Zweten in de provincie maar even anders

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Zweten in stad of provincie mogen we de voorbereiding op weer een nieuw seizoen vol hopelijk veel voetbalplezier wel noemen. In de voorbereiding wordt namelijk de basis gelegd door spelers en trainers voor hopelijk een succesvol seizoen. Een voorbereiding die ook Puurvoetbalonline zal volgen in de rubriek ‘zweten in de provincie.’ Een rubriek die deze keer anders dan  eerdere keren ..
johanS
Voor de Ommelander Courant mocht ik dinsdagavond naar het duel Zeester-Middelstum. Beide teams had ik al aan het werk gezien dus nogmaals een ‘zweten in de provincie’ zou teveel van het goede zijn. Maar toch werd het er eentje die echter betrekking heeft op alle doordeweekse bekerwedstrijden die er zonodig gespeeld moesten. Wedstrijden die op de onmogelijke tijd van 18. 45 uur moeten beginnen. Dit omdat het anders te donker wordt om het duel uit te spelen. Waarom hoor je overal op de velden dat men doordeweeks spelen onzin vindt. Het merendeel van de verenigingen heeft geen lichtmasten rond het hoofdveld staan zodat een avondwedstrijd eigenlijk niet kan. Als het een oefenwedstrijd betreft kun je nog besluiten tot bijvoorbeeld veertig minuten spelen met een bakkie thee op het veld. Iets wat je bij een officieel duel niet hoeft te proberen. Er zal maar een stille verklikker rondlopen die daar melding van maakt en je bent de ‘Sjaak’.
Het zal op de overige velden niet anders zijn geweest, in Zoutkamp kwamen de spelers van beide teams druppelsgewijs binnen. Geen ideale voorbereiding op een wedstrijd mag je dat noemen. Op de cursussen, die onder auspiciën van de KNVB gegeven worden, leer je het anders. Daar leer je dat een goede warming up belangrijk is, dat je de arbeidsrustverhouding goed in de gaten moet houden en meer van dit soort teksten. In Zoutkamp was dit anders. Daar was het, auto uit, kleedkamer in, en zo snel mogelijk het veld op. Iets wat meer zal zijn gebeurt want wanneer je als Noordwolde naar De Lauwers moet of als NEC Delfzijl in Marum wordt verwacht dan wordt dat een race tegen de klok. Dat wordt eerder vrij nemen van de baas omdat onze almachtige heeft bepaald dat er zonodig doordeweeks gevoetbald moet worden. Er zijn verenigingen die proberen wat tijd te rekken en leggen soms een verzoek neer of een duel een half uurtje later kan beginnen. Als er vier lichtmasten rond het veld staan zou dat prima kunnen. Ontbreken deze schijnwerpers echter dan  wordt het toch een ander verhaal. Tijdens het duel Zeester-Middelstum heb ik er op gelet. Er moet echt niet later dan 18.45 uur begonnen worden en er mag niets gebeuren. Is dat anders dan ontstaat er echt een probleem. Dan is het gewoon te donker om het duel uit te spelen. Met dat doordeweekse gedoe neemt de bond nog een risico en dat is dat spelers en scheidrechters op tijd willen zijn. Ook een arbiter, wat een KNVB-official is, wil op tijd zijn. Dan zou het kunnen gebeuren dat iemand onverantwoorde risico’s neemt met alle gevolgen van dien. Iets wat ook geldt voor spelers en trainers. Iedereen wil namelijk graag op tijd zijn voor zijn of haar wedstrijd. Daarom, en met dank aan de bond die weer niet naar zijn leden luistert, was de dinsdagavond, en wat vanavond en morgenavond niet anders zal zijn, voor duizenden voetballers ‘een avond van 'zweten in de provincie’.