Zou er een scheidsrechter zijn die dit zou durven.....

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vanaf morgen, zaterdag 3 oktober is het de week van de scheidsrechter die tot en met zondag 11 oktober duurt. Een week van respect, begrip en hopelijk een aanwas van nieuwe leden zo viel in de nieuwsbrief van de COVS afdeling Groningen en omstreken te lezen.
Johan Staal
De week van de scheidsrechter, een mooi initiatief dat mij deed terugdenken aan twee voorvallen die ik als verslaggever van de Ommelander Courant meemaakte. Het eerste voorval was in maart 2013. Ik was toen op zaterdag 9 maart aanwezig in Feerwerd voor het duel Ezinge-Z.E.C. Het was die dag qua temperatuur niet fijn langs de lijn. Zeg maar gerust, het was stervenskoud. Dik ingepakt stond ik op het sportveld in Feewerd waar ik niet verbaasd was dat er spelers waren die een trainingsbroek/ maillot onder hun sportbroek droegen. Spelers die toevalligerwijs beide terugkwamen van een liesblessure. De sportbroek van de spelers van Z.E.C. was toen nog wit. De lange broek/maillot was zwart van kleur waardoor het feest voor beide spelers niet doorging. De regels van de KNVB stonden dat volgens de referee niet toe. Het moest in dit geval een wit exemplaar zijn. Een zottigheid die ik nog niet eerder had meegemaakt en eerst als een grapje zag. Het bleek echter serieus te zijn. De zwarte trainingsbroek/maillot moest uit wilden beide spelers in actie komen.
Zondag 20 september 2015 was ik als verslaggever aanwezig bij het duel Warffum-SV Bedum. De scheidsrechter had het daar op de bandjes om scheenbeschermers vast te zetten voorzien. De arbiter verbood bandjes die niet de kleur van de voetbalkousen hadden. Wat betekende dat de spelers van Warffum zwarte bandjes moesten dragen en de Bedumers exemplaren van de kleur paars uit de tas moesten trekken. Want zo werd er door de referee verteld, dit waren de regels die door de KNVB waren vastgesteld.
Bovenstaande noem ik een vorm van bekrompenheid maar opeens bedacht ik mij dat de arbiters in deze week van de scheidsrechter zich bij heel veel voetballiefhebbers populair kunnen maken. Want opeens bedacht ik mij dat wanneer ‘slidingbroeken’, bandjes om de voetbalkous en een maillot aan regels gebonden zijn dit ook voor het schoeisel zou moeten gelden. Dus bij een club die rood/zwart als kleuren heeft zijn de voetbalschoenen rood of zwart. Wat bij een club met groen/wit als clubkleur betekent, groene of witte voetbalschoenen. Niets meer zelf kiezen want dat mag bij een ‘slidingbroek, bandjes en maillot immers ook niet. Velen hopen dat de zwarte schoen ooit nog eens terugkomt. Iets wat niet ondenkbeeldig want in de wereld van de mode keert bijna alles terug. Ik zou liegen wanneer ik de terugkeer van de zwarte voetbalschoen niet van harte zou toejuichen. Bij de zwarte voetbalschoen denk ik met plezier terug aan het WK in 1974 en ook het EK’88. Alle spelers binnen Oranje voetbalden toen op zwarte kicksen, waarbij het merk onbelangrijk was. De trainer van Alteveer, René Nijgh, schreef er enkele weken geleden een mooie column over. ‘De voetballers van tegenwoordig zien er uit als een circusartiest. Met schoenen van bijna  200 euro gebeurt het geregeld dat zo’n jongen de bal nauwelijks drie meter recht vooruit kan schoppen,” was een opmerking van Nijgh die zijn column de titel ‘Circus Boltini’ gaf. Het zou een stunt zijn wanneer in de week van de scheidsrechter een arbiter de ‘regel’ van bijpassende slidingbroeken, bandjes en maillots zou doortrekken naar de voetbalschoen. Die zou zeggen, die ‘kermit de kikker kleur’ wil ik niet onder een wit/rood tenue zien of die gele bananen onder je rood/zwart tenue doe je maar op de plaatselijke kermis aan. Natuurlijk weet ik dat dit niet gaat lukken. Maar laten we dan in vredesnaam ook ophouden met ‘piepen’ over de kleur van een slidingbroek, maillot of bandjes zodat we de gemiddelde amateurvoetballer niet op extra kosten jagen. Dit omdat rolletjes schildertape aardig wat goedkoper zijn dan de bandjes in een kleur die voor deze onbenulligheid apart aangeschaft moeten worden.