Het feest is weer begonnen!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

 

 

Het voetbalseizoen is weer van start gegaan wat de eredivisie betreft en ook de amateurverenigingen zijn aan de voorbereiding voor het komende seizoen begonnen.

Het voetbalseizoen is weer van start gegaan wat de eredivisie betreft en ook de amateurverenigingen zijn aan de voorbereiding voor het komende seizoen begonnen.

Het betaalde voetbal is echter op een speciale manier gestart en iedereen die de berichtgeving in de diverse media een beetje heeft gevolgd weet waar ik op doel. Een groot aantal clubs, vooral in de volgende week van start gaande Jupiler League mogen met een negatief punten saldo beginnen. Om even in banktermen te spreken, die staan in het rood” Maar nog schrijnender is het dat maar vier clubs in het betaalde voetbal echt gezond zijn en 32 niet. Dit kwam ook een paar keer aan de orde in het programma van Wilfred Genee, Rene van der Gijp en mijn idool Johan Derksen. Iedereen mag van hem vinden wat hij of zij wil maar ik vind Johan Derksen, net als Rene van der Gijp als analist, geweldig. Derksen gaf  een paar keer aan dat veel clubs ver boven hun stand leven en het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Eerst werd er wat lacherig over gedaan tot de KNVB openheid van zaken gaf en iedereen Derksen gelijk moest geven. De goed ingelichte hoofdredacteur heeft trouwens nog een stokpaardje waar hij in mij een medestander heeft. Johan Derksen ergert zich al tijden aan de, zoals hij dat zegt, voorgekauwde teksten die de tegenwoordige voetballers steeds weer afdraaien. Nu kan ik mij voorstellen dat tijdens een WK spelers weleens moe van al die journalisten worden die steeds dezelfde vragen stellen.

Maar dit geldt toch niet als je als voetballer van bijvoorbeeld AGOVV of jeugdspeler van Excelsior voor een interview gevraagd wordt. Dan mag je toch aannemen dat iemand een beetje te vertellen heeft. Dan mag je ook verwachten dat een kritische vraag eerlijk beantwoord wordt en niet met: ,Ik ga mijn voeten laten spreken wat een kreet was die Royston Drenthe er uit gooide toen hij bij Real Madrid buiten de basis viel. Of Ismail Aisati die nu al een paar jaar roept dat het de keuze is van de trainer dat hij niet speelt. Om te snappen dat het niet zijn keuze is hoef je niet gestudeerd te hebben. Dat weet zelfs iemand die denkt dat voetbal op een tafeltennistafel gespeeld wordt zelfs. Dit soort teksten krijgen ze volgens Derksen, en ik ben het met mijn idool eens, voorgelegd tijdens de mediatrainingen die bij alle BVO, s gegeven worden. Daar leren jonge voetballers wat ze wel maar zeker niet tegen journalisten mogen zeggen.

Derksen noemt dat ze dan monddood gemaakt worden maar zover wil ik niet gaan maar triest is het wel. Natuurlijk weet iedereen dat Aisati zijn trainer, Martin Jol, een klootzak vindt want als voetballer wil je spelen. Maar hij mag dat niet zeggen van de club. Gregoor van Dijk is ook een verhaal apart. Een mondige speler en een goede voetballer. Kon niet door een deur met trainer Du Chatinier en vertrok naar Cyprus waar het geld en het weer goed schijnt te zijn. Maar hij moest een papier ondertekenen dat hij zich niet negatief over de trainer en de club zou uitlaten. Zo kan ik uren doorgaan maar moest ik aan het interview denken dat ik voor de Ommelander Courant mocht maken met Louwe van der Horn dat maandag 9 augustus te lezen zal zijn.

Ik ben pretendeer absoluut niet dat ik journalist ben maar ik snap wel dat niet alles wat deze markante persoonlijkheid mij vertelde in de krant terug te lezen moest zijn. De redactie van de Ommelander Courant: Erik, Hielko, Peter, Nanko en Hans maken dat ook vast geregeld mee en die begrijpen dat natuurlijk ook.

Daarom is het betaalde voetbal zijn charme steeds meer aan het kwijt raken want mensen tegen zichzelf in bescherming nemen is een taak van de journalist want het moet spelers van betaalde verenigingen mogelijk gemaakt worden om soms gewoon te zeggen wat ze denken want volgens mij leven we nog steeds in een democratisch land. Waarbij het van de klasse van de beroepsmatige journalist af hangt wat hij daar mee doet.