Een rapporteur ‘veiligheid en ordebewaking’ moet zich durven melden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

FC LEO staat er na het duel tegen Kollum goed op bij de KNVB. De rapporteur die kwam kijken of het bier wel in het plastic verpakt was, de gehaktballen wel warm waren en de grassprieten groen vond niets wat er niet klopte in Leens.
Johan Staal
Uit bovenstaande blijkt dat ik niet zoveel heb met de heren rapporteurs die kijken of alles wel klopt bij de amateurclubs waar doorgaans geen honderden bezoekers het complex onveilig maken. "Dit is allemaal overgewaaid uit andere delen van Nederland", was datgene wat ik vaak hoor op de complexen waar iedereen zijn best doet om maar niet in de fout te gaan. Maar FC LEO kwam uitstekend voor de dag bij de rapporteur die zich voor aanvang keurig kwam melden in de bestuurskamer. Een actie waar dhr. De Boer een compliment voor verdient omdat veel van zijn collega’s dat juist ‘vergeten’. Die komen onopvallend naar een complex in de hoop, althans dat beeld leeft er een beetje, dat ze wat onregelmatigheden kunnen constateren. Iets wat bij veel verenigingen voor irritatie zorgt want vaak zijn dat de mannetjes die clubs een hak zetten. Ooit was ik bij een duel waar nog geen twintig bezoekers bij aanwezig waren. Ergens in een van de hoeken van het hoofdveld stonden twee bejaarde voetballiefhebbers aan de binnenkant tegen het hekwerk aangeleund. Een lekkere steun in de rug voor twee lichamen die zo te zien voldoende lichamelijke arbeid hadden verricht. Het was nog in de periode dat de rapporteurs net met hun activiteiten begonnen en clubs zeker niet werden geïnformeerd over hun komst. Later hoorde ik iets over een boete van 100 euro waar misschien wel een waarschuwing aan vooraf is gegaan. Veel geld voor een kleine vereniging waar supportersrellen bijna even zeldzaam zijn als dat FC Groningen een uitduel wint.
Ordebewakers.
Uit het verder prima rapport kwam ook naar voren dat het in de derde klasse niet verplicht is dat verenigingen over eigen ordebewakers beschikken. Een opmerking die ik eerlijk gezegd te lachwekkend voor woorden vind. Bij een gemiddelde wedstrijd in het amateurvoetbal heb je altijd een parkeerplaats wat betekent dat het bordje ‘uitverkocht’ in de kast blijft liggen. Er komen geen honderden bezoekers af op duels als FC LEO-Kollum of Hunsingo-ASVB. Rond de honderd toeschouwers komen er en die, zoals zaterdag in Leens, een prima middag hadden. Uiteraard waren de gasten iets minder blij met de arbiter maar dat kwam doordat hun favorieten niet dat lieten zien wat de supporters graag hadden gezien. Ik mocht het rapport lezen en vond het precies zoals het was, FC LEO had zijn zaakjes prima voor elkaar maar wat ook geldt voor alle andere verenigingen. Daarom vond ik het na acht seizoenen als verslaggever langs de lijn vreemd dat ik op zaterdag 17 oktober voor de eerste keer een KNVB-rapporteur van de afdeling ‘veiligheid en ordebewaking’ tegen kwam want waar waren ze dan in de ruim vierhonderd duels die ik als verslaggever heb gezien?