Het komt zoals het komt en het loopt zoals het loopt.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Op paasmaandag schreef ik het artikel http://wqd.nl/Vsaiy wat ging over het aantal uren rust wat er tussen een duel zou moeten zitten. In het betaald voetbal is dat minimaal 48 uur maar waar in het achter ons liggend paasweekend in het amateurvoetbal anders mee omgegaan werd.
Johan Staal
Dit weekend moest een groot aantal teams een dubbel programma afwerken. Men moest op zaterdag en op maandag de wei in omdat de KNVB graag voor 1 juni het seizoen 20 14-20 15 in de geschiedenisboeken wil hebben bijgeschreven. Dat zorgde uiteraard voor een extra belasting voor spelers. Een belasting waar je van mocht verwachten dat de ploegen die op paasmaandag voor de tweede keer in actie zouden komen daar de meeste hinder van zouden ondervinden. Iets wat ik goed kon voorstellen en dat ook in het artikel schreef. Ik schreef dat ik verwachtte dat Zuidhorn, wat zaterdag niet in actie kwam, op paasmaandag fitter zou zijn dan Warffum dat op paaszaterdag een duel tegen Blauw Geel’ 15 had afgewerkt. Het resultaat in Warffum, waar Warffum met 4-2 won, maakte mij echter nieuwsgierig. Nieuwsgierig hoe het de andere verenigingen die een dubbel programma hadden was vergaan. Ik besloot www.voetbalnoord.nl eens te bezoeken en kwam tot een bijzondere conclusie. Van de achttien ploegen die op paaszaterdag en paasmaandag in actie kwamen stapten er zeven als winnaar van het veld. Zes ploegen speelden gelijk en er waren vijf die hun tweede duel van het paasweekend verloren.
Dat zorgde ergens voor verbazing omdat ook ik dacht dat een rustmoment van minimaal 48 uur beter voor de spelers zou zijn. Een misvatting dus die nog eens benadrukt werd door een trainer die met zijn ploeg alleen maar op paasmaandag in actie kwam. ‘Ik denk dat ook wij beter zaterdag en maandag hadden kunnen spelen. Nu was paaszondag misschien wel een dag waarop je allerlei dingen deed die je misschien niet had gedaan wanneer je zaterdag had gespeeld en wist dat er maandag weer een wedstrijd op het programma stond. “ De trainer gebruikte dat absoluut niet als excuus maar ergens zat er wel een kern van waarheid in. Maandag was ik in Warffum waar de thuisploeg binnen 42 uur zijn tweede wedstrijd moest spelen. De Warffumers speelden op zaterdag gelijk tegen Blauw Geel’ 15 maar begonnen maandag veel scherper aan de wedstrijd tegen Zuidhorn dat zaterdag niet in actie kwam.
Vrijdagavond was Raymond Verheijen te gast bij VI. Verheijen mocht komen uitleggen waarom Guus Hiddink nog steeds de juiste man op de juiste plaats is. Raymond Verheijen heeft echter ook onderzoek gedaan naar het aantal dagen rust dat spelers nodig zijn om prima te kunnen presteren. Zo schreef hij in april ’12 dat Ajax dankzij competitievervalsing aan een kampioenschap gekomen was. De Amsterdammers hadden meer rust gehad dan de concurrenten zodat Verheijen bijna over een ‘gekregen’ titel sprak. Pure bullshit blijkt nu want het ene blijkt niets met het andere te maken te hebben. Het gaat er om wat je wilt en kunt brengen als ploeg en technische staf. Iets waar ik in Warffum een voorbeeld van zag waar een coach zijn team bleef aansporen om vol gas te geven in een poging om met tien man een achterstand weg te werken en wat ook daadwerkelijk lukte. Daar moest ik vanmiddag aan terugdenken toen ik de resultaten van de diverse clubs bekeek. Je kunt onderzoeken wat je wilt, en wat Verheijen jarenlang deed, maar het is een heel simpel verhaal. Het komt zoals het komt en het loopt zoals het loopt.