Spelers en keepers gevraagd moet niet nodig zijn

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Spelers en keepers gevraagd is iets wat je deze dagen veelvuldig tegenkomt op de diverse voetbalsites. Dat betekent dat veel verenigingen voor het seizoen 2015-2016 hun zaakjes nog niet op orde hebben.
Johan StaalSpelers en keepers gevraagd was jaren geleden ondenkbaar. Sinds veldspelers en doelmannen echter sneller van club dan onderbroek verwisselen is dat ieder voorjaar/zomer weer een terugkerend fenomeen. Spelers die willen kijken waar hun plafond ligt of in onmin leven met trainer of club is vaak de reden. Maar laten we ook de sociale media niet vergeten want daar worden er tegenwoordig wat ‘transfers’ geregeld en spelers verteld wordt het gras bij een ander groener is. Dat zorgt er voor dat sommige ploegen volledig leeglopen en anderen juist een overschot aan spelers of speelsters mogen ontvangen. Laatst verzuchte iemand, waarom geven clubs hun eigen jeugd niet wat meer de kans om door te breken in het eerste elftal. Waarom adverteren op voetbalsites terwijl er misschien wel jeugdig talent aanwezig is.
Deze week kwamen er via de sociale media wat opmerkingen voorbij over de vele advertenties van verenigingen die nog op jacht zijn naar versterkingen. Opmerkingen waarin met verbazing werd gesproken over het plan van aanpak die veel clubs er tegenwoordig op na houden. Beetje het idee van, als er een bus vol spelers langs komt zit er vast wel een tussen die we kunnen gebruiken. Een gevaarlijke aanpak want een nieuwe speler/speelster is leuk maar als hij of zij niet in het mandje valt bij de rest van het team heb je een probleem. Dat merkte laatst ook een trainer in het amateurvoetbal waar iemand zich aanbood om als doelman te fungeren. De trainer besloot de speler uit te nodigen voor een gesprek maar na veel gedoe is het daar nog steeds niet van gekomen. Dat belooft natuurlijk niet veel goeds maar ja beloven en nee doen is iets wat veel voorkomt in voetballand wonderland. Daarom zeg ik altijd, wacht maar tot 15 juni voordat je kunt roepen wie er komen maar vooral wie er blijven. Maar de situatie dat er steeds meer clubs bijna schreeuwend om nieuwe leden vragen is niet goed. Dan zou je denken dat er eigenlijk te veel voetbalverenigingen zijn. Iets wat men in de stad Groningen al jaren roept maar ook in de provincie iets is wat speelt. Als je bijvoorbeeld ziet hoeveel verenigingen zelfstandig alle leeftijdscategorieën bij de jeugdafdeling bezet hebben wordt je niet bepaald vrolijk. Iets wat diverse oorzaken heeft In de dunner bevolkte gebieden van onze provincie wordt er daarom steeds vaker over gegaan tot samenwerken op het gebied van de bovenbouw binnen een jeugdafdeling. Een prima zaak waarbij de spelers/speelsters lid van de moedervereniging blijven. Dat zien velen als een prima oplossing en zeker stukken beter dan via de bekende kanalen proberen om spelers te werven. Als je op TweeNul langs de overschrijvingen scrolt moet je daar steeds meer tijd voor uittrekken om te kijken wie er naar een andere club overstapt. Vreemd is dat er in verhouding maar weinig eigen jeugd tussenstaat dat de stap naar een eerste selectie mag maken. Velen kiezen liever voor een ‘vreemde’ eend in de bijt dan het geduld te bewaren om de eigen jeugd een kans te geven. Ooit zei een trainer, goed genoeg is ook oud genoeg. Een terechte opmerking waar ik voldoende voorbeelden van heb gezien als verslaggever langs de lijn.
Sommige trainers zijn  goed in het inpassen van jonge spelers  zoals Jeroen de Munck bij De Heracliden en Poolster deed. De Winsumer is een voorbeeld voor velen als het gaat om, goed genoeg is oud genoeg. Nu zullen er meer trainers zijn die dat willen maar helaas de middelen niet hebben omdat de jeugdafdeling geen talentvolle A-junioren in de aanbieding heeft of in sommige gevallen hun heil elders hebben gezocht.
Dat is dan ook de reden dat veel clubs schreeuwen om spelers. Dit omdat voetballers in de leeftijd tussen 15 en 18 jaar steeds meer van de velden verdwijnen. Iets wat niet vreemd is wanneer je ambitieus bent maar steeds weer geconfronteerd wordt met een container vol ‘vreemdelingen’ waar een gedeelte  vaak na een of twee seizoen weer vertrekt. Een korte termijnpolitiek die het amateurvoetbal van hun betaalde broeders heeft overgenomen. Dat is namelijk omdat je daarnaast vaak hoort, er moeten direct resultaten komen. Een trainer vertelde een keer het verhaal dat hij had gesolliciteerd bij een club. In het eerste gesprek kwam naar voren wat de doelstelling van het bestuur was. Het kampioenschap was het enige wat telde. De trainer bedankte vriendelijk voor de eer wat mede gebaseerd was op het feit dat er binnen de vereniging niet echt een stevige jeugdafdeling stond.
Daarom zou het toch zo moeten zijn dat er meer in de jeugd geinvesteerd wordt  om  jeugdig talent klaar te stomen voor de senioren en mocht dat zelfstandig niet lukken je eens met de buren gaat praten. Samenwerken houdt namelijk niet in dat je moet fuseren maar zorgt er misschien wel voor dat jeugdige voetballers beter opgeleid worden dan er nu nog te vaak gebeurd.