Oud- Eenrum-Oud Kloosterburen een wedstrijdverslag maar dan anders

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Ik weet dat er op de vrijdagavond van het beroemde Eenrumer kermisweekend  door de jaren heen gevoetbald wordt door oud-Eenrumers die in vroegere jaren in het eerste elftal van de Roodbaatjes hebben gespeeld.

 

Ik weet dat er op de vrijdagavond van het beroemde Eenrumer kermisweekend  door de jaren heen gevoetbald wordt door oud-Eenrumers die in vroegere jaren in het eerste elftal van de Roodbaatjes hebben gespeeld

logoeenrum                                                                              Kloosterburen

                                                                                                                                                                                                                                     v.v.Kloosterburen

 

 


Deze traditie dreigde echter in het slop te geraken doordat de spelers die daarbij aanwezig waren een respectabele leeftijd hadden bereikt en het niet meer op konden brengen om de kicksen aan te trekken. Zelf heb ik ook het genoegen gehad om enkele keren aan dit evenement van twee keer drie kwartier mee te mogen doen. De derde helft was echter de belangrijkste gebeurtenis op die vrijdagavond en mondde uiteraard uit in een bezoek aan de kermis, dat de nodige nostalgische gevoelens en sterke verhalen bij de oud-voetballers opriep. Als ik dit zo schrijf gaan mijn gedachten terug naar Anno Bloem, de veelscorende spits, waar ik jarenlang in de jeugd mee voetbalde, Watze Zwaagman die als centrale verdediger over een geweldige trap en dito sliding beschikte of aan Piet van der Scheer de specialist in het mensen uit de wedstrijd praten. Mooie tijden die helaas achter ons liggen maar die je niet gauw zult vergeten. Die tijden zijn nu een beetje terug gekeerd met de wedstrijd tussen  "Old Ainrom tegen Old Klooster"

Bij beide teams deden de nodige coryfeeën uit een nog niet zo lang geleden mee zoals bij Eenrum  mannen als Edwin Bolt, Wim Zorge, Reinder Wierenga en Ard Torrenga . Aan de kant van Kloosterburen zullen Ron en Hans Bolt, Wim Vos en Jos Korhorn wel van de partij zijn geweest dacht ik zo maar want hoe gek over dit ,duel van het jaar” viel weinig in de landelijke dagbladen te lezen. Ik wist dat het duel gespeeld werd dus maar op zoek naar iets wat op een beetje informatie leek wat dit duel betrof. Op de site van de v.v. Kloosterburen werd ik op mijn wenken bediend wat de informatie betrof. Ik vond er twee verslagen over en rond het duel der giganten uit een grijsverleden in Eenrum. De verslagen zijn op een manier geschreven die met een hoeveel zout ter grootte van de Boneville-zoutvlakte in Amerika gelezen moet worden moet ik er even nadrukkelijk bij zeggen. Maar ze zijn te leuk en hebben voor sommige voetballiefhebbers ook nog groot nieuws ook, om ze niet te plaatsen. Daarom veel leesplezier met twee bijzondere maar mooie verslagen

Deel 1

Op vrijdagavond 20 augustus 2010 dienden de Ron Bolt All Stars aan te treden tegen de oudgedienden van de VV Eenrum. Doel van deze titanenstrijd was om de Eenrumer Kermis op te leuken, maar helaas was de grootste attractie van Kloosterburen afwezig.

