Ard Torrenga voetballiefhebber met een hart van goud

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Voor de Ommelander Courant heb ik sinds april 2008 tal van voetbalwedstrijden en andere sportevenementen bezocht en een van de leuke dingen daarvan is dat je geregeld een bekende tegen het lijf loopt. Als je bijvoorbeeld een wedstrijd van Hunsingo bezoekt dan moet het raar lopen als je Ard Torrenga niet bij de zondagvereniging uit Winsum langs de lijn ziet staan.

fotoviboac1

Viboa C1- junioren met op de achterste rij (tweede van rechts) Ard Torrenga met naast hem Jasper Dijkstra.    foto : Coen van der Molen Winsum

Ard Torrenga was vroeger een fantastische voetballer die, net als meerdere oud-voetballers, vast wel eens terug denkt aan zijn actieve loopbaan en dan misschien wel beseft dat er meer te halen geweest was. Eenrum, Hunsingo en Viboa waren de verenigingen waar hij actief voor was en bepaald niet zonder succes.

Ard was het type van voetbalkousjes naar beneden en dan vertrouwend op zijn technische bagage de meeste tackles van de tegenstanders ontwijkend.

Op een gegeven moment verloor ik hem wat uit het oog waar zoals gezegd door de Ommelander Courant weer verandering in kwam.

In mijn beleving hadden we elkaar enkele dagen eerder nog gesproken over het onderwerp wat ons beide na aan het hart ligt namelijk het amateurvoetbal.

Prachtige anekdotes rollen dan uit,, Tor” zijn mond waarbij de lach uiteraard de boventoon voert. De lach was er niet altijd in het leven van de oud-Eenrumer die privé de nodige tikken heeft moeten verwerken. Daarom was de mail die hij mij donderdag 18 februari stuurde er een die mij raakte. Hij schreef daarin over de lijdensweg van een van zijn pupillen, Jasper Dijkstra en vroeg om een beetje steun voor Jasper en of ik een interview met hem wilde maken.

Dat was natuurlijk geen probleem en zondag had ik een blije Ard aan de telefoon die het artikel over Jasper had gelezen en niet uitgepraat raakte over zijn onfortuinlijke linkerspits. Ik vernam aan zijn stem dat hij er moeite mee had wat ook in de artikeltjes terug te lezen valt die hij op de mooie site van de CVV Viboa plaatst. Uit het hart geschreven door een voetballiefhebber die het beste met zijn team voorheeft maar zeker het menselijk aspect niet vergeet. Natuurlijk is hij wel eens kritisch over zijn team of spelers tijdens een wedstrijd die hij als toeschouwer bezoekt. Vooral zijn kritisch commentaar langs de lijn wordt niet altijd gewaardeerd en op de juiste waarde geschat.

Maar Ard boeit dat niet want Ard blijft altijd,, Adje” het boefje dat vroeger zijn tegenstanders doldraaide en dat zelfde nu met het woord doet. Kortom een prachtig man die de bezoekers van www.puurvoetbalonline.nl vanaf nu regelmatig zullen tegenkomen.

Ard Torrenga wordt namelijk met een terugkerende regelmaat en van de gastschrijvers wat de rubriek Columns betreft waar ik erg blij mee ben. Mooie verhalen van een man met het hart op de tong maar, nog belangrijker, een hart van goud.

Bezoekers veel leesplezier bij de columns van ,,Adje”