Het amateurvoetbal schreeuwt om een ‘wintertransferwindow’

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dat er in voetballand wonderland met twee maten gemeten wordt is geen nieuws. Daar hoef je alleen maar voor naar de verschillen in strafmaat te kijken die er zijn tussen de profs en amateurs. Maar er zijn meer verschillen waar je van denkt, wat is dit voor poppenkast.
Johan Staal
Bij het aangluren, want veel meer is het tot nu toe niet, van de doordeweekse wedstrijden op FOX komen ook de voorbeschouwingen en analyses in beeld. Voorbeschouwingen en analyses die deze week maar over een ding gaan, het aankopen van spelers of het vertrek van spelers. Tot 1 februari hebben we namelijk nog te maken met de ‘wintertransferwindow’. Een gedrocht volgens velen waar een ander over brult dat het een uitkomst is. Clubs in de problemen zien het als redmiddel om de selectie te versterken waar een ander vreest dat een of meerdere bepalende spelers nog worden weggetrokken.
Hoe anders is het in het amateurvoetbal. Daar is een tussentijdse overstap bijna niet mogelijk. In het amateurvoetbal heeft een vereniging niet de mogelijkheden om zijn 1e selectie tussentijds te versterken. In het amateurvoetbal heeft een speler/speelster weinig kans om op een beslissing terug te komen of tussentijds een stapje hoger te maken. Ergens is dat vreemd want er bestaat een gezegde, gelijke monniken, gelijke kappen. Waarom gooit men de maand januari ook niet ‘los’ in het amateurvoetbal. Dat zou direct een mooi reden zijn om in de eerste maand van het jaar een winterstop in te voeren. Natuurlijk zullen er zijn die het waanzin vinden. Maar we weten allemaal dat er zijn die de mazen in het net wel weten te vinden. Die weten wat er moet gebeuren om iets te bereiken wat een ander niet weet te bewerkstelligen. Daarom ben ik voor een ‘wintertransferwindow’ in het amateurvoetbal. Dan zijn we direct af van het mistige gedoe waarbij clubs, spelers en speelsters zich in rare bochten moeten wringen om hun doel te bereiken. Daarom een maand open en transparant zijn waarin iedereen zijn ‘ding’ kan doen. En ook niet onbelangrijk, het zorgt in een verder stille maand voor wat reuring in de ‘tent’.