Zijn naam: Hans Baarslag
Zijn kwaal: Jicht

Jicht, een van oudsher bekende ziekte, wordt gekenmerkt door aanvallen van hevige, meestal monoarticulaire artritis in samenhang met een stoornis in de stofwisseling van urinezuur. De formele medische term luidt dan ook artritis urica. De term primaire jicht wordt gebruikt voor die gevallen waarbij de verhoging van het urinezuurgehalte in het bloed (hyperuricemie) te wijten is aan een hereditaire stoornis van het urinezuurmetabolisme, waarschijnlijk op een enzymatische basis. In deze gevallen, die het merendeel van de jichtpatiënten vertegenwoordigen, is er een frequent familiair voorkomen van de ziekte en vindt men een verhoogd voorkomen van hyperuricemie bij verwanten. Uiteraard is dit niet van internet gehaald, maar behoort gewoon tot de algemene kennis van een ingezetene der Nederlandse Staat.
Na een liesbreuk, ontstoken aambeien, obstructie in de endeldarm, gescheurde enkelbanden, endorfine obstipatie, persoonlijkheidsstoornis en meerdere pre-ejaculaties tijdens de wekelijkse douchesessies van het 3e elftal, vond mijnheer Baarslag. het nu dus tijd voor JICHT. En zonder specifieke doelgroepen te willen beledigen, heeft voetbalminnend Kloosterburen een toepasselijke naam bedacht voor dit sujet: Jicht-Nicht. Mijnheer Baarslag. is meer dan trots op zijn ziekte, want op het Sarah-feestje van een van zijn dorpsgenoten te Kleine Huisjes afgelopen zaterdag liet hij plm. om de 36 seconden een bierglas vallen om nog meer aandacht te vragen voor zijn situatie. Kortom, een huilende vijftigjarige een verpest feest, dertien gewonden door de glasscherven en uiteindelijk bier uit plastic bekers van Stavasius te Leens. Gelukkig kon zijn favoriete zwager Harry Reitsma erger voorkomen door te vermelden dat zijn huis weer eens hinder ondervond van lekkage en sommeerde hem thuis poolshoogte te nemen. Uitleg: mijnheer Baarslag. heeft al zes jaar last van lekkage thuis en heeft inmiddels voor € 5126,43 een nieuw dak, nieuwe dakgoten, lood en laminaat aangeschaft, maar achteraf bleek het te gaan om een openstaand dakraam…….

…….De wedstrijd was overigens enerverend. Kloosterburen onder de bezielende leiding van een aantal youngsters (Jeroen, Marco) en verder een schat aan ervaring in de gelederen. Zo lieten Bob Bolt, Jan Bos, Klaas Werkman, Frans Haring, Klaas van der Zweep, Henk Korhorn, Kor Stok, Wim Bolt, Ite Mulder en Marinus Halsema zien het spelletje nog niet verleerd te zijn en speelden als in hun beste dagen. Eenrum werd dan eerst wel overlopen, maar herpakte zich keurig. Hiervoor verantwoordelijk waren Geert en Sicco Schut (tweelingbroers), die de lakens uitdeelden in een verrassende 1-3-4-2-1 opstelling. Na een ruststand van 1-0 in het voordeel van Kloosterburen, werd de strijd afgesloten met een keurige eindstand van 2-2. Alle 4 goals werden gescoord door Reinder Wierenga, die nu eenmaal een verleden bij beide clubs heeft. Hij loste het keurig op door al deze 4 ballen in eigen goal te scoren. De wedstrijd werd overigens geleid door een ander persoon met een dubbel verleden bij de beide clubs en tevens auteur van dit verslag. Zonder de auteur op de borst te willen kloppen, maar Luuk Korhorn heeft nog een zeer lange weg te gaan, wil hij de beste scheids uit de historie van Kloosterburen worden. Daarvoor heeft de auteur een te grote indruk achtergelaten op het Eenrumer Sportcomplex.

Overigens waren de Ron Bolt All Stars zeer gehandicapt (net als Hans Baarslag.), want het loopwonder Jos Korhorn bleek in Loosduinen te zijn om het daar in zijn eentje op te nemen tegen de SV Loosduinen. Zie verder uitgebreid verslag “Het Loosduinen Weekend”.
Mijns inziens een zeer minne streek om Jos daar in zijn uppie heen te sturen……. Excuses daarvoor Jos !

Na de gespeelde wedstrijd werd het Eenrumer gerstenat getest en werd er verder gefeest tot in de kleine uurtjes. Memorerend dat het zonder Hans Baarslag ook wel gezellig was, en wel zo veilig onder de douche, gleed een zeepje van de Coop langzaam richting het doucheputje ……..

Geschreven door: Harry Reitsma

 

Deel 2

Jos Korhorn kwam in deel 1 al even voorbij maar een van de betere voetballers schreef zelf op een zeer ludieke wijze over zijn afwezigheid in dit duel als speler en heeft aan het slot een nieuwtje. 

