Je bent pas schuldig als iets is bewezen maar als amateurvoetballer niet.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Binnen de voetbalwereld wordt er op het gebied van schorsingen heel duidelijk met twee maten gemeten. Waar een speler in het betaald voetbal die beroep aantekent tegen een rode kaart gewoon mag blijven voetballen wordt een amateurvoetballer altijd een wedstrijd geschorst.
Johan Staal
We hebben er op Puurvoetbalonline al vaker over geschreven. Het is te belachelijk voor woorden dat er verschillende regels gehanteerd worden waar het gaat om beroep aan te tekenen tegen een rode kaart. Als er in het betaald voetbal rood wordt gegeven en club of speler tekent beroep aan mag de zondaar gewoon spelen. Doet dezelfde situatie zich voor in het amateurvoetbal volgt direct een uitsluiting voor één duel. Als je daar eens goed over nadenkt, en soms doen mensen die niet tegen onrechtvaardigheid kunnen dat, weet je het bijna zeker. De amateurvoetballer/ster wordt besodemieterd waar hij of zij bijstaat. Die worden bij voorbaat al gestraft voor iets waar misschien helemaal geen sprake van is.

Nu is het in het amateurvoetbal ook lastig te bewijzen dat je iets niet gedaan hebt. Waar er in het betaald voetbal namelijk wel heel veel camera’s rond de velden staan is dat in het amateurvoetbal maar mondjesmaat. Maar ze zijn er wel, de voetballiefhebbers/elftalleiders/ tv-programma’s, die beelden maken van amateurwedstrijden. Dan wil het weleens gebeuren dat er aan een scheidsrechter gevraagd wordt of hij beelden wil bekijken wat betreft het geven van een rode kaart. Iets wat ook binnen het betaald voetbal veelvuldig gebeurt. Dan wil er weleens een andere mening volgen uit de mond van de scheidsrechter. Een mening van, misschien was een gele kaart ook wel voldoende geweest.

We horen nooit anders dan dat een scheidsrechter in een seconde een beslissing moet nemen. Dat is verdomd lastig in zowel het betaald als amateurvoetbal. Dan kan het gebeuren dat je er naast zit en wat vervelend maar niet echt erg is. Wie werkt maakt fouten wordt er namelijk gezegd. Zo stapte scheidsrechter Siemen Mulder in de rust van het duel Cambuur-AZ de kleedkamer van de thuisploeg in om te zeggen dat hij een handsbal van een AZ-speler, waaruit werd gescoord, niet had kunnen zien. Dat getuigt van klasse en moed om een ‘fout’ te erkennen. Daarom moeten ook arbiters in het amateurvoetbal ook openstaan voor bewegende beelden en niet denken dat ze de almachtige zelf zijn. Met het ‘dom’ aanvinken van een code helpen ze in sommige gevallen een speler aan een wekenlange schorsing die echt nergens op gebaseerd is. Maar helaas lopen er rond die denken dat zij geen fouten maken en dat een ander het altijd fout ziet. Iets wat door de tuchtcommissie van de KNVB, die toevallig deze week weer met het blauwe kaart verhaal voor goed gedrag kwam opdraven, ook als zodanig wordt gezien. Iets wat vreemd is als je weet dat je volgens het wetboek van strafrecht pas schuldig bent wanneer iets bewezen is.