Jeugd uit Ulrum en Zoutkamp, Maak er zaterdag wat moois van..

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dit weekend staan er op het Hogeland een aantal mooie derby’s op het programma waar je als voetballiefhebber blij van wordt. Derby’s die je terug doen denken aan vroeger, toen er misschien wel precies als nu weken over de derby werd gesproken.
Johan Staal
Toen ik vanmorgen naar het programma van het komend weekend keek  kwam ik in het Ommelander Courant-gebied een paar aardige derby’s tegen. VIBOA-SV Bedum, VVSV’09-Zeester en Kloosterburen-Warffum zie ik als drie mooie derby's waarbij de derby tussen VVSV’09 en Zeester helemaal een echte is. Niet om de andere twee duels tekort te doen maar het duel in Ulrum is er eentje in de categorie IJsselmeervogels-Spakenburg om een beetje in de buurt van vis te blijven. Want de sportieve rivaliteit is groot tussen beide dorpen. Toen het programma deze zomer bekend werd gemaakt werden 12 december 2015 en 23 april 2016 in Ulrum en Zoutkamp direct met rood  omcirkeld. Dat waren de zaterdagen dat het eerst in Ulrum en later in het seizoen in Zoutkamp moest gebeuren. Een  echte derby,  en wat waren ze vroeger mooi wat hoop ik zaterdag in Ulrum niet anders zal zijn. Als Eenrumer bestond er vroeger maar één echte derby en dat was tegen Hunsingo. We speelden uiteraard ook tegen Zeester, Kloosterburen, FC LEO, CSB en Marcia maar dat waren, althans in onze ogen, geen echte derby’s. Waar het verhaal vandaan komt weet niemand denk ik maar er bestond een beeld dat beide dorpen elkaar niet echt lagen. Iets wat in de ‘veldslagen’ van vroeger terugkwam. Veldslagen waarin spelers en publiek na afloop weleens met elkaar op de vuist gingen. Als jochies van rond de tien jaar gingen we uiteraard mee naar Winsum. Je favorieten aanmoedigen hoorde er bij en dan kreeg je taferelen als deze mee. Volwassen mannen die dolgelukkig waren als de ‘vijand’ verslagen werd wat in Winsum of in Eenrum, net wie van de twee er won, vaak aardig gevierd werd. Het jaartal ben ik even kwijt maar nooit meer vergeet ik een duel tussen Hunsingo en Eenrum dat door ‘ons’ met 0-1 werd gewonnen. De winnende goal kwam op naam  van Piet Breeksema, die een paar jaar later helaas verdronk bij het schaatsen. Die middag was Piet onze held want zijn doelpunt zorgde dat wij als ‘baldadige’ jeugd per fiets door Winsum trokken om onze blijdschap te tonen. Ik kan iedereen verzekeren, dit werd niet door iedereen in Winsum ‘leuk’ gevonden.

Dit soort taferelen verwacht ik zaterdag niet in Ulrum want tussen een derby van toen en nu zit een wereld van verschil. Binnen de teams zal het nog wel leven maar de jeugd van nu gaat daar anders mee om. Die gaan misschien wel niet op de fiets vanaf Zoutkamp naar Ulrum om hun favorieten aan te moedigen. Iets wat wel mooi zou zijn. Een colonne jongens met vlaggen en spandoeken op weg naar Ulrum waar ze worden opgewacht door de jeugd van VVSV’09 om er samen qua sfeer een mooie derby van te maken.