JOS_IN_BLOEMEN

De over een rentree nadenkende Jos Korhorn tussen zijn nieuwe Hobby

 

Men dacht dat ik in Loosduinen zat, maar dat was niet geheel en al waar. Natuurlijk vond ik het een minne streek dat men mij naar Haagse Dreven had gestuurd, maar gelukkig kwam ik ter hoogte van het Terbregse Plein achter de grap die men met mij had uitgehaald. Ik was derhalve op tijd terug in het door Marinus Halsema. bestuurde buurtschap ten oosten van Kloosterburen. Ik wist dat in Eenrum de kermiswedstrijd zou worden gespeeld, maar helaas had Ron Bolt mij niet uitgenodigd en dus had ik geen verplichtingen. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en daarom ben ik op een ploffiets van een bevriende buurtgenoot, Dhr. Ite Mulder, naar Eenrum getogen om de wedstrijd te aanschouwen. Ik besloot om volledig incognito te gaan en daartoe had ik enige begonia’s uit mijn zo langzamerhand enorme verzameling gehaald, waarmee ik mij uitstekend kon verbergen. Ik kon via het rennerskwartier van de motorraces ongehinderd richting het veld van Eenrum lopen, waarna ik mij tussen de bosjes vleide achter het doel.

De wedstrijd was uitstekend te volgen en ik moet zeggen dat in het verslag wat inmiddels over deze wedstrijd is gemaakt toch enkele onvolkomenheden zijn geslopen.
Het lijkt wel of scribent/pennenvruchtenlaar van dit epistel helemaal niet aanwezig is geweest bij de wedstrijd. Vanzelfsprekend was ik het wel eens met het eerste gedeelte van zijn stuk, maar t.a.v. de wedstrijd wil ik toch het een en ander toevoegen.
In het begin van de wedstrijd leek Kloosterburen over Eenrum heen te walsen, want al snel maakte Marco Reitsma 0-1 met een intikkertje. Marco snuift op dit moment eventjes aan wat Groninger Jongens, maar lijkt weer klaar voor een rentree. Hij is nu natuurlijk wel ex-lid en dat geldt ook voor Jeroen Remijn die voornamelijk in Zwolle verblijft. Hopelijk vinden deze jongens de weg weer terug als dat tot de mogelijkheden behoort.

Evenals Kloosterburen bestond ook Eenrum uit een mengelmoes van jong en oud tot zeer oud-Kloosterburen liet zich wat in slaap sussen, want ineens kwam Eenrum door wat onoplettendheid op een 2-1 voorsprong. De zeer oude, maar toch nog wel krasse, Ed, Schepnet” Tammens liet zich twee keer verrassen.

In alle gevallen was Reinder Wieringa niet bij de doelpunten betrokken, dus dat is bij dezen rechtgezet. Toch moet worden opgemerkt dat dezelfde Wieringa nog een topfitte indruk maakte, hij zou dan ook een prima aanwinst zijn voor een van de seniorenelftallen van Kloosterburen. Aanmelding kan geschieden bij mw. A Reitsma!
Wel liep Wieringa enkele keren de scheidsrechter voor de voeten evenals de ook weer volledig herstelde voorstopper Eise “Opziet” Halsema. Hansje Bolt, kunstschilder te Kloosterburen, liet nog maar weer eens zien nog steeds een swingende rechtsbuiten te zijn, maar tot aan de rust bleef het bij 2-1. Wel waren er aan beide zijden nog enkele kansen, maar die werden niet benut of werden verijdeld door de keepers.

In de tweede helft was lange tijd sprake van een gelijkopgaande wedstrijd. Het bleef erg sportief en de prima leidende, voor mij onbekende, scheidsrechter had het erg gemakkelijk. Kloosterburen had een goed bezette reservebank en o.a. Wim Vos, Ron Bolt kwamen in het veld en het was Ron Bolt die met een prima kopbal de 2-2 scoorde.
Daarbij bleef het en eigenlijk vond iedereen dat de juiste uitslag.

De heren wilden geen penalty’s meer nemen en ik had het gevoel dat men dat niet durfde. Het publiek vroeg er herhaaldelijk om, maar dat vond geen gehoor. Vanzelfsprekend kon ik niet aan de nazit en het feestgedruis deelnemen, maar ik besloot wel om mijn schuilplaats te verlaten en mij wat dichter in de buurt van de kantine neer te vlijen. Zodoende kon ik het een en ander aanschouwen. Helaas kan ik hier geen verslag van doen. Gezellig was het echter wel en ik weet ondertussen zoveel van de heren oud-voetballers dat men mij gerust eens mag bellen om een kleine donatie te doen, zodat ik mijn mond er verder over dicht houdt.

Ik wil benadrukken dat het zeker niet mijn bedoeling is om iemand onder druk te zetten, maar enige financiële bijstand voor mijn begoniaverzameling is op zijn plaats. Rest mij U nog te vermelden dat ik mij mogelijk weer ga aanmelden bij de VV Kloosterburen.

Vriendelijke groet,
Jos Korhorn (Bliksemschicht oet Rieg)

ps. bijdrage(red.)