Harris

Geschreven door Thijs Rietvoort op . Geplaatst in Columns

Misschien kwam het doordat er geen zak gebeurde. Misschien was het omdat ik anders nooit anderhalf uur lang naar een wedstrijd van FC Groningen kijk. Misschien was het een vlaag van valse nostalgie. Maar ineens, tussen een ingooi en een balletje breed, viel zijn naam vanuit het niets op mijn tong. Harris. Harris Huizingh.

image 2015 12 11 1
Zijn naam moet jarenlang ergens in een stoffig kamertje van mijn achterste hersenkwab hebben gezeten. Nooit dacht ik eraan, nooit noemde ik 'm, nooit hoorde ik 'm. Tot donderdagavond dus.
De rest van de Europa League wedstrijd kon ik alleen nog maar aan Harris Huizingh denken. Harris, de man met de mooiste Groningse kop uit de lange historie van mooie Groningse koppen.
Hugo Walker
Uit de tijd dat voetballers nog op zwarte schoenen speelden omdat er maar één kleur beschikbaar was. En met een kapsel dat gewoon eens in de zoveel weken werd bijgeknipt door moeder de vrouw, en niet door een zelfbenoemde haarkunstenaar die achtennegentig euro vijfennegentig rekent voor een unieke haarbeleving en een ananas op je hoofd.
Harris, dat is met je bord op schoot om zeven uur naar Studio Sport kijken. Harris, dat is Hugo Walker die "Gaan we kijken of  hij ook een linker heeft - hééééft-iéééééé!!!" schreeuwt. Harris, dat is Mariano Bombarda, Michel Boerebach, Eric van der Luer, René van Rijswijk en Juul Ellerman en daarna de gebroeders Willemsen in een crossmotor met een zijspan.
Harris. Man o man, Harris. Ik zou een moord doen voor een paar Harrissen in de eredivisie. Mannen die "Grmbl" in de camera zeggen als ze wordt gevraagd of ze blij zijn met de drie punten. En die nog gewoon twee handen in de lucht steken als ze hebben gescoord in plaats van een minutenlange toneelvoorstelling na een intikker.
Wereldkampioen vissen
De rest van de wedstrijd heb ik me vermaakt met Harris-googelen. Want Harris bestaat nog steeds, beste mensen. Hij werkt als administratief medewerker bij de regiopolitie Drenthe en is wereldkampioen vissen geweest. Dat beeld van Harris langs de kant van een sloot, urenlang starend naar een dobber in het water: daar word ik heel blij en rustig van.
Maar het beste nieuws dat ik kon vinden was dat Harris Huizingh niet verloren is gegaan voor het voetbal. Hij is trainer. Eerst van SV Mussel, toen van SJS en tegenwoordig van VV Valthermond. Met die club werd hij afgelopen seizoen kampioen in de derde klasse D. Je moet het maar doen.
De wedstrijd eindigde in een troosteloze 0-0 tegen Braga. Na afloop zei van der Looi dat die trots was op de strijd die geleverd was. Die trainer was Erwin van de Looi. Ambitieus, kundig, zakelijk - je kunt op je klompen aanvoelen dat-ie over een of twee jaar naar een grotere club gaat. Maar dat is geen ramp.....Ik weet wel een opvolger.