Marco Boogers als voorbeeld voor amateurclubs.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Woensdag is de dag dat de papieren versie van Voetbal International op de deurmat valt. Een voetbalblad waar ik overigens niet meer iedere week vrolijk van wordt. Met het inruilen van columnisten als Johan Derksen en René van der Gijp voor Waterreus, De Boer, Van Hooydonk en Bruggink zijn we er als trouwe lezers niet op vooruit gegaan.
johanS
Wanneer de papieren versie op de deurmat valt wordt het plastic omhulsel kapot getrokken om de nieuwe editie even snel door te bladeren. Bij het doorbladeren kwam ik een artikel tegen met als kop: ‘Elke brief uit Zeist delete ik meteen.” Een tekst uit de mond van Marco Boogers, technisch directeur van FC Dordrecht. Boogers werkte mee aan een boek over FC Dordrecht waarbij de oud-prof bepaald geen blad voor zijn mond nam. Toen ik de kop boven het verhaal las dacht ik aan een artikel op www.voetbalprimeur.nl. De site die ik met regelmaat bezoek plaatste een artikel met als kop: KNVB slaat alarm bij Ajax, AZ en Vitesse. Die tijd moet voorbij zijn,”. Ik moet zeggen een kop die uitnodigt tot het lezen van...

Het artikel ging over de waarschuwing die de KNVB stuurde richting de clubs die Nederland het komend seizoen in Europa vertegenwoordigen. Er moeten punten gescoord worden in Europa om niet uit de top-twaalf te vallen en het directe ticket voor de Champions League te verliezen. Via, wie kent hem niet, Jelle Goes liet de bond weten dat onze Europese vertegenwoordigers wel hun best moesten doen. Goes gooide er even een bak onzin uit met de opmerking, internationale wedstrijden op hoog niveau zijn essentieel voor spelers en trainers. Spelen Nederlandse voetballers minder internationale wedstrijden, dan heeft dat ook weer invloed op het Nederlands elftal.”
Volgens mij hoef je geen universitaire opleiding hebben genoten om dat te weten maar de technisch manager ging nog even verder. ‘Kijk maar naar landen als Oekraïne en Rusland. Daar wordt er alles aan gedaan om Europees goed te presteren. Ook in Spanje telt bijvoorbeeld het Europa League-toernooi echt mee. "
Als je als club bovenstaande via de mail binnenkrijgt dan moet je toch wel helemaal uit je plaat gaan. Dan moet je als club toch denken, zijn ze in Zeist gek geworden. Als je landen als Oekraïne en Rusland, waar de oliebaronnen regeren en alles en iedereen proberen om te kopen als voorbeeld neemt klopt er iets niet.  Ajax, Vitesse en AZ komen deze en volgende week in actie. Groningen gaat in september los wat ook geldt voor PSV. Voor Vitesse, AZ en FC Groningen is het Europees avontuur niet een jaarlijks terugkerend fenomeen. Die gaan echt wel vol gas Europa in om te proberen een zo goed mogelijk resultaat te halen en hebben daar geen waarschuwing van Jelle Goes voor nodig.
Aan die onzin uit Zeist moest ik denken toen ik de kop boven het artikel met Marco Boogers las. ‘Elke brief uit Zeist delete ik meteen.” Een tip die je overigens ook de amateurclubs zou willen meegeven. Dit omdat je alleen maar naar de indeling van het bekertoernooi hoeft te kijken om te zien dat ook de amateurtak door ‘slot Zeist’ en de andere kastelen van de KNVB niet serieus genomen wordt. Een poule met een vierdeklasser, twee derdeklassers en een tweede klasser tegenover een poule waar alleen maar vijfdeklassers elkaar ontmoeten is niet logisch. Dat is pure willekeur waarbij de vierdeklasser ook nog eens de ‘eer’ heeft dat het twee keer een uitduel mag spelen.
Hoe vaak hoor je niet in een seizoen, de KNVB neemt ons als zijn leden niet serieus. De woorden. ‘Als er een brief uit Zeist komt delete ik het direct, er staat toch alleen maar onzin in.” van Marco Boogers waren steviger dan de woorden in de bestuurskamers van amateurclubs. Maar de strekking is wel hetzelfde, wanneer neemt de bond ons als leden eindelijk een keer serieus.