Verbaas je niet. Verwonder je slechts.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Verbaas je niet. Verwonder je slechts was een uitspraak die ik deze week hoorde over hoe het zelf voetballen tegenwoordig beleefd wordt.
Johan Staal
Als trouwe volger van het amateurvoetbal kom ik tijdens het voetbalseizoen ieder weekend op minimaal twee sportcomplexen. Sportcomplexen waar ik het nodige hoor waar eigenlijk niet veel van naar buiten komt. Veel van wat je hoort moet namelijk ‘off the record’ blijven. Er zijn echter ook onderwerpen waar je van denkt, eigenlijk hebben ze helemaal gelijk. Zo is daar een steeds weer terugkomende irritatie over het gemakkelijk een duel laten schieten. Iets wat veel oud-voetballers, trainers, vrijwilligers en supporters een doorn in het oog is. Een groep die er niets van begrijpt dat een weekendje weg in een voetbalseizoen door velen als heel normaal wordt gezien. Vreemd is dat alle argumenten die genoemd worden om een weekendje weg, familiedag of winkelen te rechtvaardigen bijna alleen binnen de voetbalsport gebruikt worden. Sporten zoals hockey en volleybal kennen dit fenomeen namelijk niet. Daar worden geen duels verplaatst omdat een feestje ter ere van een 80 jarige oma, een aanbieding in de Ikea of een familieweekend er voor zorgen dat een team onvoldoende spelers of speelsters tot zijn beschikking heeft. Dat wordt binnen beide overkoepelende sportbonden simpelweg niet getolereerd. Een tijd terug hoorde ik het verhaal dat een moeder daar tijdens een jaarvergadering van een voetbalvereniging een vraag over had gesteld. De moeder, met twee hockeyende meiden en een voetballende zoon, vond het onbegrijpelijk dat ze precies wist waar en hoe laat haar dochters moesten spelen maar dit bij haar zoon anders was. ‘Binnen het voetballen, doet iedereen maar wat,” was haar laatste opmerking. Die moeder heeft helemaal gelijk. Binnen een bond die als de grootste van Nederland wordt gezien doet iedereen maar wat. Als FC Groningen op verzoek van FOX om 12.30 uur in de Euroborg moet spelen worden er door teams de meest krankzinnige verzoeken gedaan. Om 10.00 uur beginnen aan een wedstrijd van 2x 30 minuten zonder rust om toch maar op tijd in het stadion te zijn is daar nog maar een van. Gewoon niet op komen dagen is ook geen probleem wat vooral in de B-categorie veelvuldig gebeurt. Het bezoeken van duels van FC Groningen gaat bij velen, ondanks dat ze lid zijn van een voetbalclub, voor zelf actief bezig zijn. Als je dat hockeyers of volleyballers vertelt kijken ze alsof ze water zien branden. Ondenkbaar dat zoiets bij ons gebeurd is wat je vervolgens hoort.

Daar mag je op zijn minst verbaasd over zijn. Je mag je er ook over verwonderen wordt er gezegd. Maar wat vreemd is, we doen er niets aan. Niet als bond, club of team. In ieder team zijn er spelers/speelsters actief die zich wel verheugen op een lekker partijtje voetbal. Dan trek je toch een keer je mond open zou je denken. Ook als club kun je van je laten horen. Als vereniging wil je toch niet steeds horen dat een van je teams weer niet is komen opdagen omdat je leden andere ‘verplichtingen’ prevaleren boven het voor hun club uitkomen. Over de KNVB hoeven we het in deze bijna niet te hebben. Die vertonen ‘watjesgedrag’ door het ‘afgelasten’ van duels gewoon toe te staan. Iets wat bij de hockeybond en volleybalbond geen thema is wordt bij de KNVB anders over gedacht. Daar mag, zeker in de B-categorie, iedereen lekker zelf weten op welke dag en tijd ze willen voetballen en wat door velen als belachelijk wordt ervaren. Maar mag je van een bond zonder visie anders verwachten. Een bond zonder beleving ook omdat alle bestuurders er voor hun eigen ego zitten maar verder niets met hun achterban hebben. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een bobo op zondagmiddag in Kloosterburen, Bedum, Warffum, Eenrum of kunnen ‘scoren’ als een belangstellende in het zondagvoetbal. Dat geeft aan dat het zich in het ‘veld’ gaan niet de hoogste prioriteit heeft bij de bobo's. Iets wat ook geldt voor bestuursleden. Ook dat zou bij veel clubs wel een ‘onsje’ meer kunnen zijn waar het gaat om het bezoeken van uitwedstrijden. Wat dat betreft treffen de spelers en speelsters eigenlijk geen blaam. De desinteresse wordt namelijk van bovenaf gekweekt.