Mijn moment van het weekend: Noppen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Bijna bij ieder duel waar ik voor de Ommelander Courant aanwezig ben gebeurt er wel iets wat het schrijven van een artikel waard is. Iets wat ik vanaf nu wat vaker met de bezoekers van Puurvoetbalonline wil gaan delen.
Johan Staal

Op zaterdag 28 november was een dag die voor mij in het teken stond van het wel of niet doorgaan van het duel Rood Zwart Baflo-Noordpool. Het namelijk aardig wat geregend in de dagen daarvoor en de kans was aanwezig dat er in Baflo niet gevoetbald kon worden. En mocht het duel wel doorgang vinden dan zou het veld moeilijk te bespelen zijn. Tegen elf uur kwam er witte rook uit Baflo. Het duel Rood Zwart Baflo- Noordpool ging definitief door.

Rond half twee liep ik over het hoofdveld in Baflo en bedacht mij, dit is een veldje voor 13 voor en 16 achter en voor de keepers 16/16. De kenners onder ons weten wat hier bedoeld wordt. Dat staat voor de lengte van de noppen die je nodig bent op een veld zoals in Baflo. In het duel tussen de Bafloërs en de gasten uit Uithuizen gebeurde het met regelmaat dat een speler onderuit ging. Toen ik zag waar het merendeel op voetbalde verbaasde mij dat niet. De meeste spelers liepen op voetbalschoenen die op een kunstgrasveld niet zouden misstaan waar je op een door de regen zwaar geworden veld niks aan hebt. Niet alleen verbaasde ik mij over de ‘schoenenkeuze’ van de spelers. Er waren meer die niet begrepen dat je als voetballer geen tweede paar in je tas mee had genomen. Iets wat vroeger de normaalste zaak van de wereld was. Je had een paar ‘rubbers’ en een paar met schroefnop voor de natte periode. Die tijden zijn veranderd zag ik zaterdag waar ook in Baflo de kleurencombinaties belangrijker leken te zijn dan het type nop waar op gespeeld wordt. Maar eigenlijk kun je dat de huidige generatie voetballers niet eens kwalijk nemen. Veel voetballers kopen hun schoeisel via internet of in een sportwinkel waar het advies wat je krijgt niet altijd de juiste is. Iets wat logisch is want het verloop onder winkelpersoneel mag groot genoemd worden. Maar terug naar het veld in Baflo waar sommige spelers wel moeten hebben gedacht dat ze op een skipiste in Oostenrijk stonden in plaats van op een kleiveld in Noord-Groningen. Ik vond dat mijn moment van het weekend omdat ik langs de kant hoorde, dat heeft ook met hoe je het voetballen beleefd te maken. Twee paar schoenen was de normaalste zaak ter wereld. En ik moet zeggen, met die opmerking was ik het helemaal eens.