe schare aan supporters. Maar met de wetenschap in het achterhoofd dat er paasmaandag een mooi toernooi in Ede op het programma stond waar een van de tegenstanders Ajax heette en de uitwedstrijd tegen Leek Rodenburg met 0-13 was gewonnen kon ik mij wel voorstellen dat de boys wat moeite hadden om goed geconcentreerd te spelen tegen hun gasten uit Leek. Na dit duel werd het tijd om via zorgcentrum Mercator in Lewenborg, waar Martine werkzaam is, richting Ezinge te koersen waar een paar uur later de wedstrijd Ezinge-Stedum op het programma stond. Een duel waar ik door de redactie van de Ommelander Courant voor was gevraagd om er een verslag van te maken.

 

 

 

Bij Ezinge lopen vele bekenden rond uiteraard maar de eerste die ik tegen kwam was scheidsrechter van Houten uit Houtigehage met zijn trouwe eega die mij vriendelijk toezwaaide. Hieruit trok ik de conclusie dat hij geen abonnement op de Ommelander Courant had. Dezelfde arbiter was namelijk ook de leidsman tijdens het enkele maanden eerder gestaakte duel tussen SIOS en Stedum waar ik voor de Ommelander Courant ook aanwezig was en ik hem, en dan druk ik mij nog zachtjes uit, niet best vond fluiten wat ook in mijn verslag naar voren kwam. Stedum-trainer Rob Brouwer had ook al een lach op zijn gezicht waar weer een heel andere reden voor was. Rob, een groot voetbalkenner, wist namelijk hoe de nieuwe, Bergkamp" heette die Ard Torrenga had gezien tijdens het duel wat zijn zoon Duncan met district Noord voetbalde tegen district West. Lars Peters was zijn naam wist Rob, die zelf vroeger in de jeugd van DWS uit Amsterdam gevoetbald heeft, te vertellen. De sympathieke oefenmeester voegde er aan toe dat het een prachtige voetballer was en wat Ard dus goed had gezien had.fotoezingestedum

 

 

Spelsituatie in het duel Ezinge- Stedum met op de foto Tom Kramer(liggend) en Hendrik Niewold terwijl op de achtergrond Huug Meijer toekijkt   foto: Ite Wiersema

De wedstrijd in Ezinge was er nu niet direct een van waarbij allerlei superlatieven uit de kast getrokken konden worden wat het niveau van de wedstrijd betrof. Daar waren de omstandigheden ook niet naar want zoals ik ook in de Ommelander Courant schreef kon het hoofdveld de vergelijking met de kwelders achter de Groninger dijken moeiteloos doorstaan waardoor goed voetbal bij voorbaat uitgesloten was. Na afloop van het seizoen zal er veel werk te doen zijn voor Gerard Huizing die bij de vereniging een contract van vijf jaar heeft ondertekent voor het onderhouden van de velden in Feerwerd. Daar heeft hij trouwens wel geluk mee want hoofdtrainers die bij Ezinge werkzaam zijn vertrekken, succes of geen succes, na maximaal drie jaar bij de vereniging een bepaling wat lang geleden statutair is vast gelegd.

Tijdens het duel tussen de thuisploeg en Stedum kregen het aanwezige publiek en de hoofdrolspelers in en rond het veld een bak regen over zich heen waar ook het hoofdveld niet blij van werd. Het veld veranderde steeds meer in een modderpoel en het rustsignaal klonk iedereen dan ook als muziek in de oren. Na de thee waande ik mij even Remy uit het boek,, Alleen op de wereld" want de overige aanwezige bezoekers zaten nog in de kantine de bui af te wachten maar als ik dat zou doen kon het wel eens een heel kort verslag worden waar Nanko, die bij de Ommelander Courant weekenddienst had, niet blij van zou worden. Gelukkig hadden beide teams een dusdanige brede selectie dat er nog een plek vrij was in de beide dug outs om daar even de statistische gegevens bij te werken wat de gewisselde spelers betrof.

Nadat de wedstrijd door een uitstekend fluitende scheidsrechter van Houten ten einde was geblazen en Ezinge met 3-1 aan het langste eind trok, was het linia recta naar huis waar een warme douche wonderen deed voordat ik aan mijn lijstje met trainers uit onze regio die uit hadden gespeeld en waar dan een kort verslag van gemaakt wordt kon beginnen. Dat is erg leuk omdat ik de meeste trainers en begeleiders regelmatig tegenkom en het in sommige gevallen, als we elkaar een tijdje niet hebben gesproken, ook een kwestie van bijpraten is. Na deze belronde gaan op de Peperweg zaterdagsavonds de gordijnen op tijd dicht omdat ik mijn verslagen s,morgensvroeg, heel Ezinge ligt dan nog op een oor, schrijf omdat mij dat als ochtendmens het beste bevalt

Paaszondag