William de Lange(v.v. Kloosterburen ): Een voorbeeld in alles.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dinsdagavond was ik in Kloosterburen waar de plaatselijke hoofdmacht een oefenduel tegen VVSV’ 09 speelde. Voor het duel gonsde het gerucht dat een van de sterkhouders van Kloosterburen, William de Lange, een punt achter zijn carrière moest zetten en wat even later door de hoofdpersoon werd bevestigd.

 


Ik ken William al een groot aantal jaren want in mijn periode als jeugdcoordinator liep de toen nog piepjonge William al rond in de jeugd van Kloosterburen. Toen al een voetballer van het soort, die zet ik als een van de eersten op het wedstrijdformulier. De jonge voetballer was toen al iemand waar je altijd op kon bouwen want verzaken kwam in William de Lange zijn woordenboek niet voor. Na mijn periode bij Kloosterburen verloor hem wat uit het oog wat zich herstelde toen ik als verslaggever voor de Ommelander Courant met regelmaat wedstrijden van Kloosterburen bezocht. Helaas was daar op een gegeven moment ook steeds vaker het geluid dat William de Lange getroffen was door blessureleed. Een onwillige knie zorgde met regelmaat voor problemen. Een knie waar geen kruisband meer inzit, is geen situatie waar je als sporter vrolijk van wordt. Dat zorgt ook in het dagelijks leven voor problemen. Iets wat je tijdens je werkzaamheden als mede-eigenaar van een agrarisch bedrijf niet kunt gebruiken.
Maar de ‘bikkel’ ging, misschien tegen beter weten in, door waarbij een stevige brace rond de gekwetste knie uitkomst moest bieden. Maar ook de brace zorgde er niet voor dat de dagen na een wedstrijd prettige dagen waren. Dan zag William zijn knie weer opzwellen als teken van protest. Een protest dat hij niet kon blijven wegdrukken. Daarom gaf hij vorig seizoen aan dat er een einde aan zijn te korte carrière zou komen.
Trainer Willem Pettinga gebruikte William vaak als voorbeeld waar het ging om wedstrijdinstelling. Altijd voorop in de strijd was hij degene die op dat gebied zijn team op sleeptouw nam. Het zou de nu 28 jarige voetballer echter te kort doen wanneer hij daar alleen op beoordeeld zou worden. Naast zijn nooit aflatende inzet kon William de Lange namelijk ook nog eens goed voetballen. Het was geen voetballer voor een driedubbele schaar maar wel een speler die een prima pass kon versturen. William de Lange was ook een speler met scorend vermogen want een kopgoal uit een corner of vrije trap was zeker aan hem besteed.
Helaas zullen de voetballiefhebbers uit Kloosterburen en omstreken dat niet meer te zien krijgen, want zijn besluit is definitief. Dinsdagavond sprak ik de nu helaas oud-voetballer en zag een spoortje van twijfel in zijn ogen. Want William de Lange is ook nog eens een echte liefhebber van het spelletje. Maar ook zag ik iets anders in zijn ogen. Ik zag het verdriet van een iemand die nog graag een paar jaar had willen spelen maar weet dat het niet meer gaat. Een beeld wat je als voetballiefhebber pijn doet want niemand uitgezonderd, iedere voetballiefhebber in Kloosterburen en omstreken vindt het jammer dat William de Lange heeft moeten besluiten om op 28 jarige leeftijd een punt achter zijn voetballoopbaan te zetten. Als een van de ‘Agrariërs in de Regio’ is hij hoofdsponsor van de v.v. Kloosterburen en zal hij vast nog met regelmaat op het sportcomplex verschijnen. Helaas zal dat echter buiten de lijnen zijn wat ik, en met mij velen, graag anders had gezien. Want naast  dat William een geweldige voetballer was is hij als persoon ook nog eens iemand die als graag gezien beschouwd  mag worden.