Voor de consuls is er een mooie taak weggelegd.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Consuls die bij de voetbalverengingen of gemeenten zijn aangesteld kunnen zich dit weekend ‘onsterfelijk’ maken door eens goed te luisteren naar verenigingen die door de KNVB worden gedwongen om in actie te komen.
Johan Staal
Op vrijdag 22 januari was daar rond de middag eindelijk het verlossende woord van de KNVB. Waar iedereen in voetballand wonderland een algehele afgelasting verwachtte besliste de bond anders. Er volgt dit weekend geen algehele afkeuring we laten de keuze aan de consuls was de mededeling  waarmee de KNVB lekker gemakkelijk voor zijn verantwoording wegliep. De sociale media werd vanaf dat moment aardig gevuld met commentaren. Waar de een heerlijk sarcastisch was ontplofte een ander bijna van woede. Iets waar ik mij wel iets bij kan voorstellen. Op alle trainerscursussen vanuit de KNVB wordt het er in ‘geramd’ dat een goede voorbereiding het halve werk is. In aanloop naar een nieuw seizoen wordt nog steeds geadviseerd om een voorbereidingsperiode van zes weken in acht te nemen. Dat dit niet altijd lukt doordat we in Nederland met een gespreide zomervakantie te maken hebben is een ander verhaal. Daar zit nu voor de meeste trainers/begeleiders van vooral de clubs in Groningen de kneep. Die hebben de laatste weken in veel gevallen ergens in een zaal wat kunnen doen of in het  ergste geval in een gymzaaltje lopen knoeien. Iets wat niet te vergelijken is met een buitenactiviteit. Iedereen die weleens op een loopband actief is geweest weet dat het buiten lopen vele malen intensiever is. Dan heb je met totaal andere omstandigheden te maken. Dat was een van de argumenten die men ook had om de beslissing van de bond als een blamage te zien. En een blamage van een organisatie die ‘gewoon’ zijn eigen koers vaart en schijt aan zijn leden heeft. Competitievervalsing werd al vaker genoemd. Er zijn trainers die als ze aan de maand april denken s’ nachts badend in het zweet wakker worden. Dan denken aan wat  ze te wachten staat omdat ze nu al dat ze vier duels achterlopen en februari en maart nog moeten komen. Maar ook daar heef de KNVB geen boodschap aan. In het Pinksterweekend moet de reguliere competitie klaar zijn. Een keer twee weken aan de competitie vastplakken omdat de weersomstandigheden niet meewerken is bij de grootste sportbond van Nederland geen thema.
Ik heb een consul een aantal jaren van dichtbij meegemaakt. Een consul die weleens wilde luisteren naar de belangen van de club waar hij de velden van moest keuren. Dan werd er weleens een duel afgekeurd omdat het de trainer beter uitkwam. Dat zouden de consuls dit weekend ook moeten doen. Er is bijna geen club die normaal heeft kunnen trainen of een oefenduel heef kunnen spelen. Ik vind dat als de bond de verantwoording bij consuls legt ze deze  ook moeten pakken. Ik weet dat GRC Groningen en SIOS vandaag,zaterdag 23 januari, graag willen voetballen. Wanneer een van de velden Corpus den Hoorn dat toelaat kunnen ze dus spelen. Maar er zijn zat verenigingen die door het niet kunnen trainen anders denken. Daar moet je als consul naar durven luisteren. Dan moet je in mijn ogen het clubbelang zwaarder laten wegen dan het eigenbelang van de bond. Als ik consul was wist ik het wel. Als mijn club, consuls zijn vaak als vrijwilliger bij de club betrokken, niet of nauwelijks had getraind werd er dit weekend niet gevoetbald.