Hoe Fivelingo De Fivel werd

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Zaterdag mag ik voor de Ommelander Courant richting Zeerijp. Daar wordt dan het duel gespeeld tussen De Fivel en Poolster.\

 

fivelZaterdag mag ik voor de Ommelander Courant richting Zeerijp. Daar wordt dan het duel gespeeld tussen De Fivel en Poolster.

In de dagen voor het voetbalweekend speur ik altijd even op de clubsite,s of er nog nieuws te vinden is over de clubs die ik voor de Ommelander Courant bezoek. Veel nieuws was er niet bij De Fivel maar wel een mooi stuk historie. Altijd leuk om te lezen en daarom  hier onder het verhaal hoe Fivelingo uiteindelijk De Fivel werd

 De Fivel is opgericht op 8 maart 1934 in Zeerijp.

De club kreeg in eerste instantie de naam FIVELINGO. Omdat deze naam te lang was of omdat er andere (niet voetbal)verenigingen waren met dezelfde naam is de verenigingsnaam spoedig veranderd in DE FIVEL.

Er werd in het begin gespeeld met oranje truien en zwarte broeken, later werden de broeken wit.
Vanaf de oprichting is er op een veld in Zeerijp gespeeld dat ook werd gebruikt als weiland zodat het gras vaak te hoog stond en voor de wedstrijd eerst alle koeienplakken verwijderd moesten worden.
De meeste spelers konden in die tijd nog geen voetbalschoenen betalen, ze speelden op klompen of oude damesschoenen, voorzien van metalen neuzen. Het huidige hoofdveld en het trainingsveld en het dorpshuis "Ons Huis" konden in het seizoen 1967/1968 in gebruik worden genomen en in 1979 is daar nog een extra veld bijgekomen.

Foto20Promotie201e20Elftal

Sportieve hoogtepunt

Het sportieve hoogtepunt van het eerste team werd in 1978 bereikt toen promotie naar de derde klasse werd bereikt een prestatie die in het seizoen 1999 en 2004 werd herhaald. Bij de jeugd zijn er zeer veel hoogtepunten te vermelden, zowel in het verleden als in het heden met kampioenschappen, toernooizeges, uitstapjes, uitwisseling, Fiveldagen etc. etc.

De Fivel anno nu

Op dit moment heeft de vereniging ongeveer 160 leden, verdeeld over 4 senioren- en 8 jeugdteams. De spelers komen van heinde en ver, maar de kern wordt toch gevormd door inwoners van Zeerijp, Westeremden, Eenum, Oosterwijtwerd, Garsthuizen, Garrelsweer en Leermens.

Het is natuurlijk fantastisch dat we door deze bundeling van krachten met zoveel teams aan de competitie kunnen deelnemen maar we zullen heel actief moeten blijven om dit ook in de toekomst te kunnen continueren.
Mede daarom wordt er heel veel aan gedaan om een ieder het gevoel te geven er echt bij te horen. Dat dit vaak lukt blijkt wel uit het feit dat spelers, die door werkzaamheden of studie elders zijn gaan wonen, indien het maar enigszins kan, steeds weer terugkomen om bij "het andere Oranje" te voetballen !!!

Dat het heel goed toeven is in "Riep" kan ook worden afgeleid uit het feit, dat de trainers er vaak lang blijven "hangen" en dat hun betrokkenheid meestal heel groot is.